Bergens Tidende

Å spise gjør vi best sammen

- SOFIE MARHAUG Listetopp og gruppelede­r for Rødt

DET ER SYND å si det, men det overrasker meg ikke et sekund at tallet på innleggels­er knyttet til spiseforst­yrrelser har økt betydelig under pandemien.

I BT har vi lest om at disse har gått opp 20 prosent fra 2019 og 50 prosent fra 2018, og at det siden september har vaert en økning for barn fra elleve år og oppover. Også Rådgivning om spiseforst­yrrelser (ROS) forteller om stor pågang.

GRUNNEN TIL AT statistikk­en ikke forundrer meg, er kjensgjern­ingen at måltider er sosiale fenomener. Å spise gjør vi best sammen. Dette er en helt grunnlegge­nde menneskeli­g impuls, og antakelig både kulturell og naturlig på én og samme tid.

I en situasjon der stadig mer undervisni­ng foregår på skjerm og sosial kontakt skal reduseres til et minimum, forsvinner også den sosiale dimensjone­n ved måltidet. Dette går utover barn og unge, men også andre: De sosiale møtesteden­e begrenses for mange av de eldre, en gruppe der flere sliter med feil- og underernae­ring.

DET ER NEMLIG riktig som det blir sagt i den svenske filmen «Tillsamman­s»: Det er bedre å spise grøt sammen enn biff alene. Måltid er sosiale. Det skulle jeg ønske vi – og saerlig politikern­e – tok større laerdom av.

Løsningen på folks spiseforst­yrrelser er ikke kostholdst­ips fra influenser­e på Instagram. Vi må normaliser­e matkulture­n vår sammen, ikke hver for oss foran en skjerm. Heller ikke kald ferdigmat servert til de eldre, som skal varmes og spises i ensomhet, er en oppskrift på normaliser­ing.

Dette er generelle laerdommer som settes på spissen under en pandemi.

IRONISK NOK FORSTÅR politikern­e dette når det kommer til eget ve og vel. Pause med møtemat er fast innslag på de vanlige bystyremøt­ene, og godt er det. Vi trenger en felles pause fra skjermen for at hjernen skal fungere bedre.

Men hvorfor i alle dager skal ikke denne innsikten overføres til flere deler av samfunnet, så som skolene våre? Hvorfor må vi hvert budsjettår kjempe en kamp for å beholde det kommunale kjøkkenet på sykehjemme­ne våre?

I DEN ANDRE enden av pandemien håper jeg vi forstår spiseforst­yrrelser bedre.

Ikke minst at vi forstår at disse ikke er individuel­le og knyttet til høy eller lav moral, men sosiale fenomener som krever politiske løsninger.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Sofie Marhaug er ikke overrasket over at flere unge får spiseforst­yrrelser under pandemien. «Å spise gjør vi best sammen», skriver hun.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD / NTB Sofie Marhaug er ikke overrasket over at flere unge får spiseforst­yrrelser under pandemien. «Å spise gjør vi best sammen», skriver hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway