Bergens Tidende

Mange har tvangstank­er når de løper

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no

Hege (48) regner når hun løper. Anders (61) unngår å tråkke på skygger. Bør de vaere bekymret?

Hege Heier er på den første av tre løpeturer denne uken. Hver uke løper hun 40 kilometer, i tillegg til å sykle og trene styrke. Felles for de fleste øktene er at de ledsages av diverse regnestykk­er i brøk og prosent.

– Det er helt snålt at jeg får disse tankene, sier Heier og ler.

Hun regner blant annet på snitthasti­ghet og totaltid.

– Skal jeg sykle 55 kilometer, så tenker jeg at jeg har syklet en ellevedel etter 5 kilometer. Og sånn holder jeg på. Jeg regner også i prosent. Jeg kan tenke at «nå har jeg ti prosent igjen av løpet». Det kan også gå i desimaler, sier Heier.

Runde tall og hele timer

I tillegg er det utenkelig å stoppe løpe-, spinning- eller elipsemask­inøkten før hun har passert et rundt kilometert­all. Alternativ­t må det gå i hele timer.

– Jeg kan ikke gi meg på 9,7 kilometer. Da har jeg ikke mestret de ti, og det føles heller ikke akseptabel­t. Så plager det meg at Zwift viser at jeg har løpt lengre enn Garmin viser. Da kan jeg ikke gi meg før begge appene viser over ti kilometer, sier Heier og ler.

Det har også hendt at naboene har ropt «du bor DER!», når hun har løpt forbi hjemmet sitt for å få «korrekt» kilometert­all på klokken.

– Hvorfor tror du at du har det slik?

– Jeg tror det at det handler om et behov for kontroll. Hvis ting går i hele kilometer eller hele timer, så gir det en følelse av kontroll. Jeg kan da kjapt regne ut ukens timeantall, avstand, osv. Garmin viser meg riktignok dette, men jeg trenger liksom å vite det. Pluss at hvis jeg trener kortere enn tenkt, er jeg da i dårligere form enn før? sier Heier.

Tok av på Facebook

Heier var en av mange som kommentert­e på et innlegg i gruppen Løpeprat i høst. Da stilte Anders Tøsse et spørsmål han hadde lurt på en stund: Er det flere enn ham som har tvangstank­er under løpeturen?

«Langs veien passer jeg på å ikke tråkke på en skygge av en gatelykt eller sørger for at om jeg gjør det, så må jeg tråkke likt på neste skygge med andre foten. Får jeg et kakk på leggen fra den ene foten, må jeg gjøre det likt på den andre. Smerten må da vaere lik. Rart jeg ikke er blitt tauet inn, men tror ikke det er så mange andre som legger merke til dette enn meg selv», skrev han med glimt i øyet.

Responsen på innlegget var stor. Av de 65 personer som kommentert­e, skrev mange at de kjente seg igjen i det Tøsse skrev.

– Du tenker jo at slike tanker er litt merkelige og at det bare er du som opplever dem. Men det viser seg at mange har opplevd liknende, sier Tøsse.

61-åringen fra Kristiansu­nd har stadig slike underlige tanker når han løper. De har aldri plaget ham, men han lurer på hvorfor de oppstår.

Normalt med «snåle tanker»

Det vet psykolog Bjarne Hansen mye om. Han er leder for Klinikk for 4-dagers behandling ved Haukeland universite­tssjukehus. Der behandler de folk med tvangslide­lser.

Hansen sier det er helt normalt

 ??  ?? Hege Heier regner alltid i brøkdeler og prosent når hun løper, og hun er nøye på at hun passerer runde kilometert­all, som ti km. – Det er litt ko-ko tanker, sier Heier.
Hege Heier regner alltid i brøkdeler og prosent når hun løper, og hun er nøye på at hun passerer runde kilometert­all, som ti km. – Det er litt ko-ko tanker, sier Heier.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anders Tøsse begynte å løpe aktivt i voksen alder, for drøyt 30 år siden. Da han skrev et Facebook-innlegg om tvangstank­er på løpeturen, fikk han stor respons.
FOTO: PRIVAT Anders Tøsse begynte å løpe aktivt i voksen alder, for drøyt 30 år siden. Da han skrev et Facebook-innlegg om tvangstank­er på løpeturen, fikk han stor respons.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway