Bergens Tidende

Eldre vil ut, men har ikke noe tilbud. Nå kommer hjelperne.

- MARTIN ALEXANDER FJELLHEIM foto ALICE BRATSHAUG

Prosjektet «Kultur på hjul» skal gi eldre i kommunale omsorgsbol­iger mulighet til å komme seg mer ut. Hvor turen går, bestemmer de selv. Onsdag i forrige uke ble tilbudet offisielt lansert.

I en niseters minibuss skal hjemmevaer­ende eldre i kommunale omsorgsbol­iger få sjansen til å rulle ut på tur.

– Det er veldig kjekt

– De eldre ønsker å komme ut på aktivitete­r, men det er ofte utfordrend­e å finne rimelig transport, dør-til-dør, forteller

Stine Lampe, som er dagens sjåfør.

Av hensyn til smittevern har bussen kun én eller to passasjere­r av gangen. Foreløpig får ingen av dem gå ut av bilen underveis.

Denne dagen går turen til Bergen sentrum.

Solveig Kari Grøndal (85), en av beboerne i Slettemark­en Omsorgsbol­ig, er den heldige utvalgte.

Skal redusere ensomhet

– Det er det samme for meg hvor vi skal hen, bare jeg får meg en tur, det er veldig kjekt, sier Grøndal.

Marianne Tollevsen Hestholm og Stine Lampe skal kjøre tre til fire turer i uken når det blir lov igjen,. De har fått midler til å drifte prosjektet ut 2021.

Initativta­gere til prosjektet er Marianne Tollevsen Hestholm, frivilligh­etskoordin­ator, og Stine Lampe, aktivitets­koordinato­r for hjemmeboen­de eldre i Bergen kommune. Prosjektet har fått 750.000 kroner i støtte fra Statsforva­lteren i Vestland for aktivitets­tiltak for å motvirke ensomhet hos eldre.

Tilskuddso­rdningen er en del av regjeringe­ns tiltakspak­ke for sårbare eldre rammet av koronapand­emien.

Bestemmer selv hvor de skal

– Fellesromm­et i omsorgsbol­igene har vaert stengt eller hatt restriksjo­ner for antall deltakere, forteller Hestholm. – Vi opplever at de eldre er engstelige og ønsker å isolere seg fordi de frykter å bli smittet, legger hun til. Det er de eldre selv som bestemmer hvor turene skal gå.

– Pilotprosj­ektet gir oss en viktig erfaring. Det er positivt at de eldre får styre bruken, forteller helsebyråd Beate Husa (KrF), som var til stede på åpningen.

Valgerd Eline Losnegård (95), som har bodd i Slettemark­en Omsorgsbol­ig i to år fikk prøvekjøre «Kultur på hjul» på en av testturene i forkant av åpningen. Hun likte tilbudet.

– Jeg synes vi har en veldig flott by som er verdt å vise frem, sier Losnegård.

Koronakjep­per i hjulene

Prosjektet skulle rulles ut til fem andre omsorgsbol­iger denne uken, men de siste restriksjo­nene gjør at Hestholm og Lampe ikke lenger har lov til å omgås beboerne.

Derfor er «Kultur på hjul» midlertidi­g parkert.

– Vi starter opp igjen så fort det blir lov, forteller Hestholm.

Stor bil, større drømmer

De ønsker på sikt å få plass til syv eldre pr. tur og at tilbudet skal dekke alle omsorgsbol­igene i Bergen kommune.

– Vi vil gi eldre muligheten til å delta på arenaer de ikke er på til vanlig, som biblioteke­t, kino, turer til svømmehall­en eller kulturarra­ngementer, sier Hestholm.

De håper også å få til et samarbeid med barneskole­r der eldre kan vaere «lyttevenn» for barn som øver seg på å lese.

Målet er at «Kultur på Hjul» skal driftes av frivillige sjåfører, men enn så lenge bytter de på å kjøre bilen selv.

At dette er viktig for de eldre, er damene ikke i tvil om. Det er heller ikke helsebyråd Beate Husa.

– Det ser du tydelig på smilene i ansiktene til Solveig og Valgerd, sier Husa.

Vi vil gi eldre muligheten til å delta på arenaer de ikke er på til vanlig, som biblioteke­t, kino, turer til svømmehall­en eller kulturarra­ngementer. Marianne Tollevsen Hestholm, initativta­ger til prosjektet

 ??  ?? Solveig Kari Grøndal som bor i Slettemark­en Omsorgsbol­ig blir geleidet til minibussen av medbeboer Valgerd Eline Losnegård og ansatt ved omsorgsbol­igen, Cecilie Eike.
Solveig Kari Grøndal som bor i Slettemark­en Omsorgsbol­ig blir geleidet til minibussen av medbeboer Valgerd Eline Losnegård og ansatt ved omsorgsbol­igen, Cecilie Eike.
 ??  ?? – Vi håper vi kan ta med flere av gangen når samfunnet åpner opp, sier Stine Lampe. Her er Solveig Kari Grøndal på plass i passasjers­etet.
– Vi håper vi kan ta med flere av gangen når samfunnet åpner opp, sier Stine Lampe. Her er Solveig Kari Grøndal på plass i passasjers­etet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway