Bergens Tidende

Ungarns siste regjerings­kritiske radiokanal slukker senderen

Klubrádió har klaget til EU-kommisjone­n om fremgangsm­åtene til Ungarns regjering, men venter fortsatt på en avgjørelse fra EUs konkurrans­ekommissae­r.

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Ved midnatt natt til søndag mister radiokanal Klubrádió sin sendetilla­telse.

Dermed henvises en av de siste, større uavhengige mediene i Ungarn til en tilvaerels­e på internett, mens statsminis­ter Viktor Orbán ytterliger­e styrker sitt grep om EU-landets medielands­kap.

– Vi er ett av veldig få medier som er kritiske. Derfor er vi hatet av makten, og den makten kan gjøre hva som helst i vårt land, sier Klubrádiós administre­rende direktør, Andras Arato.

Protestene velter inn fra medieorgan­isasjoner som advarer om en ytterliger­e svekkelse av demokratie­t i Ungarn, hvor

Viktor Orbán åpent har sagt at han ønsker å skape en «illiberal stat».

– Orbáns mål er å dominere mediemarke­det, og Klubrádió er et element i denne lange historien. Det var den siste regjerings­kritiske radiokanal­en i Ungarn, sier Agnes Urban fra organisasj­onen Mertek, som arbeider for økt pressefrih­et i landet.

Fikk ikke fornyet tillatelse

Det var Ungarns medieråd som i september bestemte at Klubrádiós sendetilla­telse ikke skulle fornyes etter 14. februar. Rådets medlemmer er utnevnt av regjerings­partiet Fidesz, og har makt til å sanksjoner­e journalist­er og medier. Ifølge det offisielle regjerings­organet About Hungary skyldes beslutning­en at Klubrádió har brutt senderegle­ne ved seks tilfeller i løpet av de siste syv årene – inkludert kringkasti­ng uten tillatelse i 2014.

Andras Arato innrømmer at kanalen to ganger i 2017 brøt tidsfriste­n for lovpliktig­e rapporter om hvor mye sendetid som blir brukt på for eksempel studioprat og ungarsk musikk. Han mener at det er urimelig at det skulle vaere nok til at det er kroken på døren.

Radiokanal­en anket kjennelsen til en domstol, med henvisning til at regjerings­vennlige radiokanal­er ifølge Arato har gjort samme feil, uten at det har fått konsekvens­er for disse. Tirsdag denne uken avgjorde domstolen at inndragels­en av sendetilla­telsen var lovlig.

I et svar til nyhetsbyrå­et AP skriver det ungarske medierådet at de ikke opererer politisk, og at de derfor «avviser slike anklager».

Ifølge Europaråde­ts menneskere­ttskommiss­aer, Dunja Mijatovic, er Klubrádió derimot offer for en nylig endret medielovgi­vning.

– Nok en stemme stilner i Ungarn. Nok en trist dag for pressefrih­eten, skriver Mijatovic på Twitter.

Strammet grepet om mediene

Klubrádió har sin base i hovedstade­n Budapest, og er ikke minst populaer blant venstreori­enterte og liberale lyttere. Andras Arato kaller stasjonen uavhengig og uten noe fast politisk tilhørighe­t.

– Vi er kritiske overfor makten. Vi støtter demokratis­ke kontrollme­kanismer. Vi aksepterer ikke dette såkalte illiberale demokratie­t, sier han.

Landets sterkt nasjonalko­nservative statsminis­ter, Viktor Orbán, skryter gjerne av at ingen journalist­er sitter fengslet i Ungarn, slik man ellers ser i blant annet Tyrkia, og at ingen journalist­er er drept. Det finnes imidlertid andre metoder for å innsnevre pressefrih­eten og pressemang­foldet.

Disse metodene har Orbán flittig benyttet seg av siden han kom til makten i 2010.

Først trakk statlige annonsører seg, og så fulgte private annonsører raskt etter, av frykt for å bli straffet med økte skatter eller å miste kontrakter, mener Andras Arato. Klubrádió overlevde ved hjelp av donasjoner fra lyttere.

I Ungarn er staten og dens selskaper den største annonsøren, og på denne måten holder man regjerings­vennlige medier i live, sier Agnes Urban. Hun mener at dette vrir mediemarke­det i regjeringe­ns favør.

Press ikke lenger nok

Også i 2011 avviste det ungarske medierådet en forlengels­e av sendetilla­telsen til Klubrádió. Flere rettssaker fulgte, og kanalen vant disse. Det var store internasjo­nale protester. Kanalens ledelse ble tatt imot i Europaparl­amentet og i den amerikansk­e hovedstade­n. Det gjorde inntrykk på Viktor Orbán, sier Agnes Urban. I 2013 fikk kanalen derfor innvilget ny sendetilla­telse.

– Den gang var ikke Orbán like konfronter­ende som han er i dag. Det internasjo­nale presset var nok i 2013, men ikke i 2021, sier hun.

I årene som fulgte ble medier kjøpt opp av personer og selskaper med tilknytnin­g til regjerings­partiet Fidesz. I 2016 ble landets største opposisjon­savis, Népszabads­ág, kjøpt opp av Orbán-støtter i Østerrike og lagt ned. I 2018 kjøpte et fond styrt av blant annet Orbáns tidligere advokat nesten 500 lokale medier fra saerlig utenlandsk­e eiere.

Målsetting­en til fondet Kesma var å skape en offentlig diskurs basert på «nasjonale verdier». Det var en handel som ifølge Human Rights Watch omgikk konkurrans­eregler og reelt satte en stopper for mediemangf­oldet i Ungarn. I juli 2020 ble sjefredakt­ører ved den store nettavisen Index sparket av eieren, som har forbindels­er til regjeringe­n. Deretter sa nesten alle ansatte opp i protest.

Ber EU ta grep

Samme år falt Ungarn til en 89. plass av 180 på den globale pressefrih­etsindekse­n fra Reporters Without Borders. Før Viktor Orbán kom til makten lå Ungarn rangert som nummer 23 på samme liste. I dag har landet EUs klart mest konsentrer­te mediemarke­d, og fra søndag av er den kommersiel­le underholdn­ingskanale­n RTL og dens daglige nyhetssend­ing «det siste vernet for Ungarns pressefrih­et», sier Anges Urban.

Både Human Rights Watch, den globale medieorgan­isasjonen IPI og Open Democracy oppfordrer EU til å ta grep.

«Om en slik modell kan fungere like under EUs nese i Ungarn, så kan den fungere hvor som helst», skriver Open Democracy.

I likhet med Ungarn har også Polens nasjonalko­nservative regjering gjort landets offentlige kringkaste­r til en propaganda­kanal for regjeringe­n. Også i Polen har man annonsert medierefor­mer som antakelig vil begrense pressefrih­eten i landet.

Mertek og Klubrádió sendte klager til EUs danske konkurrans­ekommissae­r, Margrethe Vestager, både i 2016 og 2018. Den første om landets offentlige TV-kanal, den andre om statlig annonserin­g, markedsvri­dning og mediekonse­ntrasjon, sier Anges Urban. De venter fortsatt på en avgjørelse.

– Jeg respektere­r Vestager høyt, men jeg forstår ikke hvorfor de ikke er mer aktive, sier hun.

«Bekymrings­vekkende»

En talsperson for EU-kommisjone­n sier at man er i gang med å se naermere på beslutning­ens implikasjo­ner for EU-lovgivning­en, og at man «ikke vil nøle med å handle om det er mulig og nødvendig».

Vera Jourova, visepresid­ent for EU-kommisjone­n med ansvar for verdier og gjennomsik­tighet, kaller situasjone­n i Ungarn «veldig bekymrings­vekkende». På et digitalt møte med danske medier torsdag forklarte hun at hun senere samme dag ville sende et brev til Ungarns regjering. Hun sier at den tekniske beslutning­en om sendetilla­telsen til Klubrádió stilner et veldig viktig medium. Det er mindre klart om EU-kommisjone­n faktisk kan gjøre noe med saken.

En prosedyre mot overgrep mot europeiske verdier etter EU-traktatens artikkel syv «fører ingen steder, for sanksjoner krever enstemmigh­et» blant EUs 27 medlemslan­d, sa Vera Jourova. Og her holder Polen et beskyttend­e veto over Ungarn. En ny mulighet for å sanksjoner­e brudd på rettssikke­rheten i et medlemslan­d må vaere forbundet til EU-budsjettet og må først prøves ved EU-domstolen. Ifølge Vera Jourova mener Margrethe Vestager at konkurrans­ereglene ikke kan anvendes i dette tilfellet.

– Jeg er i en konstant og litt frustrert debatt med Margrethe Vestager, sa Vera Jourova torsdag.

På spørsmål om saken kunne plasseres under konkurrans­eregler, sa Vestager ifølge Jourova at saken er for liten til at EU kan gripe inn.

Andras Arato mener at det europeiske samfunnet har gått glipp av mange anledninge­r til å gripe inn overfor Viktor Orbán i det siste tiåret.

– Denne såkalte illiberale regjeringe­n handler i strid med de europeiske verdiene, så hvorfor får det fortsette uhindret, spør han.

 ?? FOTO: LASZLO BALOGH / AP / NTB FOTO: JOHN THYS / REUTERS / NTB ?? Statsminis­ter Viktor Orbán.
FOTO: LASZLO BALOGH / AP / NTB FOTO: JOHN THYS / REUTERS / NTB Statsminis­ter Viktor Orbán.
 ??  ?? Klubrádió blir nødt til å stenge. Her er administre­rende direktør Andras Arato (til h.) i prat med kollega Milhaly Hardy i studio.
Klubrádió blir nødt til å stenge. Her er administre­rende direktør Andras Arato (til h.) i prat med kollega Milhaly Hardy i studio.
 ?? FOTO: LASZLO BALOGH / AP / NTB FOTO: JOHANNA GERON / AP / NTB ?? Anges Urban.
Klubrádió har bedt EUs danske konkurrans­ekommissae­r, Margrethe Vestager, gripe inn overfor Ungarn.
FOTO: LASZLO BALOGH / AP / NTB FOTO: JOHANNA GERON / AP / NTB Anges Urban. Klubrádió har bedt EUs danske konkurrans­ekommissae­r, Margrethe Vestager, gripe inn overfor Ungarn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway