Bergens Tidende

Utbruddet på byggeplass­er er ikke spredt til naermiljøe­t

– Vi hadde nok påvist flere tilfeller dersom det pågår et omfattende utbrudd, sier labsjef på Haukeland universite­ts s j uke hus.

- HANNE ØRNHAUG ESKELAND hanne.eskeland@bt.no INGVILD RUGLAND

Utbruddet på byggeplass­er i Bergen har ikke spredt seg til naermiljøe­t, skriver smittevern­overlege Frank van Betten onsdag.

– Foreløpig kan vi ikke se at noen i naerområde­t til disse byggeplass­ene har blitt smittet. De smittede med mutert virus har enten jobbet på disse arbeidspla­ssene eller vaert naerkontak­t til noen som har jobbet der, skriver han i meldingen om nye smittetall i Bergen.

Vet mer om utbruddet

Det var kun fem nye smittede i Bergen onsdag. 1908 personer testet seg tirsdag og over 2000 mandag. Det er høye tall.

Foreløpig har det ikke lyktes BT å få svar fra smittevern­overlegen på hvordan han vurderer situasjone­n og hvorvidt dette betyr at utbruddet er begrenset.

Tirsdag innførte byrådet i Bergen en ny forskrift som regulerer aktivitete­n på byggeplass­er i kommunen. Van Betten laget en orienterin­g til byrådet tirsdag, der han skriver at de nå vet en god del mer om utbruddet enn for noen dager siden.

«Vår første vurdering var at det dreide seg om isolerte tilfeller, men etter hvert har vi kunnet påvise kontakter mellom dem».

Da Bergen ble stengt ned, var en av årsakene at man fryktet mange ukjente smittekjed­er, og dermed at utbruddet spredte seg i befolkning­en. Saerlig var det knyttet uro til at byggeplass­en på Fantoft ligger naert en Meny-butikk hvor både arbeidere og beboere i naerområde­t handler, det er naert et bybanestop­p, en skole og en studentby.

Totalt er det i Bergen påvist 20 tilfeller av det muterte britiske viruset og 18 av det sørafrikan­ske. Alle de sørafrikan­ske tilfellene er knyttet til byggeplass­ene. De fleste smittede er arbeidere, mens det er en håndfull naerkontak­ter som er smittet.

Etter det BT er kjent med, er det påvist smitte hos syv underlever­andører.

– Ingen betydelig økning

Ser man på testanalys­er utført ved Haukeland universite­tssjukehus, er det lite som tyder på at Bergen er midt i et omfattende mutantutbr­udd.

– Det er tidlig å konkludere enda, men vi ser hvert fall ingen betydelig økning, sier Elling Ulvestad, avdelingsl­eder ved Mikrobiolo­gisk avdeling.

Saerlig den sørafrikan­ske varianten, som er påvist i utbruddet på Fantoft, finner Haukeland lite av.

– Vi påviser veldig få tilfeller sammenlikn­et med hvor mange prøver vi analyserer. Jeg antar at de tester mange på de aktuelle byggeplass­ene. Vi hadde nok påvist flere tilfeller dersom det pågår et omfattende utbrudd, sier Ulvestad til BT onsdag formiddag.

Forsinkede tall

Han understrek­er at tallene for muterte virus har en viss forsinkels­e. Haukeland bruker to til tre dager på å analysere om en positiv prøve er en mutert variant eller ikke.

Det betyr at når Bergen kommune onsdag melder at det er påvist to nye tilfeller, er dette fra prøver som ble tatt i helgen.

– Derfor vil det gå noen dager før vi kan si sikkert hvordan situasjone­n er for eksempel i dag, sier Ulvestad.

Totalt har Haukeland identifise­rt 124 tilfeller av den britiske mutanten, og 19 tilfeller av den sørafrikan­ske, opplyser han til BT.

Få positive prøver

Tirsdagana­lyserte Haukelandu­niversitet­s s j uke hus 3660 prøver fra hele Helse Bergens opptaksomr­åde. Det er en formidabel menge, sier Ulvestad. Av disse var 27 positive for covid-19 – omtrent 0,7 prosent av prøvene.

– Det er en veldig liten andel, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Smittevern­overlege Frank van Betten.
Smittevern­overlege Frank van Betten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway