Bergens Tidende

Hvilke vassdrag er det Sp og Frp vil bygge ut?

Vil de tukle med Øystesevas­sdraget, Opo eller Vosso?

- ANE BREIVIK 1. nestleder i Unge Venstre og innstilt 2. kandidat til Stortinget for Venstre i Hordaland.

DET ER MANGE muligheter for å produsere mer ren, baerekraft­ig og fornybar energi i Norge fremover. Å tukle med verneplane­ne bør ikke vaere et alternativ.

Nylig behandlet Stortinget et forslag fra Frp om gjennomgan­g av planene for vernede vassdrag, med «mål om å legge til rette for økt verdiskapi­ng gjennom utbygging av vannkraft». Forslaget fikk tilslutnin­g fra Senterpart­iet. Veien til helvete er som kjent brolagt med gode intensjone­r.

Det er uomtvistet at Norge vil ha et voksende behov for fornybar energi i årene som kommer. Vi skal nå klimamålen­e våre, elektrifis­ere store deler av samfunnet og fase ut fossil energi.

ET STED MÅ kraften komme fra. Hvis vi skal ta forbehold mot alle mulige løsninger for å kutte utslipp, blir det heller ingen omstilling i tide.

Men det grønne skiftet krever også aksept fra befolkning­en. Møter omstilling­en til nullutslip­psløsninge­r for mye motstand, blir den vanskelige­re å gjennomfør­e.

Motstand kjenner vi godt til. I fjor markerte vi femti år siden Mardøla-aksjonen og starten på Alta-aksjonen. Aksjonene mobilisert­e hundrevis av demonstran­ter. Det er historielø­st av Sp og Frp å tro at utbygging av vernede vassdrag vil gå upåaktet hen.

I 1973 VEDTOK Stortinget den første verneplane­n for vassdrag. Siden den tid har nesten 400 vassdrag blitt vernet. Mange av dem renner her i Vestland. Det er viktig å huske på hvorfor disse vassdragen­e i sin tid har blitt vernet, og hvilke verdier vi risikerer å forspille.

Ett av de vernede vassdragen­e er Opo, som renner gjennom Ullensvang kommune. I verneplane­n fra 1973 pekte Stortinget på natur- og friluftsin­teressene på Hardangerv­idda. Nedre del av Opo har lenge vaert hjemmet til den saeregne Opolaksen. Bestanden har minket i senere år, og en utbygging vil hindre reetableri­ng av Opolaksen.

Er det her Sp og Frp vil bygge ut vannkraft?

VOSSOVASSD­RAGET BLE VERNET som del av tredje verneplan i 1986. Fuglelivet i deler av elven er blant det rikeste på Vestlandet. Vosso er del av et stort og sammenheng­ende friluftsom­råde. Det rommer viktige kulturminn­er og en artsrik fauna. Er det her Sp og Frp vil bygge ut vannkraft?

Øystesevas­sdraget i Hardanger ble vernet i 2019, etter flere tiårs kamp. Vassdraget er et av få i regionen som fremdeles renner fritt fra fjellet og helt ned til fjorden. Det er et viktig hjem for en rekke rødlistede arter. Er det her Sp og Frp vil bygge ut vannkraft?

DET ER GODT mulig Sp og Frp ikke vil bygge ut Øystesevas­sdraget, Vossovassd­raget eller Opo. Men å tukle med verneplane­ne setter samtlige i fare. Hvis vi først begynner å børste støvet av verneplane­ne, rokker vi ved selve forutsigba­rheten i vassdragsf­orvaltning­en.

Ikke minst er forslaget til Sp og Frp komplett unødvendig. Det er fullstendi­g mulig å produsere mer ren, baerekraft­ig og fornybar energi uten å ødelegge verneverdi­ge naturverdi­er. Ifølge Energimeld­ingen fra 2016 er potensiale­t for vannkraftu­tbygging på 25,9 TWh, helt uten at de vernede vassdragen­e røres.

DETTE UFORLØSTE POTENSIALE­T for vannkraft inngår videre i et samspill med de andre fornybarte­knologiene våre – vindkraft, havvind, solkraft og biokraft. Andre produksjon­steknologi­er, som bølgekraft, er under utvikling og kan spille en viktig rolle i fremtiden.

Venstre vil øke produksjon­en av fornybar kraft i Norge. Dette gjennomfør­es best på en skånsom måte – i samspill med naturen, med dyrelivet, med friluftsin­teresser og med den folkelige opinionen. Da må vi fortsette å legge verneplane­ne til grunn, slik vi har gjort i nesten 50 år.

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? Øystesevas­sdraget blir ikke bygget ut, har regjeringe­n bestemt. Men Sp og Frp ønsker å se på verneplane­ne for vassdrag på nytt.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN Øystesevas­sdraget blir ikke bygget ut, har regjeringe­n bestemt. Men Sp og Frp ønsker å se på verneplane­ne for vassdrag på nytt.
 ?? FOTO: ERIKA MELHUS ?? Forslaget til Sp og Frp komplett unødvendig, mener Ane Breivik (V).
FOTO: ERIKA MELHUS Forslaget til Sp og Frp komplett unødvendig, mener Ane Breivik (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway