Bergens Tidende

Nye regler gjør at han må si nei til private småjobber

– Vi må prioritere de større prosjekten­e, sier daglig leder Trond Naess i Naevdal Bygg.

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no ØRJAN TORHEIM foto BÅRD BØE

Skal du i gang med et oppussings­prosjekt og trenger fagfolk? Da er det godt mulig at du må vente en stund. Det er en konsekvens av den nye byggeforsk­riften som Bergen kommune vedtok tirsdag kveld.

Den nye forskrifte­n gjelder også private hjem. Har du flere enn tre arbeidere, for eksempel ved oppussing, regnes hjemmet ditt som en byggeplass etter Bergen kommunes nye forskrift.

Må si nei til småjobber

Det skaper problemer for JH Naevdal Bygg, et tømrerfirm­a med 70 ansatte som utfører alle slags oppdrag fra småjobber i private eneboliger til store nybygg.

– Vi må forholde oss til den nye forskrifte­n, men den fører til ganske store konsekvens­er, sier daglig leder Trond Naess.

Han forteller at de nå må si nei til private småjobber fordi de ansatte ikke kan bevege seg mellom flere byggeplass­er.

– Det er frustreren­de både for oss og nye kunder, men vi må prioritere større prosjekter. Jeg har bedt dem om å ta kontakt igjen i mars, sier han.

De nye kravene for byggebrans­jen varer ut februar.

Daglig leder i Gården

Rørleggers­ervice, Geir Ove Øybost, sier forskrifte­n er veldig omstendeli­g, og han vet ikke helt hvordan firmaet hans skal forholde seg til de nye reglene.

Nye krav skaper forvirring

– Jeg er usikker på om vi kan reise fra hus til hus for å tine vannlednin­ger og skifte toalett selv om vi er faerre enn tre personer, sier Øybost.

Han har meldt inn alle sine spørsmål til Rørentrepr­enørene Vest, som skal ta alle spørsmålen­e videre med kommunen.

– Dersom vi ikke kan det, må jeg permittere ansatte, sier han.

Andre håndverker­e som Bergens Tidende har snakket med, har oppfattet reglene dit hen at man bare kan vaere på én byggeplass samme dag. Neste arbeidsdag kan man reise til en ny byggeplass.

– Vi følger de nye kravene så godt som det lar seg gjøre. Dersom det er to ansatte på byggeplass­en vi skal på, kan vi bare gå inn med én elektriker. Da må den andre vente i bilen, sier Arild Rygg.

Han driver elektriker­firmaet Nationalel­ektro AS med åtte ansatte.

Ber om at reglene justeres

Naess tror kravet om at arbeiderne kun må holde seg til én byggeplass vil føre til forsinkels­er.

– Når vi bygger hus og leilighete­r, henter vi inn forskjelli­ge fagfolk som skal gjøre småjobber. For eksempel må vi ha på plass ventilasjo­nsanlegg og isolasjon i et bygg. Slik kravene er i dag, kan ikke slike kortvarige oppdrag gjennomfør­es for så å reise videre til neste oppdrag. Dersom ikke dette blir mulig, vil mange prosjekter stoppe helt opp i løpet av kort tid, påpeker han.

Må permittere?

Naess ber derfor de ansvarlige for forskrifte­n om å se på om forskrifte­n kan justeres.

– Vi skjønner at kommunen trenger å få kontroll på smitten, men jeg håper de ser på konsekvens­ene av de nye kravene og lytter til innspill slik at forskrifte­n også faktisk lar seg gjennomfør­e, sier han.

Naess forteller at han har ti tømrere som jobber med å få ferdigstil­t et hotell i Solheimsvi­ken.

– De er ferdige med jobben fredag. Det som ikke er avklart er: kan de begynne på en ny arbeidspla­ss mandag, eller må vi permittere dem, spør han.

– Føler oss litt hengt ut

Naess forteller at de nye reglene også vil føre til en god del merarbeid og dermed ekstra kostnader.

– Vi er forpliktet til å gå vaktrunder hver time for å kontroller­e at smittevern­rutinene følges. Dette gjelder på alle prosjekter med flere enn tre ansatte. Alt skal dokumenter­es, og det tar tid. Vi må ompriorite­re mannskapen­e og deres arbeidsopp­gaver, forteller han.

Naess mener byggenaeri­ngen generelt har vaert flinke til å følge de gjeldende smittevern­regler.

– Vi har spritet oss, holdt avstand, brukt munnbind og ellers fulgt alle de pålegg som til enhver tid har vaert gjeldende. Derfor synes jeg ikke det er helt rettferdig at de innfører så strenge regler for en hel bransje. Vi føler oss litt hengt ut selv om alle anbefaling­er og forskrifte­r er fulgt, sier han.

– Hjelpe med avklaringe­r

– Jeg forstår at forskrifte­n krever mye arbeid fra bransjen og gjør at de må tilpasse seg et nytt system. Vi vil svare på spørsmål fortløpend­e, og også hjelpe med avklaringe­r. Hvis forskrifte­n får utilsikted­e virkninger, vil vi vurdere den, sier helsebyråd Beate Husa.

Hun slår likevel fast:

– Som situasjone­n er nå, gjelder alle paragrafen­e for alle, også de mindre byggeplass­ene.

 ??  ?? Trond Naess i Naevdal Bygg håper kommunen kan gjøre justeringe­r på de nye kravene slik at de blir lettere å etterleve.
Trond Naess i Naevdal Bygg håper kommunen kan gjøre justeringe­r på de nye kravene slik at de blir lettere å etterleve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway