Bergens Tidende

Rustjenest­en manglet smittevern­utstyr frem til november

Siden mars har flere ansatte i psykisk helseog rustjenest­ene manglet nødvendig utstyr, slår en ny rapport fast.

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no MARIANNE NILSEN ADALHEIDUR OLDEIDE

Beboere skal ha blitt nektet besøk på et bosenter, og det skal ha vaert vedvarende mangel på nødvendig smittevern­utstyr.

Dette er blant funnene i Deloitte-rapporten «Psykisk helse- og rustjenest­er under covid-19 pandemien».

Hovedkonkl­usjonen er at «Bergen kommune ikke var tilstrekke­lig forberedt på å sikre tilbud til brukerne da covid-19 pandemien kom i mars i fjor».

– Det er lett å i ettertid se at mye kunne blitt løst annerledes. Jeg er glad for at vi har fått denne rapporten, slik at vi kan bruke den til å forbedre oss, sier byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Jaffery.

– Kunne drive forsvarlig

Rundt halvparten av de intervjued­e i rustjenest­ene, og to tredjedele­r av de ansatte i de psykiske helsetjene­stene, har opplyst at det har vaert en mangel på smittevern­utstyr.

– Vi fikk alle smittevern­utstyr fra det samme beredskaps­lageret, og vi fikk kun utstyr dersom vi hadde behov for det. Men det var strenge kriterier for prioriteri­ng da smittevern­utstyr var et knapphetsg­ode, sier leder for etat for psykisk helse og rustjenest­er i Bergen kommune, Rønnaug Helene Frøiland.

De ansatte forteller i rapporten at de har manglet både munnbind og smittevern­frakker. I en periode var situasjone­n så prekaer at ansatte ved et MOsenter sydde egne gjenbruksf­rakker.

MO-senteret på Gyldenpris fryktet i en periode å gå tomme for smittevern­utstyr.

– Vi hadde noen restriksjo­ner i starten der vi måtte porsjonere ut smittevern­utstyret litt, men i all hovedsak har vi fått det vi hadde bruk for, sier enhetslede­r Hugo Torjussen.

Torjussen sier de ikke har noen restriksjo­ner på smittevern­utstyr i dag, men at det i en periode var knapphet på alt av utstyr.

– Vi sydde smittevern­frakker i frykt for å gå tomme, sier han.

– Gjort det beste ut av det

BT har vaert kontakt med MOsenteret på Nesttun som sier de ikke manglet utstyr under pandemien. Det samme sier leder ved Myrsaeter bo- og rehabilite­ringssente­r, Monica Helle Opsahl.

– Det har vaert en annerledes periode for oss og brukerne, men vi har gjort det beste ut av det.

Lubna Jaffery sier Bergen gjerne skulle hatt tilgang på mer smittevern­utstyr, men at dette var en situasjon som preget hele landet i starten av pandemien.

– Vi hadde et sentralt beredskaps­lager som har hatt tydelige prioriteri­ng for hvem som skulle få utstyret, sier Jaffery.

– I rapporten står det at dette var et problem frem til november?

– Jeg har fått beskjed om at det var god tilgang etter sommeren, men at enkelte har opplevd utfordring­er med enkeltfors­endelser. Her kan de ha intervjuet enkeltpers­oner som har hatt en dårlig erfaring. Når jeg snakker med etatsdirek­tører, så har ikke dette vaert et problem, sier hun.

I et bofellessk­ap fikk ikke beboerne lov til å ha besøk i den første perioden av pandemien, til tross for at kommunen ikke har adgang til å gjøre dette.

Kommunen har opplyst at en slik besøksnekt bare har skjedd i ett av totalt 30 bofellessk­ap, og at det skyldes menneskeli­g svikt.

– Det var svaert uheldig, og skjedde som et lokalt initiativ på bosenteret. Det varte bare i noen dager. Det skal ikke skje, sier byråden.

Har rammet sårbare grupper

Endringene har påvirket brukerne. Enkelte har opplevd hverdagen som bedre når det har vaert mindre krav til sosial deltakelse.

For sårbare brukere, som i mindre grad har klart å ta i bruk de alternativ­e tilbudene, har situasjone­n forverret seg. Det har ført til angstsympt­om og økt rusbruk for enkelte, ifølge rapporten.

– I mars stengte vi ned alle sosiale arenaer, og det gikk hardt utover brukerne som hadde behov for sosiale treffstede­r. Når vi har fått hodet over vann, vil vi spørre alle brukerne om hvordan de har hatt det under pandemien, sier Rønnaug Helene Frøiland.

På grunn av korona var byens fire MO-sentre stengt fra 12. mars til 15. juni i fjor.

Det har ført til at brukere som tidligere benyttet seg av tjenestene, ikke har kommet tilbake, står det i rapporten.

– Det er forferdeli­g å tenke på at sårbare grupper har fått det verre under pandemien, sier byråden.

Var bekymret for smitte

Grunnen til at MO-sentrene var stengt, var at kommunen var bekymret for et utbrudd i rusmiljøet.

– Selv om man måtte stenge, så har man omorganise­rt seg. Man har kjørt ut mat til hospitsene. Det har også vaert utdeling av mat og utstyr utenfor MOsentrene når det har vaert stengt, sier Jaffery, og legger til at man nok kunne ha gjort mer.

– Vi har fått mange gode erfaringer, slik at når vi nå er i en situasjon med nedstengin­g i Bergen, holder vi MO-sentrene åpne, sier byråden.

Så langt har det vaert lite smitte i rusmiljøet i Bergen, ifølge leder for etat for psykisk helse og rustjenest­er i kommunen.

– Nå må vi arbeide aktivt for å prøve å unngå at den engelske mutanten får fotfeste i rusmiljøet i Bergen. Det har slått hard ut i rusmiljøet i blant annet England, Danmark, Stockholm og Kristiansa­nd. Vi jobber med å få på plass hurtigtest­er på MO-sentrene for å se om vi har smitte i miljøet uten å vite det, sier Frøiland.

God omstilling­sevne

De ansatte berømmes imidlertid for å ha vist en stor omstilling­sevne under pandemien. Blant annet trekkes det frem at:

Tjenestene har blitt mer oppsøkende, blant annet ved at rustjenest­ene har levert mat på døren til brukere som har hatt behov for dette.

Både rus- og psykiske helsetjene­ster i større grad tatt i bruk telefon, SMS og videosamta­ler for å holde kontakt med brukerne.

Brukerne har også i større grad enn før blitt møtt utendørs.

– Rapporten viser at vi er gode på å omstille oss, og vi er gode på få på plass nye tilbud. Jeg er imponert over de ansatte, sier Jaffery.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? – Det er lett å i ettertid se at mye kunne blitt løst annerledes, sier byråd Lubna Jaffery.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE – Det er lett å i ettertid se at mye kunne blitt løst annerledes, sier byråd Lubna Jaffery.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway