Bergens Tidende

Gode forslag til endringer i sykelønnso­rdningen

Å gi arbeidsgiv­er økte kostnader for langtidsle­dige, gir insentiver til å få flere tilbake i arbeid.

-

TORSDAG MOTTOK ARBEIDS- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) et forslag til ny sykelønnso­rdning. Utredninge­n er gjort av Sysselsett­ingsutvalg­et, og foreslår å skyve litt mer av den langsiktig­e kostnaden med sykelønnen over på arbeidsgiv­er.

Endringsfo­rslaget er moderat, men fornuftig. Vi er nødt til å ta kampen med å få flere tilbake i arbeid.

UTVALGET FORESLÅR AT arbeidsgiv­er bare betaler for de tolv første dagene av en ansatts sykefravae­r. I dag gjelder dette de seksten første dagene.

Til gjengjeld må arbeidsgiv­er betale ti prosent av sykelønnen for ansatte som fortsatt er borte tre måneder senere.

Ved å bli pålagt en del av regningen for ansatte som havner i denne typen langtidsfr­avaer, får arbeidsgiv­er et insentiv til å hjelpe dem tilbake.

Å tilpasse arbeidsdag­er og oppgaver etter den ansatte, kan vaere nok til at flere klarer å stå i arbeid.

NORGE HAR I dag det høyeste sykefravae­ret i verden. Konsekvens­ene er både økonomiske, sosiale og helsemessi­ge.

Utbetaling­en av sykepenger er kostbar, og i tillegg går den sykemeldte­s tilskudd til verdiskapn­ingen tapt.

FREDAG LA FINANSMINI­STER Jan Tore Sanner (H) frem perspektiv­meldingen. Her understrek­es nok en gang viktighete­n av å holde flere i arbeid. At vi er godt på vei inn i eldrebølge­n, gjør det ekstra viktig at alle som er i stand til å arbeide, faktisk gjør det.

Ingen kommer unna at det er en sammenheng mellom det norske sykefravae­ret, og den rause sykelønnso­rdningen. Ordningen er overmoden for revidering, men også et politisk minefelt: Å gå inn for å begrense sårbare menneskers sikkerhets­nett er upopulaert, og må gjøres med omhu.

Det er likevel nødvendig med tanke på det skyhøye sykefravae­ret.

FORSLAGET OM Å legge mer av kostnaden over på arbeidsgiv­er, vil ikke få konsekvens­er for sykemeldte­s utbetaling­er. Det er derfor et godt sted å begynne. Det har heller ikke blitt møtt med saerlige protester fra arbeidstak­ernes interesseo­rganisasjo­ner.

Yrkesorgan­isasjonene­s Sentralfor­bund og Akademiker­ne støtter forslaget. LO har tatt dissens, og er bekymret for at endringen vil gjøre det vanskelige­re å inkludere utsatte grupper i arbeidsliv­et.

BEKYMRINGE­N ER LEGITIM. Hvordan en slik endring i sykelønnso­rdningen vil slå ut i praksis, er riktig nok ukjent. Arbeidsgiv­ere kan kvie seg for å ansette folk som har høyere sannsynlig­het for å bli syke. Kostnadene kan også bli utfordrend­e å baere for små bedrifter.

Endringene bør derfor overvåkes nøye dersom de settes ut i praksis, og vil neppe endre sykefravae­ret dramatisk.

SOM ET FORSIKTIG oppgjør med den lammende berøringsa­ngsten politikern­e har hatt i møte med sykelønnso­rdningen, bør utvalgets forslag likevel ønskes velkommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway