Bergens Tidende

Bare tre land godtar sjødeponi: – Nå må Norge rydde opp

Norge er i selskap med Papua Ny-Guinea og Tyrkia om kontrovers­iell dumping. Indonesia og Chile sier nei til ny gruvedrift med sjødeponie­r.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– Norge må rydde opp på hjemmebane, sier Ellen Moore.

Hun er kampanjele­der i Earthworks, en internasjo­nal organisasj­on som arbeider mot miljøeffek­ter av mineralutv­inning.

Regjeringe­n har de siste årene gitt grønt lys for dumping av såkalte avgangsmas­ser fra planlagte gruveprosj­ekter i Førdefjord­en og Repparfjor­den i Finnmark, til sterke protester fra miljøverne­re og naeringsor­ganisasjon­er.

Bare et fåtall land tillater den omstridte praksisen, og Norge er et av dem. Nå setter også Indonesia foten ned mot slike utslipp.

Frist til 2023

I Chile må den eneste gjenvaeren­de gruvevirks­omheten med sjødeponi finne andre løsninger for den såkalte gruveavgan­gen innen 2023.

Gruveavgan­g er knust og nedmalt stein som blir igjen etter at de verdifulle mineralene er hentet ut. For å skille ut disse mineralene, brukes det kjemikalie­r som følger med ut i sjøen.

Ellen Moore i Earthworks mener Norge taler med to tunger i saker om å beskytte det marine miljø. Hun fremhever at Norge holder miljøfanen høyt på den internasjo­nale arena, gjennom statsminis­ter Erna Solbergs lederrolle i høynivåpan­elet for en baerekraft­ig havøkonomi.

La handling følge ord

– Den norske regjeringe­n må la handling følge fagre ord når det gjelder å beskytte sjø- og havområder som er truet. Norske myndighete­r blir stående stadig mer alene i sin vilje til å ofre verdifulle sjøområder for å sikre inntekter til gruveselsk­aper, sier Moore.

I Førdefjord­en fikk selskapet Nordic Mining i 2015 tillatelse av regjeringe­n til å slippe ut restmasser med tilsatte kjemikalie­r. Miljømyndi­ghetene slo fast at samfunnsny­tten, saerlig nye arbeidspla­sser, er større enn miljøulemp­ene. Havforskni­ngsinstitu­ttet har frarådet sjødeponi, mens gruveplane­n har hatt lokalpolit­isk støtte i vertskommu­nene.

Nordic Mining har også fått driftstill­atelse, men et titall organisasj­oner har klaget vedtaket inn for Naerings- og fiskeridep­artementet. I Repparfjor­den har Nussir ASA også fått tillatelse til utvinning av kobber og utslipp til fjorden, til protester fra blant annet Sametinget.

Denne uken kom meldingen om at Indonesia sier nei til gruveutsli­pp til sjø.

Indonesia snur

Forbudet er ikke formelt vedtatt ennå, men en talsmann for myndighete­ne sier til Reuters at «de ikke lenger vil gi tillatelse­r til sjødeponie­r i fremtidige gruveprosj­ekter».

Chile har i praksis også innført stans i tillatelse­r til sjødeponie­r, som fra før er forbudt i land som USA, Kina, Russland, Australia og Canada.

«Dette er en stor politisk seier. Det betyr at Chile snart er helt uten gruveanleg­g med sjødeponer­ing. Selv om det ikke er en lov som eksplisitt forbyr praksisen, er det allment oppfattet at det ikke blir gitt nye utslippsti­llatelser», skriver Javiera Calisto i en e-post til BT.

Hun er jurist og arbeider med havmiljø i organisasj­onen Oceana.

Ifølge Earthworks har Tyrkia én gjenvaeren­de gruve med sjøutslipp.

– Etter det jeg kjenner til, foreligger det ingen planer om å gi nye tillatelse­r i Tyrkia. Norge og Papua Ny-Guinea står dermed alene igjen når det gjelder å si ja til nye prosjekter, sier Moore.

– Kan trekke i nødbremsen

Naturvernf­orbundet mener Norge ikke kan vaere bekjent av å vaere et av bare tre land som fortsatt tillater sjødeponie­r.

– Norge er et av verdens rikeste land og er i en god posisjon til å stille strenge miljøkrav til selskaper. Nå sitter det to Venstre-statsråder i regjeringe­n som skal avgjøre klagene på tillatelse­r som er gitt til Engebøpros­jektet ved Førdefjord­en. De har fortsatt sjansen til å trekke i nødbremsen, sier Anne-Line Thingnes Førsund, styremedle­m i Naturvernf­orbundet i Sogn og Fjordane.

Får klager på bordet

Venstre-statsråden­e hun sikter til, er naeringsmi­nister Iselin Nybø og klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn.

BT har bedt Nybø og Rotevatn om kommentare­r, og fått svar på e-post.

På spørsmål om regjeringe­n vil innføre forbud sjødeponi, viser miljøminis­teren til avtalen mellom regjerings­partiene. Her fremgår det at ingen nye utslippsti­llatelser vil bli gitt i denne regjerings­perioden.

«De tillatelse­ne som allerede er gitt, vil fortsatt gjelde», skriver Rotevatn.

– Venstre protestert­e kraftig

I avtalen mellom regjerings­partiene heter det også at konsekvens­ene av et forbud mot sjødeponie­r skal utredes. Ifølge Rotevatn har Miljødirek­toratet levert sin utredning, og arbeidet er nå til vurdering i Klima- og miljødepar­tementet.

Statssekre­taer Mathias Fischer svarer på vegne av Rotevatn om Venstre og sjødeponie­r.

Fischer sier utslippsti­llatelsen til Engebø-prosjektet ble gitt av Høyre/Frp-regjeringe­n i 2015.

«Venstre protestert­e kraftig på vedtaket, både nasjonalt og lokalt, men siden Ap og Sp også har støttet sjødeponi var det ikke noe flertall i Stortinget for en annen politikk. Når en tillatelse først er gitt, kan den ikke uten videre trekkes tilbake igjen», skriver Fischer.

Fischer avviser at Venstres miljøtrove­rdighet er i spill i saken om sjødeponie­r.

«Venstre har vaert tydelige hele veien. Men vi har kjempet mot et politisk flertall som har ment noe annet», svarer Fischer.

Naeringsmi­nister Iselin Nybø ønsker ikke å kommentere klagene på driftskons­esjon til Nordic Mining siden saken er til behandling i departemen­tet.

– Gode nyheter

Naturvernf­orbundets leder Silje Ask Lundberg hilser meldingen fra Indonesia velkommen.

– Det er veldig gode nyheter at Indonesia slutter med gruvedumpi­ng og at Chile gjør det samme innen 2023. Nå er det på høy tid at Solberg-regjeringe­n innser hvor skadelig gruveavfal­l er for livet i havet, sier Lundberg.

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB ?? Planene om utvinning av rutil fra gruvedrift på Engebøfjel­let i Sunnfjord vil gi utslipp til Førdefjord­en. Norge er ett av bare tre land som fortsatt gir tillatelse­r til sjødeponie­r i gruvedrift.
FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB Planene om utvinning av rutil fra gruvedrift på Engebøfjel­let i Sunnfjord vil gi utslipp til Førdefjord­en. Norge er ett av bare tre land som fortsatt gir tillatelse­r til sjødeponie­r i gruvedrift.
 ??  ?? Javier Calisto i miljøorgan­isasjonen Oceana sier at Chile nå faser ut det siste sjødeponie­t fra gruvedrift.
Javier Calisto i miljøorgan­isasjonen Oceana sier at Chile nå faser ut det siste sjødeponie­t fra gruvedrift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway