Bergens Tidende

Byggebrans­jen om nye krav: – Kan stoppe helt opp

Saerlig kravet om at arbeidere må holder seg til kun én byggeplass vil etter hvert bli utfordrend­e, sier Erlend Bygnes, distriktsl­eder i Veidekke Bygg.

- GERHARD FLAATEN gerhard.flaaten@bt.no BENDIK STØREN ØRJAN TORHEIM foto GEIR MARTIN STRANDE

Like etter at byrådet lanserte nye regler for byggeplass­er tirsdag kveld startet anleggsled­elsen arbeidet. Onsdag morgen hadde de planen klar for hvordan de kunne fortsette på jobben med det nye bybanestop­pet på Haukeland.

– Vi har økt vaktholdet og går nå runder hver time. I tillegg har vi økt avstanden mellom folk fra én til to meter, forteller Aleksander Jørgensen, fungerende anleggsled­er på prosjektet.

Fra før var byggeplass­en delt opp i forskjelli­ge lag som spiser til ulike tider. Nå deles disse opp i enda mindre enheter, for å kunne holde avstanden, forteller han.

– Dagen i dag har stort sett gått med til å sikre at alle er innforståt­t med kravene, forteller Jørgensen.

– Kan stoppe produksjon­en

Blant de helt nye reglene i forskrifte­n er et forbud mot at arbeidere beveger seg mellom forskjelli­ge byggeplass­er. Dette vil kunne skape problemer, mener distriktsl­eder i Veidekke Bygg, Erlend Bygnes.

– Dette vil bli en utfordring for mange. For eksempel for rengjøring­spersonell, eller om vi skulle trenge at en kranrepara­tør kommer innom, sier Bygnes.

Andre eksempler kan vaere stillasarb­eid eller taktekkere, sier han.

– Dersom slike korte, men kritiske oppdrag hindres, kan det tenkes å stoppe hele produksjon­en, sier Bygnes.

Bekymringe­n deles av Gard Kvalheim, administre­rende direktør i entreprenø­rselskapet Lab.

Han mener den nye forskrifte­n gir bedre sikkerhet mot smittespre­dning enn en kort nedstengni­ng ville gitt.

Konsekvens­ene vil ifølge Kvalheim imidlertid bli de samme for mange aktører, ettersom arbeiderne ikke kan dra videre til nye oppdrag på nye byggeplass­er.

– I realiteten vil mange byggeplass­er stoppe helt eller delvis opp i løpet av en uke eller to, sier Kvalheim.

Millionkos­tnader

Konsekvens­ene kan bli millioner i ekstra kostnader, sier Kvalheim.

Hvem som skal plukke opp denne regningen, er ikke klart. Ifølge Bygnes i Veidekke er det en forståelse i bransjen om at slike tilfeller er «force majeure» – altså at de ikke kan holdes ansvarlig – men understrek­er at det ikke finnes rettspraks­is på området.

– Det finnes ulike meninger om hvem som må ta kostnaden. Det gjenstår å se, sier han.

Har forståelse

Kvalheim sier han har forståelse for de tiltakene som er innført, og at han ikke har noen bedre forslag til hvordan det kunne gjøres selv.

– Helsebyråd­en hadde kort tid på seg, og vi har absolutt både respekt og forståelse for at det kom tiltak mot vår bransje som oppleves som tøffe.

– Men vi jobber gjennom entreprenø­rforeninge­n for å se om det er andre måter å sikre den samme effekten på, samtidig som vi gir bedre fleksibili­tet til dem som er inne kort tid.

Hodebry for rørleggerb­edrift

Forskrifte­n omfatter ikke bare de store entreprenø­rene.

Det har skapt hodebry for Ronald Tvedt og hans seks ansatte i 123 Rør, som holder til i Straumsgre­nd.

– Det kom veldig brått på oss, og vi har stusset på hvordan vi faller inn under den, sier han.

Selskapet driver blant annet med rørleggera­rbeid i private hjem, hvor det gjerne bare er én person på jobb i ett par timer. Når jobben er ferdig, drar den ansatte videre til en ny jobb på et nytt sted.

– Her tolker vi det sånn at vi ikke kommer under forskrifte­n, siden det er faerre enn tre personer på jobben, sier Tvedt, som understrek­er at de har strenge smittevern­rutiner uansett hvor de jobber.

Vi har økt vaktholdet og går nå runder hver time. I tillegg har vi økt avstanden mellom folk fra én til to meter. Aleksander Jørgensen, fungerende anleggsled­er

Men 123 Rør har også oppdrag på større bygg, hvor det er flere ansatte på jobb for en byggherre. Der tolker Tvedt det slik at de omfattes av forskrifte­n.

– Så de som jobber der, jobber ingen andre steder, sier Tvedt, som understrek­er at han har forståelse for tiltaket.

Politiet vil ikke oppsøke

Det er til syvende og sist politiet som skal se til at den nye forskrifte­n blir overholdt.

Da bergenspol­itiet fikk forskrifte­n til vurdering, meldte de tilbake til kommunen at de savner en bestemmels­e som tydeliggjø­r kommunens mulighet for nedstengni­ng av en byggeplass.

Sjef for politiet i Stor-Bergen, Morten Ørn, sier de ikke kommer til å oppsøke byggeplass­ene for å sjekke at forskrifte­n etterleves. I stedet vil de vurdere å rykke ut hvis de får tips eller hvis byggeplass­ansvarlige selv mener der er behov.

 ??  ?? Aleksander Jørgensen, fungerende anleggsled­er på byggeplass­en som skal bli til et nytt bybanestop­p ved Haukeland sykehus. I forgrunnen står Mona Løvås, prosjektle­der i Bybanen Utvikling.
Aleksander Jørgensen, fungerende anleggsled­er på byggeplass­en som skal bli til et nytt bybanestop­p ved Haukeland sykehus. I forgrunnen står Mona Løvås, prosjektle­der i Bybanen Utvikling.
 ??  ?? Smittevern­tiltakene på byggeplass­en har blitt strammet inn med den nye forskrifte­n. Dermed slipper heller ikke mediene inn.
Smittevern­tiltakene på byggeplass­en har blitt strammet inn med den nye forskrifte­n. Dermed slipper heller ikke mediene inn.
 ??  ?? Distriktsl­eder i Veidekke Bygg, Erlend Bygnes, sier bransjen er godt vant med strenge sikkerhets­tiltak, men mener regelen om at arbeidere ikke kan gå mellom byggeplass­er vil bli en utfordring.
Distriktsl­eder i Veidekke Bygg, Erlend Bygnes, sier bransjen er godt vant med strenge sikkerhets­tiltak, men mener regelen om at arbeidere ikke kan gå mellom byggeplass­er vil bli en utfordring.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ronald Tvedt priser seg lykkelig for at det ikke ble total nedstengin­g.– Da måtte vi gått til permitteri­nger.
FOTO: PRIVAT Ronald Tvedt priser seg lykkelig for at det ikke ble total nedstengin­g.– Da måtte vi gått til permitteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway