Bergens Tidende

Fryktet søksmål fra Fürst, droppet kontrakt med Helse Bergen

Bergen kommune ville slutte å sende koronaprøv­er med fly til Oslo. Det private laboratori­et svarte med advokater. – Ikke ofte det skjer, sier kommunaldi­rektør.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no TRYGVE OPHEIM

Siden 2012 har selskapet Fürst hatt kontrakten med Bergen kommune om å analysere blodprøver for sykehjemme­ne. Totalt er det snakk om 21 kommunale og fire private institusjo­ner med totalt 2030 plasser som omfattes av avtalen.

Misnøye med leveranser

Som Bergens Tidende har skrevet har kommunen vaert misfornøyd med leveransen av testene under koronapand­emien, blant annet fordi prøver må sendes med fly til Oslo for å analyseres der. I helgene har de derfor ofte brukt laboratori­ene på Haukeland for å få raskere svar.

I høst sendte de beskjed til Fürst om at de vurderte å inngå en samarbeids­avtale med Helse Bergen i stedet når avtalen med Fürst går ut i mars. En slik avtale mente kommunen ikke ville vaere omfattet av regelverke­t om offentlige anskaffels­er, siden det var mellom to offentlige aktører.

Sendte advokatene etter dem

Fürst ville altså ikke kunne konkurrere om å fornye kontrakten hvis kommunen fikk viljen sin. Selskapet på sin side var ikke enig i vurderinge­ne fra kommunen.

12. oktober sendte selskapet en syv sider lang juridisk vurdering fra advokatene i Wiersholm som svar på kommunens ønske om å inngå avtale med Helse Bergen.

I den juridiske vurderinge­n slås det fast at vilkårene for et offentlig-offentlig samarbeid ikke er til stede.

«Konklusjon­en i notatet er klar og vi ønsker fortsatt å konkurrere om dette viktig oppdraget når den tid kommer», skriver økonomidir­ektør Terje Heier i Fürst.

Fryktet søksmål

Kort tid etterpå sendte kommunen brev til Helse Bergen hvor de informerte om at de likevel ikke ville inngå en direkte avtale med helseforet­aket.

I brevet fra kommunaldi­rektør Kjell A. Wolff og seksjonssj­ef Bernt A. Tungodden viser de til den juridiske vurderinge­n de har fått fra Fürst.

Videre skriver de at det er «betydelig risiko for at vi blir møtt med rettslige skritt ved en eventuell inngåelse av samarbeids­avtale».

Saken var mulig å prosedere – mente kommunen – men det ville binde opp tiden hos nøkkelpers­onell.

«Dette er noe kommunen ikke ønsker å prioritere ressurser til under gjeldende omstendigh­eter», skriver Wolff og Tungodden.

Kommunen vil nå gjennomfør­e en anbudskonk­urranse likevel.

Skjer ikke ofte

Til BT sier Wolff at den endelige samarbeids­partneren først blir klar når konkurrans­en er gjennomfør­t.

Kommunaldi­rektøren sier bruk av advokattje­nester ved anskaffels­er ikke er uvanlig.

– Men det er ikke ofte vi får tilsendt en juridisk vurdering, skriver han i en e-post.

Administre­rende direktør Håvard Selby Ebbestad i Fürst sier de sendte den juridiske vurderinge­n fordi et tap av kontrakten med kommunen vil få konsekvens­er for ansatte.

– Vi fryktet at det ikke ville bli anbudskonk­urranse og vi måtte si opp fire ansatte.

Ebbestad sier den juridiske vurderinge­n gjorde dem ganske trygge på at kommunen ville konkurrans­eutsette kontrakten.

Beklaget saken

Overfor Helse Bergen var Wolff tydelig på at kommunen beklaget at prosessen ikke ble fullført, siden kommunen ser «betydelig potensial i en samarbeids­avtale».

Det handler ikke nødvendigv­is om lavere kostnader, men at partene kunne utvikle det faglige samarbeide­t rundt felles pasienter.

– Ikke overrasken­de

Helse Bergen på sin side svarte kommunen at de hadde forståelse for at det ville vaere krevende for Bergen kommune å gå inn i en slik prosess «da spesielt med tanke på smittesitu­asjonen vi er midt oppi».

I en e-post den 5. november svarer klinikkdir­ektør Anne Grete Saelen Thue i Laboratori­eklinikken at «det ikke [er] overrasken­de at Fürst gjør det de kan for å forhindre dette».

Ingen kommentar

På spørsmål om hvilken kommentar Fürst har til denne uttalelsen fra Helse Bergen, svarer Ebbestad kort:

– Ingen.

Han sier samarbeide­t med kommunen i dag er «meget godt».

– Vi har i oppfølging­smøtene og i den løpende dialogen med de ansvarlige for sykehjemme­ne i Bergen fått gode tilbakemel­dinger. Vår oppfatning er at kommunen er meget tilfreds med samarbeide­t med Fürst.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Kommunaldi­rektør Kjell A. Wolff måtte svare på juridiske vurderinge­r fra Fürst.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Kommunaldi­rektør Kjell A. Wolff måtte svare på juridiske vurderinge­r fra Fürst.
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? En koronatest analyseres på laben på Haukeland sykehus.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN En koronatest analyseres på laben på Haukeland sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway