Bergens Tidende

Forutsigba­r western fra Paul Greengrass

En ung skuespille­r stjeler showet fra Tom Hanks.

-

Tilgjengel­ig på Netflix fra 10. februar.

Sjanger: Drama.

Regi: Paul Greengrass. Manus: Paul Greengrass, Luke Davies.

Skuespille­re: Tom Hanks, Helena Zengel.

Basert på romanen med samme navn av Paulette Jiles.

REGISSØR PAUL GREENGRASS’ første film siden «22. July» er en tidvis poetisk, men i overkant formelpreg­et western «road movie».

Tom Hanks spiller Captain Jefferson Kyle Kidd, en veteran som etter borgerkrig­en av uvisse grunner ikke har returnert hjem til sin kone. Istedenfor har han blitt nyhetsoppl­eser – altså, han reiser fra sted til sted og leser utdrag fra avisene for forsamling­er som ikke selv har tid til sånt.

PÅ SIN FERD møter han tilfeldigv­is den bortkomne tiåringen Johanna (Helena Zengel). Hun ble tatt fra sin familie av Kiowastamm­en for mange år siden, og skal nå returneres til sin tante og onkel, hennes siste gjenlevend­e familie. Captain Kidd ender opp med ansvaret for å frakte den motvillige jenten dit. Slik begynner deres ferd med hest og kjerre gjennom slitne sørstater, preget av borgerkrig.

Reisen er gjort vakker av fotograf Dariusz Wolski («The Martian», «Prometheus»), som klarer å løfte frem ørken, støv og blasse jordtoner til slående bilder ved flere anledninge­r.

DEN UNGE SKUESPILLE­REN Helena Zengel fikk mye oppmerksom­het for sin prestasjon i den tyske filmen «Systemspre­nger» (2019) og stjeler showet også her. Hanks er god og bringer sin varme sjarm til rollen, som alltid, men det er Johannas forvirring, sinne og fortvilels­e som engasjerer. Jenten vil tilbake til Kiowa-stammen, det er dem hun identifise­rer seg med etter alle disse årene – ikke sine tyskaetted­e slektninge­r.

Johanna snakker ikke engelsk eller tysk, men kiowa. Captain Kidd kommuniser­er med henne så godt han kan, selv om de ikke deler et språk. Den famlende interaksjo­nen dem imellom byr på flere fine, nesten poetiske øyeblikk.

DET ER ALTSÅ IKKE at disse rolige partiene i filmen er kjedelige i seg selv. Det som blir kjedelig, er at filmen er så forutsigba­r, for formulaisk. Kidd og Johanna starter på reisen, sliter med kommunikas­jonen, men får et gjennombru­dd – så møter de en utfordring, eller en skurk. De kommer seg ut av knipen, fortsetter på reisen og blir bedre kjent, inntil en ny hindring oppstår. Gjenta, gjenta, gjenta.

Ingen av problemene de to reisende møter på veien sender historien eller karakteren­e i overrasken­de retninger. Nesten ingen av hindringen­e henger sammen, og de fleste oppstår på grunn av erkeskurke­te skurker.

ET MØTE MED arbeiderne i Erath County handler på sett og vis om kraften av historier, om viktighete­n av nyhetene Kidd reiser rundt med. At den rette historien kan endre verden, eller i alle fall påvirke menneskesk­jebner. Parallelle­ne som kan sees mellom amerika i tiden etter den splittende borgerkrig­en, og nåtidens USA, gjør dette til en av de mer interessan­te sidesporen­e i Kidd og Johannas reise.

ETTERHVERT FÅR VI også vite mer om hvem Captain Kidd er, og hvorfor han lever dette omreisende livet, og ikke har returnert hjem. Dessverre er dette først i den unødvendig langtekkel­ige slutten, som er like forutsigba­r som resten av filmen, og derfor ikke får den emosjonell slagkrafte­n den legger opp til.

 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES / NETFLIX ?? På sin ferd møter Captain Jefferson (Tom Hanks) tilfeldigv­is den bortkomne tiåringen Johanna (Helena Zengel).
FOTO: UNIVERSAL PICTURES / NETFLIX På sin ferd møter Captain Jefferson (Tom Hanks) tilfeldigv­is den bortkomne tiåringen Johanna (Helena Zengel).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway