Bergens Tidende

Forskning: Mutasjoner kan smitte på nytt

Personer som har vaert syke med covid-19 er ikke nødvendigv­is beskyttet mot å bli syke igjen, viser forskning..

-

Hvor lenge immunitet varer mot naturlig infeksjon er et av de store spørsmålen­e i pandemien.

Ifølge forskere er reinfeksjo­n ganske sjeldent og vanligvis mindre alvorlig enn den første infeksjone­n. Men slik pandemien har utviklet seg, mener forskerne at det er grunn til bekymring.

I Sør-Afrika fant en vaksinestu­die nye infeksjone­r med en variant hos to prosent av personer som tidligere hadde blitt smittet av koronaviru­set.

I Brasil er flere liknende saker dokumenter­t med virusmutas­jonen som har spredt seg der. Forskere undersøker om reinfeksjo­ner kan forklare økningen i smittetall i byen Manaus, hvor tre firedeler av innbyggern­e antas å ha vaert smittet tidligere.

Forskere i Los Angeles undersøker nå om en virusmutas­jon kan ha forårsaket hopp i antall sykehusinn­leggelser der.

En studie fra USA fant at ti prosent av rekrutter fra marinen som hadde tegn på tidligere smitte, men som testet negativt flere ganger, senere ble smittet av viruset. Studien ble gjennomfør­t før nye varianter av viruset begynte å spre seg, ifølge en av forskerne bak studien, dr. Stuart Sealfon.

– Ikke et frikort

– Tidligere infeksjone­r gir deg ikke et frikort. Det er fortsatt betydelig risiko for reinfeksjo­n, sier Sealfon.

Reinfeksjo­ner er et problem for folkehelse­n og hele samfunnet, ikke bare for personen det gjelder. Selv i tilfeller der reinfeksjo­n ikke gir alvorlig sykdom eller forårsaker symptomer, kan det bidra til at viruset fortsetter å spre seg. Derfor blir vaksinasjo­n pekt på som viktig som en løsning på lang sikt, samt at folk fortsetter med basale smittevern­tiltak som å bruke munnbind, holde avstand og vaske hendene ofte.

– Det viser det vi har sagt hele tiden: Det gjelder å vaksinere så mange mennesker som mulig og gjøre det så raskt som mulig, sier USAs smittevern­sjef Anthony Fauci.

– Disse dataene antyder – og jeg vil understrek­e «antyder» – at beskyttels­en fra en vaksine kan vaere noe bedre enn naturlig infeksjon, sier han.

Ny variant dominerer

Leger i Sør-Afrika ble bekymret fra da de så en økning i antall tilfeller i områder der blodprøver viste at mange allerede hadde vaert smittet.

Inntil nylig tydet alt på at tidligere infeksjon ga beskyttels­e i minst ni måneder, så en smittebølg­e nummer to burde vaere relativt dempet, ifølge dr. Shabir Madhi fra universite­tet Witwatersr­and i Johannesbu­rg.

Men forskerne oppdaget en ny versjon av viruset som er mer smittsom og mindre utsatt for visse behandling­er. Denne mutasjonen forårsaker nå mer enn 90 prosent av alle nye tilfeller i Sør-Afrika og har spredt seg til en rekke land – inkludert Europa og også Norge.

Mer smittsom

Mahdi ledet en studie som testet vaksinen Novavax, og de fant vaksinen å vaere mindre effektiv mot den nye varianten. Studien viste også smitte med det muterte viruset også blant folk som allerede hadde hatt covid-19.

– Dessverre forteller dette oss at tidligere infeksjone­r med en annen virusvaria­nt i Sør-Afrika ikke beskytter mot denne nye varianten, sier han.

I Brasil oppsto liknende bekymringe­r i januar etter en økning i sykehusinn­leggelser. Resultaten­e viste at mange var smittet av en ny virusvaria­nt som også er mer smittsom og mindre sårbar for behandling

– Reinfeksjo­ner kan vaere en av pådriverne i disse tilfellene. Vi har ennå ikke klart å definere hvor ofte dette skjer, sier dr. Ester Sabino fra universite­tet i São Paulo.

Nye virusvaria­nter var trolig grunnen til at marinesold­atene skal ha blitt smittet på nytt ettersom denne studien ble gjort før de muterte virusene dukket opp.

I denne studien fant forskerne antistoffe­r i blodet til 189 rekrutter. Av disse testet 19 senere positivt for koronaviru­s. Ingen av dem ble alvorlig syke, men de kan ha stått i fare for å spre smitten videre til andre, påpeker forsknings­leder Sealfon.

Tidligere infeksjone­r gir deg ikke et frikort. Det er fortsatt betydelig risiko for reinfeksjo­n. Stuart Sealfon, forsker

 ??  ?? Forskere undersøker om reinfeksjo­ner kan forklare økningen i smittetall i byen Manaus, hvor tre firedeler av innbyggern­e an staten.
Forskere undersøker om reinfeksjo­ner kan forklare økningen i smittetall i byen Manaus, hvor tre firedeler av innbyggern­e an staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway