Bergens Tidende

Hver tredje i helse og omsorg i 2060

Behovet for arbeidskra­ft i helse og omsorg kan vokse med nesten 260.000 årsverk frem mot 2060.

-

Det er i regjeringe­ns nye perspektiv­melding det økte behovet kommer frem. Noen av hovedfunne­ne: Hvis det legges til grunn en liten forbedring i kvaliteten i årene som kommer, vil det ifølge fremskrivn­inger fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) vaere behov for 110.000 flere årsverk innenfor helse og omsorg i 2035.

I 2060 vil det vaere behov for nesten 260.000 flere årsverk.

– Hvis du legger dette til grunn, vil du gå fra at hver åttende arbeidstak­er jobber innenfor helse- og omsorgssek­toren i dag, til at hver tredje må gjøre det i 2060, sier finansmini­ster Jan Tore Sanner (H).

Eldrebølge

Det er eldrebølge­n som er driveren bak økningen.

– Befolkning­en endrer seg ved at det blir flere eldre, flere av de eldste eldre og faerre i yrkesaktiv alder bak hver pensjonist, forklarer Sanner.

Samtidig kommer veksten i skatteinnt­ektene til å avta, mens muligheten til å bruke oljepenger reduseres fordi oljeinntek­tene går ned. Dermed settes Norge i en kraftig budsjettsk­vis.

Redusere behovet

Sanner håper at bruken av velferdste­knologi skal øke, og at det skal bli mulig for flere eldre å bo hjemme lenger.

I tillegg må det tas grep for å styrke folkehelse­n:

– Vi må forebygge bedre. Gjennom bedre folkehelse så vil også behovet for omsorgstje­nester og helsetjene­ster bli mindre.

Arbeidsmar­ked i flyt

Spådommen i perspektiv­meldingen er at det i årene som kommer må skje en kraftig tilstrømmi­ng av arbeidskra­ft fra andre sektorer til helse og omsorg.

Spesielt olje og gass vil oppleve fallende investerin­ger fremover, slik at arbeidskra­ft blir frigjort.

En del av det økte behovet innenfor helse og omsorg vil også kunne dekkes ved at flere går fra deltid til heltid.

Finansmini­steren forteller at en av hovedstrat­egiene i perspektiv­meldingen er at flere unge må fullføre videregåen­de skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway