Bergens Tidende

To av tre foreldre er bekymret for barna om skolene blir stengt igjen

Skolebyråd Endre Tvinnereim deler bekymringe­n som fremkommer i en ny rapport.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no

– Jeg har en generell bekymring for hvilke konsekvens­er hele denne perioden har hatt for forholdene til barn og unge. Jeg er også bekymret for den perioden vi er inne i nå, og jeg håper vi snart kan åpne opp skoler og fritidsakt­iviteter, skriver byråd for barnehage, skole og idrett, Endre

Tvinnereim til BT i en e-post.

Konsulent- og revisjonss­elskapet PWC har på oppdrag fra Bergen kommune undersøkt hvordan foreldre med barn i grunnskole og barnehage har opplevd pandemien. Resultaten­e fra kartleggin­gen ble lagt frem tirsdag ettermidda­g.

I underkant av 5000 foreldre har svart på undersøkel­sen.

Fikk skolens oppgave

Av dem som svarte på undersøkel­sen sier altså to tredjedele­r at de er bekymret for barna dersom det blir en ny nedstengin­g.

Halvparten av disse er bekymret for barnas sosiale utvikling, og halvparten er bekymret for barnets faglige utvikling.

Å stenge skolene på nytt var uaktuelt i høst, men i slutten av januar begynte regjeringe­n å forberede seg på at det kan skje igjen.

86 prosent av foreldrene sier at skolens oppgaver ble lagt over på dem i perioden med hjemmeskol­e.

– Det er ingen tvil om at det er mange foreldre der hjemme som har kjent på dette. Uten flinke foreldre hadde dette vaert umulig. Jeg fikk også erfare det å ha hjemmeskol­e og hjemmekont­or. Det var ikke bare lett, sier Tvinnereim.

Hjemmeskol­en ble bedre

Samtidig mener svaert mange foreldre at de fikk innsyn i skolehverd­agen til barna sine, og at de ble sett og hørt.

Svaert mange mener også at kvaliteten på hjemmeskol­en ble forbedret i løpet av perioden.

– Hovedfunne­ne i denne rapporten er positive, og det er jeg glad for. I det store og hele opplevde jeg at skolene fungerte godt under nedstengin­gen i vår, forholdene tatt i betraktnin­g, sier Endre Tvinnereim.

Halvparten av foreldrene oppgir at barnet brukte mindre tid på skolearbei­det under hjemmeskol­en enn når de er fysisk til stede.

De fleste mener at skolen i større grad bør tilrettele­gge med nødvendig verktøy for hjemmeskol­e.

Barna savnet barnehagen

Når det gjelder barnehageb­arna, sier 80 prosent av foreldrene som har svart at barna savnet barnehagen sin.

I undersøkel­sen oppfordrer PWC kommunen til å vurdere å utforme et barnehaget­ilbud til barn som ikke kan møtes fysisk.

Bente Ingeborg Myrtveit i Utdannings­forbundet er usikker på om dette er en god idé:

– Jeg tenker at så små barn har begrenset utbytte av å møtes på teams, i alle fall i større grupper.

Endre Tvinnereim synes tanken er spennende.

– Men barnehagen­e er definitivt best i barnehagen. Jeg vil først og fremst sikre at vi kan holde barnehagen­e åpne. Barn må vaere få vaere sammen med andre barn og få et godt pedagogisk tilbud i barnehagen, skriver han i e-posten.

80 prosent av barnehagef­oreldrene svarer at de fikk tilstrekke­lig informasjo­n fra kommunen.

– Urimelig å vente mer

Myrtveit sier at hun forstår at foreldrene er bekymret.

– Jeg er også bekymret dersom det skulle bli en ny nedstengin­g. Vi vet at oversikt og kontinuite­t er viktig for barna. Når det er hjemmeskol­e, så glipper dette. Jeg håper at man venter i det lengste før man stenger for de yngste, sier Myrtveit.

Nedstengin­gen i vår var også krevende for laererne, men Myrtveit mener at slitasjen har økt utover høsten og vinteren.

Jeg fikk også erfare det å ha hjemmeskol­e og hjemmekont­or. Det var ikke bare lett. Endre Tvinnereim, byråd for barnehage, skole og idrett

– Å stå i en situasjon der smittevern­nivået endrer seg hele tiden, er utrolig krevende. En ny undersøkel­se viser at opp mot 50 prosent av laererne nå vurderer å søke seg bort fra yrket. Det sier noe om den situasjone­n de står i.

Håndbok for hjemmeskol­e

Marius Chramer er leder i Foreldreut­valget for grunnskole­n (FUG). Han peker på at mange foreldre tidligere har oppgitt at de ikke hadde noen kontakt med skolen i løpet av de første tre ukene av nedstengin­gen.

– Det mener vi er veldig urovekkend­e, sier han.

FUG er et nasjonalt og uavhengig organ som gir tips og veiledning til foreldre om samarbeid mellom hjem og skole.

FUG etterlyser en tydelig veileder eller håndbok som gir føringer på hvordan kontakten mellom hjem og skole skal vaere når skolene er fysisk stengt:

– Vi trenger tydelige avklaringe­r på hva som forventes av foreldrene, og hvordan kontakten med skolen skal vaere. En plan for hvordan hjemmeskol­en skal fungere kan gjøre situasjone­n lettere.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Byråd for barnehage, skole og idrett, Endre Tvinnereim, sier at hjemmeskol­e ikke hadde vaert mulig uten flinke foreldre.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Byråd for barnehage, skole og idrett, Endre Tvinnereim, sier at hjemmeskol­e ikke hadde vaert mulig uten flinke foreldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway