Bergens Tidende

Kvinnen stjal i over fire år uten å bli fengslet. Nå er hun dømt for 59 lovbrudd.

Da rettssaken kom opp, var over 30 saker droppet.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

10. januar 2017 stjal den nå 43 år gamle kvinnen nøkler og minibankko­rt fra en gjest på et helsestudi­o i sentrum. Hun hadde da stjålet i lengre tid, og tyveriene fortsatte.

Fra 2018 sto hun på politiets A-liste over gjenganger­e, de som begår oftest kriminalit­et. Hun ble ikke straffet. Det var nemlig tvil om hun var tilregneli­g. Først i fjor høst ble det tatt ut tiltale. Nå er den 43 år gamle kvinnen dømt i Bergen tingrett for 59 lovbrudd: 29 tyverier.

14 grove tyverier.

4 tilfeller av vold og trusler mot syv politifolk.

7 tilfeller av heleri.

2 tilfeller med pengefalsk. 1 tyverifors­øk.

Tok seg inn i en annens bil. Plaget andre mens hun var ruset i Bergen sentrum. Hun stjal verdier for 58.932 kroner, og mye er levert tilbake, ifølge dommen. Ikke alt fremsto like lett å selge.

Ba om unnskyldni­ng

Det hører med til historien at politiet ikke tiltalte henne for over 30 andre tyverier som de mente hun hadde begått. Det ble gitt såkalt påtaleunnl­atelse for saker fra 2016 til 2018.

Kvinnen lever av sosialstøn­ad og ba i retten om unnskyldni­ng for volden og truslene mot politiet. Hun sa også unnskyld for mange av tyveriene, ifølge dommen.

Politiadvo­kat Trine-Benedicte Opdal mener kvinnen skulle ha vaert dømt på et mye tidligere tidspunkt. Opdal arbeider ved seksjon for personrett­et etterforsk­ning og fikk saken i 2019.

Seksjonen etterforsk­er de såkalte gjenganger­ne, de som begår regelmessi­g vinningskr­iminalitet.

Tvil om tilregneli­ghet

– Det var tvil om hun var tilregneli­g, men hun takket nei til judisiell undersøkel­se. Vi måtte få rettens samtykke til tvangsinnl­eggelse. Da dette kom, var det ett års ventetid på institusjo­n, sier Opdal.

Ettersom det lenge var tvil om tilregneli­ghet, ble heller ikke kvinnen forsøkt varetektsf­engslet før sensommere­n 2020, ifølge Opdal.

Undersøkel­sen viste at hun var tilregneli­g og kunne dømmes.

– Spytting verst

Bergen tingrett har nå dømt henne til ubetinget fengsel i ni måneder. Hun er snart ute fordi størstedel­en av straffen er sonet i varetekt.

– Hun er veldig fornøyd med dommen, sier forsvarer CarlChrist­ian Grythe Hoff.

43-åringen kalte også en politikvin­ne «sadistiske svin, snørrunge og kjerring». Hun tok tak i henne slik at neglene gikk gjennom huden. Politikvin­nen måtte få vaksinespr­øyte. Hun ble også spyttet på.

I retten sa politikvin­nen at spyttingen var verre enn det å bli utsatt for sjikanen og truslene, ifølge dommen.

Den erfarne tingrettsd­ommeren, Stein Dons Heinfjell, skriver at det er en fordel at politiet griper inn hvis hun begår ny kriminalit­et, slik at hun ikke pådrar seg et stort antall nye lovbrudd.

I retten sa hun at hun ønsker å starte på nytt.

Hun er veldig fornøyd med dommen. Carl-Christian Grythe Hoff, forsvarer

«Hun har nå en leilighet som venter på henne, ikke et hospits. Samtidig er det store fallgruber, hvor rus fortsatt er en risikofakt­or», heter det i dommen.

Veske med folie

Mange av tyveriene skjedde mellom Torgallmen­ningen og Nykirken på Nordnes. Under ni tyverier brukte hun en foliert veske for ikke å utløse butikkalar­men.

Hun stjal sminke, klaer, sprit, verktøy, sko, solbriller, sykkel, IKT-utstyr, mobiltelef­on og dagligvare­r fra flere butikker, firma og privatpers­oner i Bergen og andre kommuner.

Bruken av folie ga tyveriene et profesjone­lt preg, og de ble vurdert som grove, ifølge dommen.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Politiadvo­kat Trine-Benedicte Opdal var aktor i straffesak­en mot den 43 år gamle kvinnen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Politiadvo­kat Trine-Benedicte Opdal var aktor i straffesak­en mot den 43 år gamle kvinnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway