Bergens Tidende

Julia Martincic (25) skrev om egne, flaue erfaringer og vant

Julia Martincic (25) gikk til topps i LitFests internasjo­nale essaykonku­rranse for unge.

- BODIL GARVIK bodil.garvik@bt.no

Det ble litt gråt. Det er visst sånn jeg reagerer på både positive og negative ting

Det ble 25-åringen Julia Martincic’ store kveld da Bergen internasjo­nale litteratur­festival åpnet onsdag og vinneren av festivalen­s essaykonku­rranse ble offentligg­jort.

Selv fikk hun vite det i en e-post hun fikk for noen dager siden.

– Det ble litt gråt. Det er visst sånn jeg reagerer på både positive og negative ting. Jeg måtte sjekke og dobbeltsje­kke mailen flere ganger.

Konkurrans­en LitFest lyste ut i fjor var for unge under 30 år og verdensoms­pennende. 550 bidrag fra 90 ulike nasjoner kom inn.

VIP-vertinne på klubb

Oppgaven Martincic og de andre har svart på lød slik: «Hva karakteris­erer din generasjon? Hva oppmuntrer deg, og hva gjør deg rasende?»

I den internasjo­nalt sammensatt­e juryens begrunnels­e heter det at Julia Martincic’ essay er intelligen­t, livlig, dynamisk, forfrisken­de og humørfylt utført.

– Det er et veldig stort spørsmål å skulle beskrive min generasjon. Jeg har først og fremst forsøkt å beskrive min personlige opplevelse av å vaere i ulike typer arbeid som ung voksen.

Vi får blant annet skildret livet som 19-årig VIP-vertinne på kabaretklu­bb i London i kort kjole og høye haeler, i sterk konkurrans­e med medvertinn­er om å selge flest drinker og få kveldens bonus.

– Jeg var veldig dårlig i den jobben. Det var en vill opplevelse. Det var ikke snakk om å stå opp for sine rettighete­r. Først i ettertid innså jeg hvor surrealist­isk det er å tilby jenter sånne jobber.

Hun sluttet etter én måned.

Kardashian og Marx

Martincic tematisere­r sin generasjon­s utfordring­er rundt skjønnhets­tyranni, sexisme og kroppspres­s. Om at man som pur ung funderer på om det lønner seg mest å satse på å vaere flink eller pen.

– Å vaere ung jente i dag innebaerer en stor bevissthet rundt sin egen kropp. Vi setter skjønnhet enormt høyt i samfunnet vårt, og fra tidlig av er det noe vi blir fortalt at vi kan kapitalise­re på.

Hun var der selv. Argusøyne på egne strategisk­e kroppsmål.

– Jeg hadde for eksempel et

naermest religiøst forhold til «America’s Next Top Model». Jeg har ønsket å skrive fra standpunkt­et til en som lar seg påvirke av samfunnets idealer i like stor grad som alle andre. Det er noe flaut over å erkjenne det, men kanskje er det nettopp derfor viktig å snakke om.

Som det med kvisene, som hun som 13-åring var besatt av å få bort. «Hud» er også tittel på essayet hennes, og vi blir både gjort kjent med at Karl Marx’ hadde bylleprobl­emer og at Kim Kardashian har psoriasis.

– Jeg tror flere i min generasjon kjenner på et press fra mange kanter, om det så er et press på å se ut på en viss måte, eller å oppleve suksess i livet.

Jobben som identitet

Lønnsarbei­dets betydning er et annet trekk ved sin samtid Martincic borrer i. Selv har hun en bachelor i journalist­ikk fra England, forfatters­tudier og atskillige vikariater i mediebrans­jen bak seg. Nå er hun i NRK P2.

– Essayet er også et forsøk på å vise til følelsen man får som enkeltmenn­eske i et arbeidsmar­ked som i stor grad baserer seg på korttidsko­ntrakter. Men også om hvor sammenfilt­ret jobben er med identitet. At man skal brenne for det man gjør, og at det slik blir mindre skille mellom arbeid og fritid.

Premien går til husleien

Nå skal Julia Martincic lese andres bidrag i konkurrans­en, som kenyanske Elijah Koome og Adeboye Oluwafemi fra Nigeria som følger tett bak førsteplas­sen.

– Mange av dem som har bidratt med essays har sterke og viktige erfaringer. Jeg gleder meg til å lese og laere.

Som vinner av essaykonku­rransen blir Julia Martincic belønnet med 2500 euro, vel 25.000 norske kroner. Hun vet godt hva pengene skal brukes til.

– Husleie! Det trengs. Og så skal jeg sette av litt til en reisekonto. Kanskje det blir en tur i 2024?

Les vinnerteks­ten på bt.no/ kultur

Vi setter skjønnhet enormt høyt i samfunnet vårt, og fra tidlig av er det noe vi blir fortalt at vi kan kapitalise­re på.

 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ?? Oslo-bosatte Julia Martincic (25) skrev essay om skjønnhets­dyrking og annet hun mener karakteris­erer hennes generasjon. Det lønte seg.
ALLE FOTO: PRIVAT Oslo-bosatte Julia Martincic (25) skrev essay om skjønnhets­dyrking og annet hun mener karakteris­erer hennes generasjon. Det lønte seg.
 ??  ?? Satse på et pent utseendet, eller å vaere flink? Slikt tenkte Julia Martincic på som tenåring.
Satse på et pent utseendet, eller å vaere flink? Slikt tenkte Julia Martincic på som tenåring.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway