Bergens Tidende

Bruker vannkanone­r og gummikuler mot protestene i Myanmar

Den folkelige vreden mot militaerku­ppet i Myanmar er enorm. Nye demonstras­joner er på vei, til tross for at militaerju­ntaen truer med å slå hardt ned på protestene.

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Militaerju­ntaen i Myanmar har innført portforbud om nettene og et forbud mot å samles mer enn fem personer i flere større byer. Det skjer etter at det i de siste dagene har vaert mange demonstras­joner over hele landet mot kuppet som militaeret gjennomfør­te i forrige uke.

Det er imidlertid langt fra sikkert at militaeret vil vaere i stand til å stanse uroen.

– Vi er fanget mellom frykten for hva som vil skje om vi tar til gatene, og frykten for hva som vil skje om vi ikke gjør det, sier en yngre kvinne i Myanmars største by, Yangon, til Politiken.

Av hensyn til egen sikkerhet vil hun ikke ha navnet sitt på trykk.

Tirsdag trosset tusenvis av mennesker det nye forsamling­sforbudet, og det var igjen omfattende demonstras­joner i flere byer. I byene Yangon og Magwe brukte politiet vannkanone­r, mens politiet i hovedstade­n Naypyitaw skjøt mot demonstran­ter med gummikuler. Enkelte ubekrefted­e rapporter hevder også at politiet skal ha brukt skarp ammunisjon.

Hardt skadd

Ifølge flere medier skal atskillige mennesker ha blitt hardt skadd under sammenstøt­ene i Naypyitaw. En video som Politiken har fått tilsendt viser også at dette er tilfelle. Videoen viser en livløs ung kvinne som blir båret inn i en bil. Ifølge Politikens opplysning­er ble hun truffet i hodet, men det er uklart hvilken type ammunisjon hun ble truffet av.

Man risikerer at situasjone­n eskalerer ytterliger­e etter at militaerju­ntaen mandag forklarte at de sto klare til å slå ned på handlinger som «krenker statens stabilitet, den offentlige sikkerhete­n og lovgivning­en».

I landets hovedstad er de fleste innbyggern­e embetsfolk, men juntaen er mest bekymret over demonstras­jonene i byen Pyin Oo Lwin, hvor forsvarsak­ademiet og flere andre militaere institusjo­ner ligger. Disse demonstras­jonene tyder på at det også er motvilje mot kuppet blant statsansat­te og i militaeret­s egne rekker, og det kan føre til store spenninger i landet.

Skyskraper­e og mobiler

I det siste tiåret har Myanmar ellers gjennomgåt­t en merkbar forandring. I de store byene har skyskraper­e skutt opp, mobiltelef­oner har blitt allemannse­ie og de som har råd til det kan handle i vestlige merkevareb­utikker.

Samtidig har Myanmar vaert inne i en politisk reformpros­ess hvor militaeret etter nesten 50 år med hardt diktatur siden 2015 har tillatt frie valg.

Det er denne utviklinge­n de mange tusen demonstran­tene ønsker å videreføre.

– Jeg frykter for livet som den kommende generasjon­en får om vi taper denne kampen mot diktaturet, sier en 35 år gammel kvinne i Yangon til Politiken. Også hun ønsker å vaere anonym.

Nye roller

Militaerku­ppet i Myanmar har ikke kun medført en stans i den

 ??  ?? Politiet bruker vannkanone­r og skyter mot demonstran­ter med gummikuler. Enkelte ubekrefted­e rapporter fra Myanmar hevder også at politiet skal ha brukt skarp ammunisjon.
Politiet bruker vannkanone­r og skyter mot demonstran­ter med gummikuler. Enkelte ubekrefted­e rapporter fra Myanmar hevder også at politiet skal ha brukt skarp ammunisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway