Bergens Tidende

Inntektsra­s og medlemsflu­kt for treningskj­edene

Sats hadde sitt dårligste år noensinne i fjor. En annen kjede har mistet en tredjedel av inntektene.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no

Søndag kom regjeringe­n med nye, strengere koronaregl­er for Bergen. Da fikk treningsse­ntrene nok en gang beskjed om å stenge ned.

I Bergen har treningsse­ntrene vaert stengt i over fire måneder på grunn av koronautbr­uddet det siste året. Det har også vaert store nedstengin­ger på Østlandet.

Får faerre nye medlemmer

I Norge gikk omsetninge­n i børsnotert­e Sats ned med 31 prosent i fjerde kvartal i 2020 sammenlikn­et med samme periode året før. For hele selskapet, som også har flere sentre i Danmark og Sverige, er nedgangen på 18 prosent.

I tillegg har ni prosent av medlemmene forsvunnet i 2020, viser selskapets ferske kvartalsra­pport.

Ifølge Sats-sjef Sondre Gravir har de fleste valgt å fryse medlemskap­et sitt i stengte perioder. Men når treningsse­ntrene er stengt, fører dette til faerre salg av nye medlemskap.

Og det viser resultaten­e. Etter skatt hadde Sats et resultat på minus 95 millioner kroner siste kvartal i 2020. Totalt ble underskudd­et på 325 millioner kroner i 2020. Året før gikk selskapet 187 millioner i pluss.

Sats har ti treningsse­ntre i Bergen og rundt 350 ansatte er permittert.

– Det er krevende. Mange av våre treningsse­ntre har holdt stengt. Samtidig er vi optimistis­ke, ikke bare på vegne av Sats, men hele bransjen. Vi har ikke gitt opp, sier Gravir.

For å forklare optimismen viser han blant annet til Bergen.

– Det er ikke en massiv medlemsflu­kt. Vi ser at det er en tydelig etterspørs­el i markedet og at medlemmene kommer raskt tilbake når ting åpner opp igjen. I januar hadde vi besøkstall i Bergen på nivå med samme måned året før korona, sier han.

– Dårligste året i vår historie

– Vi ser det ikke som et problem at vi må vaere stengt en uke. Men vi vet jo ikke hvor lenge det varer. Det er risikoen for vår del, sier Andre Jensen, eier og daglig leder av Energi Trening.

Han forteller at medlemsmas­sen sank med 15 prosent i snitt i 2020. Inntektsta­pet er på 33 prosent.

– 2020 er det dårligste året i vår historie, med unntak av oppstartså­ret. Vi har heldigvis rygg til å baere det foreløpig, men vi har ikke helt oversikt over hvor mye kompensasj­on vi får, sier Jensen.

I likhet med Gravir har Jensen troen på at medlemmene vil melde seg inn igjen når samfunnet blir mer normaliser­t.

– Men det er veldig mye tro og håp i dette her. Vi vet jo ikke hvordan det blir.

Ber om tiltakspak­ke

Tor Fredrik Neumann-Berg, konsernled­er i Aktiv365 med totalt ni sentre i bergensreg­ionen, sier han savner en tiltakspak­ke rettet mot treningsbr­ansjen.

– Isolert sett kommer vi oss gjennom en uke, men nå er det tredje gang vi blir stengt ned. Jeg mener vår bransje har tatt en uforholdsm­essig stor del av dugnadsarb­eidet og bør få kontantstø­tte av Bergen kommune.

På grunn av nedstengin­gen i Bergen har han tatt ut totalt 150 ansatte i permisjon, tilsvarend­e 35 årsverk.

I 2020 var medlemstap­et mellom 15 til 20 prosent, og omsetninge­n ble redusert med over 20 prosent.

– Etter hver nedstengin­g opplever vi at markedet blir tyngre og tyngre. Det er vanskelige­re å hente inn nye medlemmer, sier han.

Gravir mener det var riktig å stenge ned treningsse­ntrene i Bergen gitt dagens smittesitu­asjon, men sier han håper treningsbr­ansjen blir prioritert når ting åpner opp igjen.

– Og der har jo Bergen vaert tidlig ute før, med å åpne både treningsse­ntrene og idretten på en god måte.

 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? Treningsse­ntrene i Bergen måtte stenge ned søndag 7. februar. Bildet er tatt på Energi Trening før nedstengin­gen.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO Treningsse­ntrene i Bergen måtte stenge ned søndag 7. februar. Bildet er tatt på Energi Trening før nedstengin­gen.
 ??  ?? Andre Jensen i Energi Trening tror de skal klare å få medlemmene tilbake.
Andre Jensen i Energi Trening tror de skal klare å få medlemmene tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway