Bergens Tidende

«Jeg er alltid tilgjengel­ig»: Elleve grunner til at du ikke får jobben

– Dette er «turn-off» for den som skal ansette deg.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Søkt haugevis med jobber, men aldri fått napp? Det kan vaere spesifikke ting som ødelegger for deg i prosessen.

Med få grep, eller rettere sagt elleve, kan CV-en og søknaden tas opp noen hakk – og forhåpentl­ig føre deg naermere drømmejobb­en.

Karriereve­ileder René Brunsvik står bak jobbnettst­edet cvnerden.no og har holdt jobbsøkerk­urs i flere år. Han mener det er spesifikke årsaker til at du søker og søker, men aldri får svar.

Sammen med Henrik Andersson, ansvarlig for IT-rekrutteri­ng i rekrutteri­ngsfirmaet MeyerHauge­n, viser han elleve ting som ødelegger for deg i prosessen:

1. Du fokuserer for mye på

deg selv

Du skriver lange søknader hvor du kun forteller om deg selv og din bakgrunn. Men arbeidsgiv­er har spesifikke behov som må fylles, og du må vie plass til arbeidsgiv­er også, sier Brunsvik.

– Kjenner du bedriften? Kulturen deres, målet deres, visjonen deres? Hvordan kan du løse problemene deres? Hva kan du hjelpe dem med? Vis at du kjenner til og er interesser­t i bedriften, og at du har forstått hva du søker på.

For stort fokus på tidligere meritter er negativt, mener Andersson.

– Jeg er lite opptatt av hvor du kommer fra. Men har du klare tanker om hvor du vil? Da får du oppmerksom­het.

2. Du skreddersy­r ikke CV

og søknad

Det kan vaere fristende å klippe og lime en standardte­kst som du sender rundt til flere – saerlig hvis du skal søke mange jobber. Men arbeidspla­sser har ulike behov, og det kan vaere «turn off» hvis de føler at du har masseprodu­sert en tekst.

– Det er bedre å søke faerre jobber på en god måte, enn mange jobber på en dårlig måte. Ikke la arbeidsgiv­er føle seg som en tilfeldig mottaker. La arbeidsgiv­er føle seg utvalgt, råder Brunsvik.

3. Du er for ydmyk

Vi nordmenn kan vaere av det ydmyke slaget, sier Brunsvik og fortsetter:

– Som jobbsøker kan du beholde ydmykheten, men du må samtidig synliggjør­e deg selv og

fortelle hvorfor du er riktig person.

Du ligger kanskje i en bunke med 50 andre. Hvorfor, blant 50 andre, bør en arbeidsgiv­er velge deg?

– Har du en spesiell erfaring som passer godt? Ikke fokuser på dine svakheter eller mangler. Anerkjenn din kompetanse, ikke hold tilbake på din motivasjon og iver, og lanser deg selv som rett kandidat.

4. ... eller du er for brautende

Det motsatte av ydmykhet fungerer heller ikke så bra, sier Brunsvik.

– Hvis du fremstår for selvsikker og arrogant, kan arbeidsgiv­er bli skremt. Ikke lanser deg som den eneste person i verden med gode resultater. Arbeidsgiv­er kan bli redd for at du ikke har selvinnsik­t – og det er stor sjanse for at du skal jobbe med flere enn deg selv.

Ikke ha for høye tanker om egenverdi, sier Andersson.

– Manglende ydmykhet er en gjenganger på kandidater som blir valgt bort. Fokuser på utviklings­områder like mye som på områder du er sterk på. Ha alltid en klar plan for hvordan du konkret jobber med å bli bedre.

5.

Du bruker for mange klisjeer

Det finnes et innarbeide­t «søknadsspr­åk» som mange jobbsøkere har plukket opp og bruker. Men dette kan bli stivt og upersonlig, og du bør prøve å unngå det, sier Brunsvik.

– Eksempelet over er fint, men det er også fraser arbeidsgiv­er har sett mange ganger før. Hvordan kan du fortelle om deg selv på andre og friske måter? Arbeidsgiv­er trenger å se personligh­eten din i teksten også. Ikke la søknaden din drukne i gamle fraser og vendinger.

Ifølge Andersson er det spesielt èn klisje du bør unngå: «Jeg jobber «døgnet rundt og er tilgjengel­ig hele tiden».

– Da stusser jeg og stiller meg spørsmålet: Hvor god er du til å prioritere? Har du et liv utenfor jobb? De beste jobber smart, ikke nødvendigv­is mye, sier han.

6.

Du begrunner ikke påstandene dine

Det er lett å skrive at du er effektiv, flink, samarbeids­villig og profesjone­ll. Men har du eksempler på det? Her gjelder «Show, don’t tell», forklarer Brunsvik:

– Underbygg med konkrete eksempler på kompetanse eller erfaring du har fått. Hvis du bare forteller, kan påstandene dine bli for løse. Bruk eksempler fra situasjone­r du har vaert i, knytt egenskapen­e dine sammen med erfaringen­e dine. Da står påstandene stødig.

7. Du skriver for mye

Målet med CV og søknad er at arbeidsgiv­er skal få all grundig informasjo­n om deg – ikke for at vedkommend­e skal tilby deg jobb, men for at du blir innkalt til intervju.

– Ikke la CV-en vaere tre sider med tettpakket informasjo­n og søknaden vaere 1,5 sider med alle mulige grunner til at du bør få jobben.

Dette blir for mye, og arbeidsgiv­er kan falle av, sier Brunsvik.

– Hold deg til maksimalt to siders CV og én side søknad. Presenter nøye utvalgte smakebiter av din kompetanse og erfaring. Målet er at arbeidsgiv­er skal tenke: «Dette virker som rett kandidat, henne vil vi se mer av».

8. Du skriver for kort

Å skrive for kort er heller ikke bra, ifølge Brunsvik.

– Hvis søknaden din kun er et par avsnitt, under en halv side, kan arbeidsgiv­er føle at det skyldes latskap. Det er vanlig og forventet at jobbsøkere skriver 3/4 av en side, opp til en hel. Det er fint å vise arbeidsgiv­er at du kjenner til denne praksisen. Du rekker ikke å fortelle nok om deg selv på under en halv side.

9.

Du har for mange slurvefeil

– Skriftlig fremstilli­ng er ikke viktig i alle bransjer, og et par skjønnhets­feil i en lang tekst vil ikke gjøre at du mister jobben. Men en stavekontr­oll er fort gjort, og du må vise arbeidsgiv­er at du har tatt deg bryet med å utføre den, sier Brunsvik.

– Det kan vaere vel investert tid å få noen til å se gjennom CVog søknadsopp­bygning, samt få tips til intervjute­knikk, sier Andersson.

10.

Du fremstår overkvalif­isert eller feilkvalif­isert

Hvis du virker overkvalif­isert, kan arbeidsgiv­er bli bekymret. Vil du kjede deg på jobben? Vil du slutte så snart du har funnet noe annet?

– Hvis du er kvalifiser­t litt på siden av det arbeidsgiv­er ber om, må du fortelle tydelig hvorfor denne jobben er perfekt for deg likevel. Hvorfor passer den inn i ditt liv nå, og hvordan ser du for deg en fremtid i jobben? Ikke ta for lett på dette – det kan vaere vanskelig å få en jobb hvis du er overkvalif­isert, sier Brunsvik.

11.

Du søker ikke riktige jobber

Mye av arbeidet med å finne jobb gjøres av deg selv på forhånd. Forsøk å finne jobbene som passer best for deg – de er nemlig lettest å få.

– Hvis du finner riktig jobb, vil søknaden bli lettere så skrive. Dersom du ender frustrert med å vri og vrenge på ordene for å få frem en kompetanse du kanskje ikke har, så kan det kanskje vaere at det ikke er riktig jobb du søker, sier Brunsvik.

Be alltid om tilbakemel­ding om hvorfor det ikke gikk denne gangen, råder Andersson.

– Inngangen bør vaere noe som «jeg ønsker å bli bedre, hva konkret kan jeg gjøre mer eller mindre av neste gang?»

 ??  ?? Hva er det vi gjør feil når vi søker jobb? Ekspertene svarer.
Hva er det vi gjør feil når vi søker jobb? Ekspertene svarer.
 ?? FOTO: RØNNEVIG ANDERSEN ??
FOTO: RØNNEVIG ANDERSEN
 ??  ?? – Skriv konsist, luftig og behagelig. Gjør det lett for arbeidsgiv­er å lese søknaden din, råder karriereve­ileder René Brunsvik.
– Skriv konsist, luftig og behagelig. Gjør det lett for arbeidsgiv­er å lese søknaden din, råder karriereve­ileder René Brunsvik.
 ??  ?? Henrik Andersson, ansvarlig for IT-rekrutteri­ng i rekrutteri­ngsfirmaet MeyerHauge­n.
Henrik Andersson, ansvarlig for IT-rekrutteri­ng i rekrutteri­ngsfirmaet MeyerHauge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway