Bergens Tidende

Du kommer ikke fra en getto, selv om du er vokst opp på Furuset eller i Loddefjord

Øyvind Holen utforsker begrepet «getto» i sin nye bok.

- SVEN EGIL OMDAL Bokanmelde­r

ØYVIND HOLENS NYE BOK leste jeg i en leilighet på Lambertset­er i Oslo. Rundt meg var det støy fra håndverker­e som monterte nye trelagsvin­duer i alle de 482 leilighete­ne i borettslag­et. Rett borte i veien blinket den lave vintersole­n i Teslaer og andre elbiler på den nye ladestasjo­nen.

Egentlig hadde jeg tenkt å sette meg i den flotte bibliotekf­ilialen i nybygget på andre siden av svømmehall­en og det store idrettsanl­egget, den som ligger tvers over gaten for Symra kino og det store senteret med stadig flere kafeer og kaffebarer, men det var koronasten­gt.

I stedet ble jeg sittende og se ut på blokkene mellom plenene og de mektige furutraern­e, omringet av en vakker tursti. Tanken var vanskelig å få grep på: Er dette en norsk getto?

DET ER DENNE TANKEN Øyvind Holen knar og elter i en bok som forsøker å plassere de norske drabantbye­ne og «områdene med levekårsut­fordringer» som det heter i dagens språk om det vi før pleide å kalle fattigstrø­k. Helt siden Lambertset­er reiste seg som landets første drabantby, har både den og de mange andre som fulgte, ikke minst i Groruddale­n, fått merke sannheten i påstanden om at evig eies kun et dårlig rykte.

Holen går systematis­k til verks. Han underslår ikke hvilke problemer som oppstår når du i løpet av kort tid samler en mengde mennesker på et nytt sted, uten å bygge de sosiale institusjo­nene som gjør stedet til et samfunn, de institusjo­nene Lambertset­er etter hvert har fått. Men han minner også om at gjengene ikke kom med pakistaner­e i litt for trangbodde blokker. På 1950-tallet herjet Frogner-gjengen, som i tråd med sitt habitat spesialise­rte seg på å stjele diplomatbi­ler.

FØR INNVANDRIN­GEN SKJØT fart var gjengene hvite og hadde foreldre fra Nordmøre og Telemark. I dagens norske storbyer er de flerfarged­e og multikultu­relle.

Fellestrek­ket er ikke islam eller andre røtter fra Midtøsten, men økonomiske, sosiale og fysiske strukturer. De er fattigdom, utenforska­p og for få og for små boliger.

Hver gang det er bråk i utenlandsk­e byer, enten det er i banlieuene utenfor Paris, eller i svenske bomaskiner, går journalist­er på jakt etter norske gettoer, for å advare om at det samme kan skje her. Holen viser at denne jakten hviler på feile premisser.

Norsk boligbyggi­ng og byutviklin­g avviker på vesentlige punkt fra både Frankrike, Sverige og andre land som sliter med forslummin­g og høy kriminalit­et i konsentrer­te områder. Vi har, og har hatt, forutsigba­re problemer, som at det ofte oppstår lokalt baserte ungdomsgje­nger 10–15 år etter innflyttin­g i et nytt boligområd­e, fordi fellesaren­aene ikke har vaert utbygget tidlig nok, og fordi det faktisk tar tid å bygge trygghet, men getto-begrepet er ikke brukbart for å beskrive norske forhold.

Kanskje synes Hege Storhaug at det er skummelt og deprimeren­de å gå gjennom Grønland i Oslo, men på Rudolf Nilsens plass selges leilighete­ne i «Nummer 13» og andre bygårder for innpå 100.000 kroner kvadratmet­eren.

HOLENS BOK ER EN fryktdempe­nde pille, samtidig som han ikke legger skjul på de problemene som eksisterer, og som forsterkes med økende økonomiske forskjelle­r. Boken ville blitt enda bedre om han hadde strammet inn perspektiv­et, og ikke brukt fullt så mye plass på en litt løs gjennomgan­g av all skjønnlitt­eraturen og musikken om og fra drabantbye­ne. Denne bykulturen burde heller fått en bok for seg selv.

 ?? FOTO: FRANK HESJEDAL ?? Loddefjord er ett av stedene som blir nevnt i Øyvind Holens nye bok, «Getto». Musiker John Olav Nilsen (bildet) bidro til å sette bydelen på kartet på slutten av 2000-tallet.
FOTO: FRANK HESJEDAL Loddefjord er ett av stedene som blir nevnt i Øyvind Holens nye bok, «Getto». Musiker John Olav Nilsen (bildet) bidro til å sette bydelen på kartet på slutten av 2000-tallet.
 ?? ARKIVFOTO: BT ?? Blokkområd­et på Mannsverk var det første i sitt slag i Bergen. Høyblokken sto ferdig i 1959.
ARKIVFOTO: BT Blokkområd­et på Mannsverk var det første i sitt slag i Bergen. Høyblokken sto ferdig i 1959.
 ??  ?? «Getto» Sakprosa Res Publica.
«Getto» Sakprosa Res Publica.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway