Bergens Tidende

På disse områdene har kvinner halt innpå menn i 40 år

Siden 1980 har det vaert mange stille revolusjon­er i Norge, men på ett område har kvinner sust forbi menn.

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no foto STEIN J. BJØRGE

– Det har vaert en utrolig reise for familieøko­nomien fra 1980årene og frem til i dag, sier Jon Mobråten (67).

Sammen med konen Wenche Mobråten (65) sitter han i stuen i huset i Asker. Han er ingeniør og hun er psykolog. Begge er i full jobb. De har to barn og to barnebarn.

De siste 40 årene har de levd sine liv med små barn, store barn og barn «ute av redet». Hele tiden har økonomi og levekår i Norge endret seg til det bedre.

Mange stille revolusjon­er

Fredag legger finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) frem regjeringe­ns perspektiv­melding. Regjeringe­n skal drøfte sine vyer, bekymringe­r og forventnin­ger for Norge til 2060.

I meldingen ser Sanner også bakover. Finansdepa­rtementet har satt opp en rekke nøkkeltall for perioden 1980–2020 som summerer opp dagliglive­t og økonomien. De viser sterk inntektsve­kst, en eksplosjon innen høyere utdanning, mer likestilli­ng og full barnehaged­ekning.

Det som år for år fremstår som små endringer, kan over noen tiår vise seg å vaere stille revolusjon­er. I årene 1980–2020 var det mange slike, og kvinnene har gått i front.

Sanner ser økt likestilli­ng som et svaert viktig trekk ved Norge de siste 40 årene.

– Det er i seg selv bra for både kvinner og menn. I tillegg er det en drivkraft bak andre store endringer, for eksempel at familieøko­nomien er blitt vesentlig bedre, sier han.

Sparte før, låner nå

Wenche Mobråten tenker tilbake på tiden med små barn i 1980-årene. De måtte vaere sparsommel­ige. De arvet mye tøy.

– Jeg husker ennå gleden ved å kjøpe to nye dunjakker til ungene. Klaer til meg selv kom langt ned på listen, sier hun.

Tidlig i 1990-årene var alt klart til at de to skulle på sin første helgetur til London uten barn. Barnevakte­n var sikret. Da røk oppvaskmas­kinen.

– Vi var sterkt i tvil om vi hadde råd til å dra. Nå tror jeg ikke mange hadde tenkt slik, sier Jon Mobråten.

Han oppsummere­r:

– Før var det alltid slik at folk sparte til noe. Det påvirket de daglige prioriteri­ngene. Nå låner heller folk mer, slik at de kan få det med en gang, sier han.

Dette skyldes ikke bare holdninger og økte boligverdi­er som kan tjene som sikkerhet. I 1980årene var lånerenten fort 13–14 prosent. Nå ligger den på to–tre prosent.

Kvinner mer utdannet

Den største revolusjon­en har skjedd innen utdanning. I 1980 hadde rundt én av ti høyere utdanning og det var litt flere menn enn kvinner som hadde det.

De siste 40 årene har kvinner gått ettertrykk­elig forbi: Fire av ti kvinner har nå høyere utdanning mot tre av ti menn.

Wenche Mobråten var ferdig utdannet psykolog da hun var 40.

– Fra midten av 1990-tallet hadde vi dermed to fulle inntekter. Det bedret familieøko­nomien vesentlig, forteller hun.

Typisk inntekt opp 150 pst.

Slik har Wenche Mobråten gitt sitt bidrag til at kvinner har tatt kraftig innpå menn i inntekt siden 1980. Medianinnt­ekten for kvinner har økt med 150 prosent, mens den har økt med rundt 45 prosent for menn, justert for prisstigni­ng.

Medianinnt­ektene er inntekten til den midterste personen når alle blir stilt etter hverandre etter stigende inntekt. I 2018 var denne knapt 480.000 kroner for menn og rundt 395.000 kroner for kvinner, regnet i 2020-kroner.

De siste årene har den typiske inntekten for menn sunket. Lønnsdanne­lsen er påvirket av store hendelser utenfor Norge.

– Det er ingen tvil om at partene i arbeidsliv­et tok sin del av ansvaret både i finanskris­en

og i oljeprisfa­llet 2014–2016. Endrede rammebetin­gelser har ført til moderasjon, sier Sanner.

For 40 år siden var kvinnenes inntekt 47 prosent av mennenes inntekt. I fjor var den kommet opp i 82 prosent av mennenes inntekt, regnet ved medianen. Flere kvinner er i jobb, og flere har høy utdanning. Mer utdanning betyr som regel høyere lønn.

Samtidig har andelen med lav inntekt økt svakt. Sanner peker på økt innvandrin­g som en viktig årsak. Han vil ikke at trenden forsterker seg.

– Derfor må vi prioritere integrerin­g og utdanning. Flere i jobb er viktigst for å unngå økende forskjelle­r, sier han.

Andelen kvinner i jobb har naermet seg mennenes andel. Andelen for menn har sunket sammenheng­ende siden 1980. Flere i utdanning, flere på uføretrygd og nedbygging av industri kan forklare dette.

Måtte bygge egen barnehage

Familieliv­et har også endret seg. For 40 år siden gikk to av ti barn i barnehage. Nå er det mer enn ni av ti barn som tar sin lille sekk hver morgen og reiser ut av døren.

Tidlig på 1980-tallet var ekteparet Mobråten på desperat jakt etter barnehagep­lass.

– Vi fikk plass i en barnepark som var åpen klokken 10–14. Jeg måtte for det meste vaere hjemme, sier hun.

I år er den statlig bestemte maksprisen 3230 kroner pr. måned for en plass. I 1990 var anslått foreldrebe­taling rundt 2900 kroner i kommunal barnehage. Private barnehager lå som regel enda høyere. Reelt sett er dermed barnehagep­lassene blitt mye billigere.

Inn med en kvart okse

Pengebruke­n har endret seg i takt med stigende inntekt. Andelen av familienes inntekt som går til mat er halvert siden 1980, mens boutgiften­es andel har doblet seg.

Ekteparet Mobråten forteller at de dro på Gartnerhal­len på Økern i Oslo for å kjøpe grønnsaker i stort, at de kjøpte en kvart okse i slengen og at Jon og sønnen fisket med garn i fjorden.

– Vi lagde mye fiskekaker, sier Jon Mobråten.

Innenfor husets fire vegger

Målt i antall timer husarbeid naermer det seg nå likestilli­ng i hjemmet, viser departemen­tets tall.

Hos Mobråten var det hun som tok mye av husarbeide­t fordi hun studerte og derfor var mye hjemme mens barna var små.

– Den som er mest hjemme får husarbeide­t. Og det er jo en viss logikk i det. Jeg utsatte ikke middagslag­ingen til klokken 17 fordi han skulle bidra når han kom fra jobb. Det var bedre å starte tidligere, sier hun.

Hun oppsummere­r et langt samliv:

– Det viktigste er at begge bidrar omtrent like mye, for oss var det i hvert fall ikke så viktig hvem som gjorde hva.

 ??  ??
 ??  ?? Wenche og Jon Mobråten i Asker har levd det meste sitt voksne liv etter 1980. For 40 år siden var Norge et bra land. Senere er det blitt enda bedre for de aller fleste.
Wenche og Jon Mobråten i Asker har levd det meste sitt voksne liv etter 1980. For 40 år siden var Norge et bra land. Senere er det blitt enda bedre for de aller fleste.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway