Bergens Tidende

Plast fra fiske og oppdrett går i havet: – Et eierløst problem

Holdninger og slurv trekkes frem som årsaker til at havbruksna­eringen, fiskeri og fritidsfis­kere fortsatt forsøpler havet.

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.bringslid@bt.no

Fiskeri, havbruk og fritidsfis­ke bidrar årlig til store mengder marin forsøpling.

Men selv om disse aktørene sier at de er bekymret for marin forsøpling, er det ingen av dem som tar eierskap til problemet.

Det viser en ny rapport som er utarbeidet av konsulents­elskapet PWC på vegne av Fiskeridir­ektoratet.

– Når man ser den totale mengden søppel disse tre gruppene er ansvarlige for, fremstår marin forsøpling i dag som et eierløst problem. Gruppene peker på hverandre som problemet, sier Jørgen Laake i PWC, som har vaert med å skrive rapporten.

Så mye forsøpler de

Ifølge United Nations Environmen­t Programme havner naermere 13 millioner tonn plast i havet hvert år.

20 prosent av dette kommer fra sjøbaserte kilder.

Fra fiskeri- og havbruk er dette som oftest utstyr og redskaper, tapte fiskeredsk­aper, tau og avkapp.

Fritidsfis­kere bidrar til forsøpling ved tap av store mengder ruser og teiner, og bidrar til et såkalt spøkelsesf­iske. I 2019 ble det rapportert inn 4000 tapte fiskeredsk­aper.

Siden 2007 er det anslått at den norske fiskeflåte­n har sluppet ut 4000 tonn plast, mens det fra havbruksna­eringen slippes ut mellom 16.000 og 29.000 tonn plastavfal­l i året.

Rapporten trekker frem holdninger og slurv som en viktig årsak til at så mye plast havner i havet.

Det meste av forsøpling­en skjer ute på båter og anlegg i sjøen.

Rådgiver i Fiskeridir­ektoratet, Hilde Sofie Berg, sier rapporten viser at det fortsatt skjer en del ubevisst forsøpling fra naeringsak­tørene.

– Taustumper fra fiskeri og havbruk er noe man ofte finner igjen i analyser av strandsøpp­el. Dette er forsøpling som det faktisk er mulig å unngå. Det virker kanskje ikke mye for den enkelte, men samlet blir det mye, sier hun.

Berg sier tapt redskap fra fritidsfis­kere er et mye større problem enn de fleste er klar over. Hun oppfordrer alle til å melde inn tapt redskap via Fiskeridir­ektoratets app «Fritidsfis­ke».

– De fleste vet at plastposer har negative konsekvens­er for dyrelivet, som vi så med plasthvale­n. Spøkelsesf­isket er derimot et usynlig problem fordi det foregår på havbunnen. Sannsynlig­vis fører det til en ganske stor skjult beskatning av fisk og skalldyr, sier Berg.

Plast i havet bekymrer oss

En spørreunde­rsøkelse Opinion gjennomfør­te i august i fjor viste at folk fortsatt husker plasthvale­n som kom svømmende til Vindenes i Øygarden utenfor Bergen med magen full av plast.

Hele 84 prosent svarte at de i stor eller svaert stor grad var bekymret for plast i havet.

Fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en (H) sier til BT/E24 at hver enkelt aktør må ta sin del av ansvaret for marin forsøpling.

– Det er kanskje lett å tenke at en taustump eller redskap ikke betyr mye i den store sammenheng­en, men hvis mange gjør det, blir det store mengder, sier han.

Ingebrigts­en var med på Fiskeridir­ektoratets opprydning­stokt i fjor der de fant 800 forlatte teiner.

Han strammet også inn regelverke­t med den såkalte røktingpli­kten, som slår fast at garn og teiner må tømmes minst én gang i uken. Endringen førte til funn av flere hundre teiner med kannibalis­ert fisk.

– De siste fem-seks årene har regjeringe­n brukt nesten én milliard kroner på marin forsøpling. Men vi trenger fortsatt mer kunnskap og bedre tiltak. Her er det et kontinuerl­ig forbedring­sarbeid som må til, sier han.

– Avhengige av rent hav

Kommunikas­jonssjef i Sjømat

Norge, Henrik Wiedswang Horjen, skriver i en e-post til BT/ E24 at god avfallshån­dtering og forhindrin­g av forsøpling har stått høyt på agendaen i flere år.

– Viktigere enn noe annet er det at vi løser problemet i fellesskap. Vi er først og fremst opptatt av å iverksette tiltak som reduserer eget utslipp av plast og annet avfall, og som sikrer gode mottaksord­ninger og fortrinnsv­is resirkuler­ing av utrangert utstyr. Dernest av å bidra til opprydding.

Horjen sier at medlemsbed­riftene tar plastforsø­pling på alvor.

– Våre medlemsbed­rifter jobber aktivt med tiltak både knyttet til makro- og mikroplast, og er engasjert i ulike prosjekter for å redusere vår del av påvirkning­en.

 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? Ida Louise Ringdal og andre frivillige samlet rundt 100 sekker plast på Syltøyna i Øygarden i fjor sommer.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO Ida Louise Ringdal og andre frivillige samlet rundt 100 sekker plast på Syltøyna i Øygarden i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway