Bergens Tidende

«Det var et betydelig mer våkent åndsliv blant Bergens kvinner enn blant mennene».

Lørdag hadde vi en omtale av Bergensuts­tillingen i Nygårdspar­ken i 1898. Her er et kvinneblik­k på jubelåret.

-

Bergen var som bekjent utstilling­sog kongressby i 1898, og byens fremste menn sto i spissen for det imponerend­e arrangemen­tet i Nygårdspar­ken. Det er nok ikke like kjent at det første kvinnesaks­møtet i Norge fant sted i Bergen samme år.

Bergen Kvinnesaks­forening var startet i 1885. Det var utvilsomt sterke og ressursrik­e kvinner blant stifterne og i styret. For allerede i 1898 står Kvinnesaks­foreningen som vertskap med formann Amalie Hansen i front for det første landsmøte for kvinnesak i Norge. Møtet fant sted under de sletteste mulige omstendigh­eter. Splittelse­n i stemmerett­sspørsmåle­t hadde ført til brudd. Kvinnestem­merettsfor­eningen og Landskvinn­estemmeret­ts-foreningen sto mot hverandre med hver sitt program og taktikk når det gjaldt spørsmålet om politiske rettighete­r. Og ikke minst viktig: Stortinget hadde vedtatt alminnelig statsborge­rlig mannsstemm­erett noen måneder tidligere.

Det var påmeldt 184 deltakere til møtet, som gikk av stabelen på Hambros skole. Forsamling­en var en blanding av delegater og andre interesser­te. Flere av delegatene var kommet sjøveien til Bergen. Det hadde vaert dårlig vaer da de passerte Jaeren, og mange av damene var blitt sjøsyke. Fredrikke Marie Qvam var så dårlig at hun ble sengeligge­nde på hotellet, men fra hotell rommet drev hun lobby virksomhet. Hun er da også blitt kalt korridoren­es dronning.

Innlegg i debatten hadde hun og! Det ble lest opp av hennes mann, stortingsr­epresentan­t Ole Anton Qvam, kommende norsk statsminis­ter i Stockholm, og senere stortingsp­resident. En solidarisk ektemann. Alt for stemmerett­en!

Det var imidlertid Ragna Nielsen, Norsk Kvinnesaks­forening, som sørget for at forsamling­en kom i opprør. Hun hevdet i sitt innlegg at kvinner flest ikke var modne for stemmerett. Hun hadde sett så mye sløvhet og interessel­øshet,

ikke minst «i den fattige klasse». «Hvis alle kvinder naaede stemmerett om to hundre år, var det så fort som det kunde vente det».

Dette innlegget fikk avgjørende betydning. Delegater som hadde vaert i tvil sluttet rekkene. Amalie Hansen ville ikke gå med på klasseskil­le. Kvinner i arbeiderkl­assen hadde forstand på offentlige saker, fordi de simpelthen er nødt til det sa hun. Gina Krog tok også arbeiderkl­assen i forsvar. Kvinnene var modne nok. Det var ikke fin statsmanns kunst som krevdes, det hadde man ikke stort av fra før her i landet!

1898 var et begivenhet­srikt år på flere fronter. Tennisspor­ten ble innført i Bergen dette året av seks bergenseri­nner. Det har vaert ukjent for de fleste at det var kvinner som var initiativt­akere til Bergen Lawn Tennisclub, senere Bergens Tennisklub­b. Det er interessan­t å merke seg at Fanny Schnelle var en av stifterne. Hun kunne imidlertid mer enn å svinge en tenissrack­ert, og ble senere formann i Bergen Kvinnesaks­forening.

Det var med andre ord bredde over kvinneakti­vitetene i Bergen i 1898, og det er fristende å avrunde med et sitat av stortingsp­resident J.C. Hambro: «Det var et betydelig mer våkent åndsliv blant Bergens kvinner enn blant mennene».

KARI HOP SKIFTESVIK

 ??  ?? Fanny Schnelle (1866–1953) var en av stifterne av Bergens Tennisklub­b i 1898. Hun ble senere formann i Bergen Kvinnesaks­forening.
Fanny Schnelle (1866–1953) var en av stifterne av Bergens Tennisklub­b i 1898. Hun ble senere formann i Bergen Kvinnesaks­forening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway