Bergens Tidende

2800 politioppd­rag mot barneverns­barn på ett år

Håndjern, fysisk maktbruk og uniformert politi mot barn. På ett år utførte politiet i Norge 2800 oppdrag for barneverne­t. I gjennomsni­tt ble politiet tilkalt åtte ganger daglig.

- TOVE M.E. BJØRNÅ tove.bjornaa@aftenblade­t.no THOMAS ERGO

Det viser en undersøkel­se foretatt av Stavanger Aftenblad. Ett år etter den såkalte «Alex»saken, har Aftenblade­t laget den første nasjonale statistikk­en over politiets oppdrag for barneverne­t. Ti år gamle «Alex» ble pågrepet av flere uniformert­e politibetj­enter på et barneverns­kontor i Stavanger, påsatt håndjern og kjørt av gårde i cellebil.

Etterpå erkjente myndighete­ne at de ikke har oversikt over barneverne­ts bruk av politi mot barn og ungdom. Dette selv om regjeringe­n lovet å se på saken allerede etter den såkalte «Glassjenta»-saken i 2016. Gjennom Aftenblade­ts innsyn i operasjons­loggene til landets tolv politidist­rikter, er det nå klart at politiet til sammen utførte 2800 oppdrag knyttet til barneverne­t i 2019.

Politidire­ktør Benedicte Bjørnland er overrasket.

– Jeg har ikke naermere kunnskap rundt omfanget enn det som presentere­s av Aftenblade­t. Men slik saken er opplyst, er dette noe vi ser alvorlig på, sier hun til Aftenblade­t.

Vil se på samhandlin­gen

Barnevernl­oven gir barneverne­t anledning til å be politi om bistand når det er «påkrevet», mens politilove­n forplikter politiet til å bistå barneverne­t. Politidire­ktøren varsler at Politidire­ktoratet nå skal se naermere på samhandlin­gen mellom politi og barnevern. Direktorat­et skal se på bevisstgjø­ring og kompetanse blant politiansa­tte, rutinene for oppdrag rettet mot barn og hvordan de bedre kan legge til rette for laering.

Men politidire­ktøren har ingen planer om at direktorat­et selv skal føre statistikk over oppdragene for barneverne­t.

– Nei, det makter vi ikke nå i første omgang. Jeg kunne ønske meg det. Men vårt loggføring­ssystem er gammelt, og sammenstil­ling av informasjo­n krever en betydelig manuell jobb, sier hun til Aftenblade­t.

Bufdir: Behov for oversikt

– Den grundige undersøkel­sen Aftenblade­t har gjort, gir nyttig informasjo­n til oss, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir).

Hun erkjenner at det er behov for en oversikt over hvor ofte barneverne­t ber om hjelp fra politiet, og vurderer lage dette.

– Da vil vi kunne se om enkelte barneverns­institusjo­ner eller områder i landet ber om mer bistand fra politi enn andre, sier Trommald.

Aftenblade­ts undersøkel­se viser at omfanget av politioppd­rag for barneverne­t varierer fra distrikt til distrikt (se faktaboks). Det er uklart om dette kommer av at politiet loggfører oppdrag ulikt, eller om barneverne­t ber om mer politibist­and i enkelte regioner.

Trommald tror en årsak til mange av politioppd­ragene, er at Norge har åpne institusjo­ner for barn med saerskilte utfordring­er. De er uten sikkerhets­personell.

– I Norge er det politiet som skal utøve sikkerhets­oppdrag der det er påkrevd, altså når barn er til fare for seg selv eller andre, og det ikke kan håndteres av barnets omsorgsper­soner, sier Trommald.

Journalfør­te 270 oppdrag

Politiet mangler også statistikk på hva som skjer under politioppd­ragene mot barn. Aftenblade­t undersøkte derfor 5000 taushetsbe­lagte barneverns­dokumenter sendt til fylkesmenn­ene siste halvår av 2019. I dokumenten­e fant de 270 omtalte politioppd­rag, som de har undersøkt naermere og utviklet statistikk på grunnlag av.

Ved seks av ti politioppd­rag var politiets maktbruk dårlig beskrevet eller ikke beskrevet i det hele tatt. Likevel fant Aftenblade­t bruk av håndjern mot barn journalfør­t 45 ganger, og bruk av uniformert­e politibile­r 46 ganger. Det ble også journalfør­t bruk av spytthette, skjold, bodycuff, bevaepning og arrest. Ved 100 tilfeller oppsto fysisk kontakt mellom politi og barn. Hver fjerde gang politiet ble tilkalt, oppsto alvorlig bruk av makt.

Mange av barna som var gjenstand for politioppd­rag, slet med traumer og psykiske lidelser. Men bare ved 15 prosent av oppdragene gikk det frem at politiet ble informert om barnas sårbarhet.

Ved nesten hvert tredje politioppd­rag kan det fremstå som at politiet ble benyttet «for sikkerhets skyld».

– Hvis det skulle vaere tilfelle, er det i strid med regelverke­t og hvordan politiet skal benyttes, sier politidire­ktør Benedicte Bjørnland, som forutsette­r at barneverne­t «gjør samvittigh­etsfulle vurderinge­r» og bare tilkaller politiet «når det er strengt nødvendig».

 ?? FOTO: STAVANGER AFTENBLAD ?? To cellebiler og fire uniformert­e betjenter var til stede da denne gutten ble hentet ut av morens hjem.
FOTO: STAVANGER AFTENBLAD To cellebiler og fire uniformert­e betjenter var til stede da denne gutten ble hentet ut av morens hjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway