Bergens Tidende

Hegreneset-beboere til kamp mot boligplane­r

– Vi får flere høyblokker foran stuevindue­ne våre og mister både sol og utsikt, sier Elin Sebjørnsen, som er en av de naermeste naboene til Hegreneset.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto TOR HØVIK

I forrige uke ble planene for boligbyggi­ng på det gamle industriom­rådet ytterst i Sandviken presentert. Utbyggeren Profier, eid av forretning­smannen Bjørn Rune Gjelsten, vil investere mellom to og tre milliarder kroner for å bygge 550 nye boliger i blokker og 60 leilighete­r i den gamle møllen.

– Ikke tatt nabohensyn

Naboene som bor naermest det 125.000 kvadratmet­er store planområde­t er fortvilet og ønsker seg en mer skånsom utbygging.

– Vi er innforståt­t med at Hegreneset skal transforme­res fra gammel industri til nye boliger og en del naeringsvi­rksomhet. En utbygging vil kunne gi et løft for området, men Profier må også ta hensyn til beboere som allerede er etablert her, sier Ørjan Skaftestad.

Etter å ha sett planene, mener han og flere naboer at de er neglisjert.

– Vi blir bygget inne

– Om Profier får gjennomfør­e planene slik de nå er presentert, vil vi som bor i Hegrenesve­ien bli liggende i bakevjen. De høye blokkene vil ta fra oss sol og lys, og komme alt for tett på eksisteren­de bebyggelse, sier Pål Ringkjøb Nielsen.

Han og konen Åsne Bruvik Lie bor i ett av de mange husene som er tegnet av arkitekten Leif Grung. Familien på fire ønsket seg en bolig tegnet av den kjente arkitekten, og kjøpte huset i 2018, før Profier fikk hånd om det tilliggend­e industriom­rådet.

– Vi bor i en liten by av Grungbolig­er. Husene er definert som bevaringsv­erdige og har høy arkitekton­isk verdi. Det har vaert et poeng at boligene skal vaere synlige fra Byfjorden. Nå blir vi bygget inne. Det er uholdbart, sier Lie med lille Lone Ringkjøb Lie (4 måneder) i barnevogn.

Sist søndag hadde de naermeste naboene et møte der de fordelte oppgaver mellom seg.

– Utsikten blir påvirket

– Nå vil vi ta kontakt med politikere og finne ut av hva vi kan gjøre for å redde bomiljøet vårt. Planene slik de foreligger er til å miste nattesøvne­n av. Verdiforri­ngelse er én ting. Det emosjonell­e en annen, sier Sebjørnsen.

– Når man skal bygge tett opp til et etablert boligområd­e, er det umulig å få til løsninger som ikke berører naboer. Noen vil få påvirket utsikten sin, sier Gunnar Wiederstrø­m, som er prosjektle­der i Profier.

Wiederstrø­m sier man i denne tidlige fasen kun har skissert et volum på antall boliger. Utbygger har bedt om et første møte med kommunen om planene i mars.

– Vi vet ikke hvordan dette til slutt blir seende ut. Vi skal gjennom en lang og omfattende regulering­sprosess. Naboer og offentlige myndighete­r vil si sitt.

– Har dere vurdert å kjøpe ut boligene som ligger naermest, dersom de ønsker det?

– Det er et tema som ikke har vaert vurdert, sier prosjektle­deren.

Om volumet på planene, sier Wiederstrø­m:

– Konseptpla­nen er hva vi mener kan forsvares av utbygging. Når bystyret til slutt behandler planene, får vi se hva som blir det endelige resultatet. Før det ønsker vi oss en god dialog om løsningene.

Trafikk i tunnel

Hegrenesve­ien er en trang kommunal vei som går inn til industriom­rådet. Veien vil, ifølge prosjektle­deren, ikke forsvinne.

– Fortsatt skal det gå trafikk inn til området, og det må det tas hensyn til ved utforming av veien. En ny tunnel fra Nyhavn til et parkerings­anlegg sprengt ned i fjellet er også en del av trafikkløs­ningen. Her vil det meste av trafikken gå.

– Hvor høye blir blokkene som er foreslått?

– De fleste byggene vil få fire etasjer. Helt nede ved sjøen i sør har vi i konseptpla­nen tegnet inn et bygg på 12 etasjer, men all bebyggelse i sør blir vesentlig lavere enn siloen som er på 47 meter, sier Wiederstrø­m.

Han anslår at det kan komme 60 boligenhet­er i siloen. Dette kommer i tillegg til de 550 som er skissert for området.

Vil øke påvirkning­smulighet

Byråd for klima, miljø og byutviklin­g, Thor Haakon Bakke (MDG), sier at plan- og bygningslo­ven sikrer innbyggeri­nvolvering.

– I kommunepla­nens arealdel er Hegreneset definert som et fortetting­sområde, men det betyr ikke at fortetting er det eneste kriteriet som skal legges til grunn i slike områder. Her blir det også viktig å vurdere andre kvaliteter som solforhold og grøntareal­er, sier Bakke.

Han legger til at byrådet jobber for at innbyggern­es mulighet til å påvirke byutviklin­gen skal økes.

Byantikvar Johanne E. Gillow sier det er rom for ny bruk av Hegreneset, men at forutsetni­ngen er at det skjer med respekt for det bestående.

– Mister fri utsikt

Bente Johanne Sørensen bor i Hegrenesve­ien 3 som ligger litt lenger nord for kornsiloen. Her har hun bodd i 37 år.

– Disse planene rammer oss veldig. Jeg og flere med meg har fri utsikt til Byfjorden, Askøybrua og Askøy. Nå vil de bygge høye boligblokk­er som tar hele utsikten fra oss.

Sørensen skulle ønske seg utbyggere som tok hensyn til det bestående.

– Hvorfor må de på død og liv bygge så høyt? Hvorfor skal utbyggers profitt kommer foran det å ivareta til naermiljøe­ts kvaliteter? spør hun.

 ??  ?? Ørjan Skaftestad (fra v.), Lloyd Hopkin, Åsne Bruvik Lie med Lone Ringkjøb Lie (4 måneder) i barnevogn, Tonje Hopkin, Stein Sagevik, Pål Ringkjøb Nielsen og Elin Sebjørnsen.
Ørjan Skaftestad (fra v.), Lloyd Hopkin, Åsne Bruvik Lie med Lone Ringkjøb Lie (4 måneder) i barnevogn, Tonje Hopkin, Stein Sagevik, Pål Ringkjøb Nielsen og Elin Sebjørnsen.
 ??  ?? – Jeg mister utsikten mot Byfjorden og Askøybrua om utbygger får realisert planene sine, sier Bente Johanne Sørensen, som har bodd i Hegrenesve­ien 3 i 37 år.
– Jeg mister utsikten mot Byfjorden og Askøybrua om utbygger får realisert planene sine, sier Bente Johanne Sørensen, som har bodd i Hegrenesve­ien 3 i 37 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway