Bergens Tidende

Forskere ber om at barn skjermes bedre

Forskere ved Pandemisen­teret ved UiB mener tiltakene som går ut over barn, unge og studenter bør oppheves nå.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

De inngripend­e tiltakene som er innført mot barn og unge i den siste nedstengin­gen i Bergen, skaper reaksjoner. Onsdag gikk Helse Bergen ut og uttrykte bekymring for den psykiske helsen til denne gruppen.

– Vi ser at tiltakene, og konsekvens­ene av tiltakene, ser ut til å vaere mer alvorlige enn sykdommen for disse, sa Randi-Luise Møgster ved Helse Bergen.

FHI på sin side ville ha lettelser i tiltakene rettet mot barn og unge. De får støtte fra førsteaman­uensis Kristin Greve-Isdahl Mohn og professor Rebecca Cox ved Pandemisen­teret på UiB.

Forskerne sier de deler FHIs bekymring og etterlyser lettelser:

– Vi er mødre selv og forskere innenfor dette feltet. Vi er enige i at når man har en situasjon med mutanter, så trengs det sterke tiltak. Men det er bygget opp en imponerend­e god testkapasi­tet i Bergen, og denne har så langt ikke avdekket noen utbredt smitte, slik man fryktet, sier Mohn.

Stenge raskt, åpne raskt

Hun sier det er viktig å beholde balansegan­gen mellom smitterisi­ko og kostnaden med begrensnin­gene som innføres.

– Dette har også Erna Solberg, Bent Høie og Guri Melby vaert krystallkl­are på. Helse Bergen ytrer også sin bekymring for barn og unge.

Mohn påpeker at Haukeland allerede har testet alle på byggeplass­ene og flere tusen andre i forbindels­e med påvisninge­n av mutantviru­sene.

– Når man raskt stenger ned med et så stort omfang, så må man kunne åpne opp når man har fått så god og presis informasjo­n. Det er et imponerend­e test- og smitteopps­poringsarb­eid som er gjort, heldigvis uten tegn til et stort utbrudd.

De to forskerne mener det må veldig sterke grunner til for å oppretthol­de vedtakene overfor disse utsatte gruppene nå.

– Hvis ikke dette gjøres, frykter vi for tilliten rundt tiltakene, sier Mohn.

Vil ha mer målretting

Forskerne etterlyser en endring i måten begrensnin­ger rettes mot barn og unge i tiden som kommer.

– Der det er mulig, mener vi disse må skjermes. Samlet sett har vi mye mer kunnskap nå enn for ett år siden. Vi har stor og presis testkapasi­tet, og kan fortere få oversikt over situasjone­n.

De mener kommunen og staten må vurdere muligheten for å ha mer presisjon i vedtakene overfor barn og unge fremover.

– Kommer det et utbrudd et konkret sted, kan tiltakene tas der, og forsøke å unngå altfor omfattende tiltak over tid. Vi er veldig bekymret for situasjone­n for studenter, barn og unge etter ett år med covid-19. Det er en høy pris de betaler.

Skal vurdere

Konsekvens­ene for barn og unge ble omtalt da byrådet lørdag vedtok å be regjeringe­n om å stenge ned Bergen og omegnskomm­unene.

I en faglig vurdering, signert smittevern­overlege Frank Van Betten og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen, skriver de følgende:

«Tiltak (...) er inngripend­e med betydelige negative konsekvens­er for befolkning­en, herunder for sårbare grupper som barn og unge. Et stort utbrudd i regionen vil imidlertid få en vesentlig mer langvarig og negativ effekt, også for barn og unge, enn en rask og streng nedstengin­g for å få oversikt.»

Reglene som er innført i Bergen og omegnskomm­uner skal etter planen gjelde frem til søndag. Torsdag kveld skal byrådet informere om status for koronatilt­akene i Bergen på en pressekonf­eranse.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) sier at de deler refleksjon­ene til Cox og Mohn.

– Byrådet i Bergen er bekymret for virkningen­e koronapand­emien har, saerlig på barn og unge. Vi er også helt enig i at så strenge tiltak som regjeringe­n har innført i Bergen nå, ikke kan vedvare lenger enn høyst nødvendig, men bare til vi har den nødvendige kontroll og oversikt.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Kristin Greve-Isdahl Mohn (til h.) krever lettelser i tiltakene mot barn og unge. Her er hun sammen med Marianne Reimers i forbindels­e med en annen artikkel.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Kristin Greve-Isdahl Mohn (til h.) krever lettelser i tiltakene mot barn og unge. Her er hun sammen med Marianne Reimers i forbindels­e med en annen artikkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway