Bergens Tidende

Tar morgenbade­t i åtte minusgrade­r

Om du ikke har isbadet før, bør det skje i trygge rammer og sammen med andre, sier lege. Disse tre damene begynte å bade i høst.

- JOHANNES STEEN johannes.steen@bt.no foto BÅRD BØE

Gradestokk­en viser åtte minus, og klokken har ikke engang passert syv om morgenen. Else Loholdt Nygreen står rolig på stigen, delvis nede i vannet, og rydder is fra det vesle hullet i Store Lungegårds­vannet.

– Det er ventingen som er verst, sier Mille Giaever-Enger. Hun tripper på bryggen i bare badetøyet og blå topplue.

Hver dag - uansett

Hver eneste morgen møtes en gjeng for å bade – uansett vaer, uansett temperatur.

– Det blir et fellesskap rundt det. Det er så fantastisk å kunne begynne dagen slik, løpe opp i dusjen og lage seg en kopp kaffe. Det er bare en sånn eksplosjon i kroppen, sier Gry Johannesse­n.

Nygreen gir klarsignal til de to andre. Giaever-Enger og Johannesse­n klatrer ned stigen etter tur. Pusten går tungt når de går nedi, men roen kommer etter noen sekunder.

Først opp kommer Johannesse­n. Hun kjapper seg med håndkleet og skifter ut de våte ullsokkene med et par tørre.

– Deilig. Det iser og prikker og stikker i hele kroppen. Det er som om hele kroppen smeller i gang.

Lykkefølel­sen

Hva er det nøyaktig som skjer i kroppen, som gjør at damene vil hive seg uti gang på gang?

– Idet en hopper ut i iskaldt vann får man en sjokkeffek­t, sier førsteaman­uensis og lege Jan Magnus Aronsen ved Universite­tet i Oslo.

Han forklarer at blodkarene i kroppen snurper seg sammen og at pusten går ekstremt mye fortere. Etter badet går kroppen tilbake til normalen.

– Da frigjøres endorfiner, som er signalstof­fer i ryggmargen. Det gir en lykkefølel­se som er sammenlikn­bart med opplevelse­n etter trening, kanskje bare enda sterkere.

Ellers er det lite vitenskape­lig belegg for at det finnes positive helseeffek­ter ved isbading, forteller han.

– Det er typisk mange som sier de opplever mindre forkjølels­er og den type ting. Man har også begynt å undersøke kroppen til isbadere og funnet hormonelle effekter og lurt på om diabetiker­e har fått bedre insulinoms­etninger. De studiene som er gjort rent vitenskape­lig har ikke klart å dokumenter­e positive helseeffek­ter, men det betyr ikke at de ikke finnes.

Han forteller at en studie fra Kina viser at personer som drev med isbading kunne vaere mer utsatt for hjerte- og karsykdomm­er.

– Fare for å svime av

– Det er viktig å presisere at det kan vaere på grunn av helt andre faktorer i livet. Det trenger ikke å ha noe å gjøre med isbading i det hele tatt.

Det som faktisk kan vaere farlig, mener han, er hvis nybegynner­e går for hardt ut.

I en dansk studie var det noen uerfarne isbadere som besvimte eller holdt på å besvime. Det gjorde ikke de mer erfarne.

– Om man ikke har gjort det før, bør det vaere i trygge rammer og sammen med andre. Det er en viss fare for å svime av.

Han mener at gravide og personer med hjerte- og karsykdomm­er bør vaere ekstra forsiktige med isbad, og understrek­er at det aldri må skje etter inntak av alkohol.

– Ellers er det lite vitenskape­lig bevis for at det er skadelig eller helsefremm­ende.

Er blitt hektet

Giaever-Enger, som er sikker på at isbadingen gjør henne godt, sier hun har blitt hektet.

– Det begynte i høstferien. Jeg hadde så lyst til å bade og var lei for at jeg ikke fikk reise noe sted. Da spurte jeg noen i blokken om de ville vaere med å bade her. Siden har vi gjort det hver dag.

Det eneste hun savner er en sauna ved vannet, slik som for eksempel på Marineholm­en.

– Kontrasten er deilig. Nå blir det godt å komme inn og få en varm dusj!

 ??  ?? – Det ser kaldere ut enn det føles, sier Else Loholdt Nygreen.
– Det ser kaldere ut enn det føles, sier Else Loholdt Nygreen.
 ??  ??
 ??  ?? Utenom 30 varmegrade­r og sol, mener Mille Giaever-Enger (blå lue) at de beste badeforhol­dene er like før vannet fryser og man kan svømme. – Ingenting er som deilig slush!
Utenom 30 varmegrade­r og sol, mener Mille Giaever-Enger (blå lue) at de beste badeforhol­dene er like før vannet fryser og man kan svømme. – Ingenting er som deilig slush!
 ??  ?? – Du får sånn adrenalink­ick, etterpå blir du helt sprø, sier Mille GiaeverEng­er ( i midten) og ler. Medbadere er Else Loholdt Nygreen og Gry Johannesen.
– Du får sånn adrenalink­ick, etterpå blir du helt sprø, sier Mille GiaeverEng­er ( i midten) og ler. Medbadere er Else Loholdt Nygreen og Gry Johannesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway