Bergens Tidende

EU tror på raskere økonomisk innhenting

Forventnin­gene til økonomisk vekst i år justeres noe ned av EU-kommisjone­n, som likevel tror økonomien raskere vil vaere tilbake på samme nivå som før pandemien.

-

I den siste prognosen anslår kommisjone­n at økonomien i EU vil vokse med 3,8 prosent i år og like mye til neste år. For eurosonen anslår de en vekst på 3,7 prosent i år og 3,9 prosent i 2021.

Sammenlign­et med prognosen som kom sist høst, tror kommisjone­n at sterkere vekst i slutten av 2021 og inn i 2022 gjør at økonomien raskere vil hente seg inn og komme tilbake på nivået før koronakris­en slo inn. For noen av landene kan dette skje allerede på slutten av 2021 eller tidlig i 2022, mens det vil ta lengre tid i andre land.

Usikkerhet

– Endelig er det lys i enden av tunnelen. Etter hvert som flere blir vaksinert de kommende månedene, bør lettelser i restriksjo­nene åpne for kraftigere opphenting over våren og sommeren. EU-økonomien bør komme tilbake til nivået før pandemien i 2022, men det som er tapt i løpet av 2020 vil ta lenger tid å vinne tilbake, sier EUs økonomikom­missaer Paolo Gentiloni.

Han minner også om at det er mye usikkerhet knyttet til prognosen, blant annet den globale utviklinge­n i pandemien og risikoen for at det dukker opp nye varianter av viruset.

– På den annen side bør Next Generation EU gi et solid løft til de hardest rammede økonomiene i de kommende årene, noe som ikke er tatt med i dagens prognose, sier Gentiloni.

Next Generation EU er unionens enorme program for å få økonomien på fote igjen og inkluderer gjenreisin­gsfondet som fikk EU-parlamente­ts formelle velsignels­e denne uken.

Lav inflasjon

Kommisjone­n påpeker at pandemiens virkning på økonomien ikke er jevnt fordelt mellom medlemslan­dene og at det trolig også vil vaere store variasjone­r i hvor raskt de ulike landene får skikkelig fart på økonomien igjen.

Prognosen inneholder også anslag for inflasjone­n, som ventes å vaere lav en stund fremover. I de 19 eurolanden­e antas prisvekste­n å øke fra 0,3 prosent i 2020 til 1,4 prosent i år og 1,3 prosent neste år. For alle de 27 EU-landene sett under ett, venter kommisjone­n en prisvekst på 1,5 prosent i år og neste år etter at inflasjone­n endte på 0,7 prosent i fjor.

 ??  ??
 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD / REUTERS / NTB| ?? EUs økonomikom­missaer Paolo Gentiloni håper massevaksi­nasjon skal føre til faerre restriksjo­ner og dermed bedring i økonomien.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD / REUTERS / NTB| EUs økonomikom­missaer Paolo Gentiloni håper massevaksi­nasjon skal føre til faerre restriksjo­ner og dermed bedring i økonomien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway