Bergens Tidende

Høie sår tvil om meldeordni­ng

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

I november døde Aud Haugsdal på Løvåsen sykehjem i Bergen. Hennes ektemann gjennom 66 år, Kjell, fikk ikke vaere sammen med henne de siste timene, dagene og ukene av hennes liv. Årsaken var at sykehjemme­t innførte besøksforb­ud etter et utbrudd av covid-19, selv om Aud ikke var smittet.

Trakk frem Kjells historie

Kjell fortalte sin historie i BT. Det gjorde sterkt inntrykk på flere stortingsr­epresentan­ter og bidro til at opposisjon­en foreslo en meldeordni­ng når eldre dør alene på sykehjem og sykehus. Torsdag vedtok Stortinget dette og flere andre tiltak for å gi eldre en verdig omsorg under koronapand­emien.

Saksordfør­er Åshild BruunGunde­rsen (Frp) trakk frem Aud og Kjell da hun holdt sitt innlegg i stortingss­alen og sa dette om at Aud måtte dø alene:

– Det er på ingen måte greit. Eldre mennesker skal ikke dø av eller i ensomhet. Naere pårørende skal få vaere til stede i sine kjaeres siste fase av livet. Noe annet er hjerterått, sa BruunGunde­rsen.

Hun la til at flertallet ønsker en meldeordni­ng slik at man får oversikt over kommuner der dette skjer og gjennomfør­e

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie lover bare «å se på» en meldeordni­ng når eldre dør alene. Opposisjon­en advarer mot de opplever er en mulig trenering av Stortinget­s vedtak.

effektive tiltak for å sikre at det ryddes opp i problemet.

Høie sier det må utredes

Men helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie kan ikke love noe.

På spørsmål om hva han mener om en slik meldeordni­ng sier han:

– Det må vi se på. Det er også et spørsmål om kommunenes rapporteri­ngsbyrde og om det er den rette måten å gjøre det på. Vi skal se på det, og gi en tilbakemel­ding til Stortinget på egnet måte.

– Men det ble jo vedtatt i dag? – Ja, men regjeringe­n har ansvar for å følge opp Stortinget­s vedtak. Derfor må vi utrede det og komme tilbake til Stortinget om det.

– Synes du det er noe poeng med en slik oversikt for å kunne si noe om problemet?

– Det må vi gå inn i. Vi har en rekke kvalitetsi­ndikatorer for kommunene. Om dette skal

vaere en slik indikator, må vi se på, sier Høie.

Det imponerer ikke Åshild Bruun-Gundersen som mener Høie enten gir et byråkratis­k standardsv­ar eller viser at han har tenkt å trenere vedtaket:

– Det er trist at han ikke viser mer forståelse for hvor vondt dette er for pårørende og eldre i dag å ikke vaere trygg på at man kan få vaere sammen ved livets slutt.

– Sånn jeg ser det, må Høie bare sende ut et brev til sykehus og kommuner om at de fra nå av må påse at ingen skal måtte dø alene. Pårørende skal alltid informeres på forhånd og få mulighet til å vaere til stede. Det er ikke for mye å be om. Det er ingen grunn til å gjøre dette til en vanskelig sak å følge opp, er hennes beskjed til Høie.

– Ikke undergrav vedtaket

Det var Senterpart­iet og Kjersti Toppe som opprinneli­g fremmet

forslagene Stortinget i går behandlet og vedtok. Også hun reagerer på Høies uttalelse til Bergens Tidende:

– Her må Høie belite seg. Dette er ikke snakk om å utvikle noen kvalitetsi­ndikatorer eller helt nye rapporteri­ngssysteme­r. Det kan helt enkelt gis i oppgave å melde slike tilfeller til statsforva­lter.

– Her blir ministeren mer opptatt av systemet enn av pasientene og pårørende. Og det er også slik at dette har flertallet på Stortinget vedtatt fordi det er nødvendig. Han kan ikke undergrave vedtaket ved å trenere det slik han nå antyder, sier Kjersti Toppe.

Eldre har betalt prisen

Aps eldrepolit­iske talsperson, Tuva Moflag, benyttet anledninge­n til å rose BT for god journalist­ikk om situasjone­n for eldre under pandemien. Hun sa at det verken er naturlig eller verdig

at man må leve avskåret fra kontakt med dem man er glad i – selv ikke under en pandemi.

SVs Nicholas Wilkinson sa at «det er de syke og eldre som betaler prisen for regjeringe­ns politikk. Det skulle ikke vaert nødvendig at Stortinget må gjøre vedtak for å sikre at eldre ikke dør alene.

De øvrige forslagene Sp, SV, Ap og Frp vedtok torsdag om en verdig eldreomsor­g under pandemien, opplevde helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie som en støtte til regjeringe­ns arbeid:

– Det er forslag som alt er ivaretatt gjennom regjeringe­ns arbeid og Helsedirek­toratets råd og veiledere. Jeg oppfatter det derfor som en støtte til det som er iverksatt.

– Så Stortinget­s vedtak er unødvendig­e?

– Det kan man alltid si, men opposisjon­en har behov for å markere sine standpunkt i en viktig sak, sier Høie.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Kjell Haugsdals historie har gjort sterkt inntrykk på flere stortingsr­epresentan­ter.
FOTO: ØRJAN DEISZ FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Kjell Haugsdals historie har gjort sterkt inntrykk på flere stortingsr­epresentan­ter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway