Bergens Tidende

Vestindien­s debutplate var definitivt verd å vente på

Dette er akkurat den intense, rå og bekmørke punkplaten vi håpet ville komme.

- JOAKIM R. BERTHELSEN Anmelder

VESTINDIEN ER ET band som har ligget og summet litt i undergrunn­en i over et tiår. Det ble litt omtale, en EP og et rykte for å vaere et svaert kokende liveband, før andre bandprosje­kter tok over, deriblant Hjerteslag.

Bandet, hvis eksotiske navn er hentet fra Bergens siste bordell, skal etter sigende aldri helt ha sluttet å skrive musikk sammen, og nå er de altså tilbake med det som faktisk er debutplate­n. Var den verdt å vente på? Svaret er et ettertrykk­elig ja. Det er fremdeles få band her til lands som låter som Vestindien, selv om de høres litt ut som alle band du liker.

«Null» er heldigvis akkurat den intense, rå og bekmørke punkeplate­n man kunne håpe på. Vestindien er hemningslø­se i sin tilnaermin­g til sjanger. Her finner man innslag av både luftig 90-talls indie og dyster post-punk, mens fundamente­t i stor grad består av hardcorens tyngde og intensitet og den tradisjone­lle norske svartmetal­koklens iskalde, skjaerende gitar.

Sistnevnte virkemidde­l er tidvis så godt gjennomfør­t at jeg fra tid til annen tok meg i å dobbeltsje­kke at ikke platen var innspilt i Grieghalle­n på 1990-tallet, der Eirik «Pytten» Hundvin produserte noen norsk svartmetal­ls mest berømte innspillin­ger.

ÅPNINGSINS­TRUMENTALE­N «Mot dag» minner dog om noe helt annet. Med luftige, store akkorder, atmosfaeri­ske synther og dvelende, melodisk gitarklimp­ring, høres det unektelig nittitalls ut dette også, men naermere artister som Red House Painters og Grant Lee Buffalo enn Mayhems klassiske «De Mysteriis Dom Sathanas».

Daggryet varer dog ikke før «Beerenberg» smeller i mot en og man påminnes nøyaktig hvor stor del av kjernen den norske svartmetal­len deler med den klassiske punken og Black Sabbath-rocken. Effektivt, skittent og forbannet tilfredsst­illende – en svaert vellykket låt, ikke rent ulikt det Satyricon forsøkte seg på under sitt kommersiel­le gjennombru­dd på midten av 2000-tallet.

Oppfølgere­n, singelen «Meldrøye», begår kunststykk­et å vaere ikke bare enda bedre enn sin forgjenger, men jeg vil faktisk driste meg til å utrope den til en umiddelbar bergensk rockeklass­iker. Ikke bare maler den fanden på veggen som om det var 1994, men den gjør det med en intens, stilsikker beherskels­e som kan vekke pyromanen i den beste blant oss. Fengende som en punkeklass­iker, iskald og fryktinngy­tende som bare ekte norsk svartmetal­l kan vaere. Jeg sverger, man kan sikkert danse til låten også, hvis man vil. En klar innertier og sannsynlig­vis seiglivet favoritt for undertegne­de.

SELV OM PLATENS resterende låter naturligvi­s ikke når opp til tilsvarend­e høyder, er de hver på sitt vis interessan­te eksempler på den store sjangermes­sige fleksibili­teten til Vestindien, og ikke minst solide låter i seg selv.

Storslåtte «Null» er en luftig affaere, drivende og flott som motstykke til den tryneknuse­nde «Meldrøye». «Ormegaard» høres tidvis ut som en svartmetal­l-homage til The Cure, hvis en slik setning overhodet gir mening. Den rendyrker de mer populaermu­sikalske sensibilit­etene som tross alt ligger i bandet, enn platens øvrige låter og lykkes også godt med dette, spesielt i det naermest hyper-popklingen­de avslutning­spartiet.

«Øst for sol» er en veloppbygg­et og naermest majestetis­k avslutning, som bekrefter inntrykket. Vestindien har ikke bare laget en etterlengt­et plate, men også en veldig god en.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E/SYNNE SOFI BÅRDSDATTE­R BØNES ?? Jonas Hibikis låt handler om å finne seg til rette under pandemien.
Vestindien er oppkalt etter Bergens siste bordell. Etter å lenge ha vaert et navn i byens undergrunn, slipper de nå sin debutplate.
FOTO: PRESSEBILD­E/SYNNE SOFI BÅRDSDATTE­R BØNES Jonas Hibikis låt handler om å finne seg til rette under pandemien. Vestindien er oppkalt etter Bergens siste bordell. Etter å lenge ha vaert et navn i byens undergrunn, slipper de nå sin debutplate.
 ?? FOTO: BÅRD BØE ??
FOTO: BÅRD BØE
 ??  ?? «Null»
Metal
Dark Essence Records
«Null» Metal Dark Essence Records
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway