Bergens Tidende

KORONATILT­AK

- GURI MELBY Kunnskaps- og integrerin­gsminister (V)

REGJERINGE­N HAR VAERT tydelig på to ting i skolepolit­ikken gjennom hele pandemien. For det første har vi vaert tydelige på at barn og unge skal settes først. Det betyr blant annet at vi vil tilrettele­gge for mest mulig fysisk opplaering på skolen. Skolene og de ansatte har strukket seg langt for å få til mest mulig fysisk opplaering – også på rødt nivå.

FOR DET ANDRE skal det ikke stå på pengene. Regjeringe­n har vaert tydelig på at kommunene skal få de midlene de trenger for å håndtere pandemien.

Korona medfører store utgifter for skolene, saerlig på rødt nivå. Det koster å skaffe ekstra transport, lokaler og vikarer. Det koster også å vaere i beredskap, og ha ekstra ressurser tilgjengel­ig i tilfelle smittesitu­asjonen endrer seg raskt, slik den nå har gjort på Vestlandet.

KOMMUNENE FIKK NAERMERE 19 milliarder kroner ekstra for å håndtere pandemien i fjor, deriblant betydelige skjønnsmid­ler Statsforva­lteren fordeler til kommuner etter behov.

Så langt i år er det bevilget nye 8,6 milliarder kroner til kommunene. Disse pengene skal blant annet gå til skoler og barnehager, og mange kommuner har heldigvis prioritert dette.

Likevel – det kommer meldinger om at pengene ikke når frem til skolene som trenger dem.

I EN UNDERSØKEL­SE

fra Utdannings­forbundet

svarte for eksempel kun åtte av 100 skoler at de har fått dekket utgiftene de har hatt i forbindels­e med koronapand­emien. Det holder ikke.

Midlene fra regjeringe­n er ikke øremerket til skolene. Det er fordi regjeringe­n ikke ønsker å detaljstyr­e hvordan kommunene skal bruke koronamidl­ene. Hvis staten skulle følge pengene helt frem til elevene, måtte kommunene ha søkt om penger basert på noen krav og kriterier. Dette ville sannsynlig­vis tatt lang tid, betydd mer byråkrati – og viktigst av alt – ikke truffet de mange ulike behovene i kommunene.

NORSKE KOMMUNER HAR ulike utfordring­er – til vanlig og nå under pandemien.

Gjennom pandemien har de hatt ulikt smittetryk­k, med ulike tiltaksniv­åer i skolen. Noen kommuner har få barn og store avstander. I andre kommuner er situasjone­n den motsatte. Derfor mener vi at beslutning­ene skal tas av dem som kjenner situasjone­n i sin kommune best. Det er lokaldemok­rati og tillit i praksis.

OGSÅ DETTE SEMESTERET kommer til å vaere preget av korona og uforutsigb­arhet. Den siste tiden har vist oss hvor raskt et smitteutbr­udd kan gjøre det nødvendig å gå fra gult til rødt nivå i skolen. Dersom skolene skal klare overgangen på en god måte, må de ha ekstra ressurser i bakhånd.

Barn og unges utdanning skal prioritere­s lokalt, og regjeringe­n vil fortsette å bevilge pengene som trengs nasjonalt. Dette semesteret kommer til å kreve mye av skolene, slik de siste ti månedene også har krevd mye.

OVER HELE NORGE trenger vi lokalpolit­ikere og kommuneled­else som stiller opp og gir skolene de midlene de trenger.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB ?? Kunnskapsm­inister Guri Melby.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB Kunnskapsm­inister Guri Melby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway