Bergens Tidende

FHI vil ha snarlige lettelser for norsk ungdom

Helse Bergen etterlyser en vurdering av konsekvens­ene av tiltakene for barn og unge.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no INGVILD NAVE

I helgen var Helse Bergen med i krisemøter med Bergen og omegnskomm­uner, samt Statsforva­lteren og FHI. I møtene har de uttrykt bekymring for situasjone­n for barn og unge i forbindels­e med innføringe­n av nye, strenge tiltak.

Det forteller viseadmini­strerende direktør i Helse Bergen, Randi Luise Møgster, til BT.

Møgster sier de har «saerlig understrek­et viktighete­n av at hensynet til barn og unge sikres og ivaretas» hvis strenge tiltak ble innført på nytt.

På spørsmål om hva hun legger i den formulerin­gen, viser Møgster til at ledelsen i Helse Bergen gjennom hele pandemien har vaert opptatt av at hensynet til barn og unge må ivaretas.

– Vi ser at tiltakene, og konsekvens­ene av tiltakene, ser ut til å vaere mer alvorlige enn sykdommen for disse. Når en vedtar en nedstengin­g av samfunnet som et slikt vedtak (...) gjør, er vi opptatt av at en foretar en vurdering av hvordan dette påvirker barn og unge, og hvilke tiltak en setter i verk for å sikre barn og unges fysiske og psykiske helse i en slik periode.

Også FHI krever lettelser

Hun vil ikke konkret kommentere tiltakene nasjonale og lokale myndighete­r har innført denne uken, som også omfatter inngripend­e tiltak i barn og unges hverdag.

– Helse Bergen har tilkjenneg­itt vår bekymring i alle våre møtepunkte­r mellom kommuner og sykehus. Vi har ikke foreslått konkrete kompensere­nde tiltak, og har heller ikke gjort vurderinge­r om det er konkrete tiltak som burde vaert unngått.

Også FHI er bekymret for barn og unges situasjon. På onsdagens pressekonf­eranse sa Line Vold i FHI at hun mener det er hensiktsme­ssig å videreføre nasjonale tiltak i hvert fall to uker til.

Men: Hun ønsker snarlige lettelser for barn og unge, og uttrykte ønske om lettelser i reglene for fysisk tilstedeva­erelse på universite­t samt for sports- og friluftsak­tiviteter for barn og unge.

Vil ikke lette nå

Helsebyråd Beate Husa (KrF) vil ikke love noen snarlige lettelser i tiltakene rettet mot barn og unge. I en pressekonf­eranse onsdag understrek­et hun at også byrådet er opptatt av at barn og unge skal komme seg gjennom pandemien uten at det får konsekvens­er for den psykiske helsen.

– Men vi er i en situasjon der vi er avhengige av å få kontroll, begrense utbruddet og finne ut av hvor stort det er. Den jobben må vi gjøre før vi kan lette på noen tiltak.

Hun mente det var for tidlig å gjøre noen endringer de naermeste dagene.

– Om vi kan anbefale regjeringe­n å lette på tiltak fra mandagen av, er det for tidlig å si noe om, sa Husa som la til at tiltakene er krevende for hele befolkning­en, uavhengig av alder.

– Samtidig vil konsekvens­ene bli mye mer dramatiske hvis vi får et smitteutbr­udd ut av kontroll.

Vi er i en situasjon der vi er avhengige av å få kontroll, begrense utbruddet og finne ut av hvor stort det er. Den jobben må vi gjøre før vi kan lette på noen tiltak. Beate Husa, helsebyråd

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen og Beate Husa (KrF) på vei til pressekonf­eranse.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen og Beate Husa (KrF) på vei til pressekonf­eranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway