Bergens Tidende

Dansk politi: Har avdekket terrorplan­er

Dansk politi sier de har funnet både våpen og ingrediens­er til å lage en bombe under etterforsk­ningen av den dansktyske terrorsake­n.

-

Politiet vet imidlertid ikke om angrepet skulle gjennomfør­es i Danmark eller Tyskland, ifølge operativ sjef hos Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET), Flemming Dreyer.

– Vi tar saken svaert alvorlig, sa han da dansk politi holdt sin første pressekonf­eranse om saken fredag formiddag.

– Vi har funnet de ingrediens­er som skal til for å lage en bombe. Vi har også funnet våpen som pumpehagle­r og en jaktrifle med kikkertsik­te. Det er funn som bekymrer oss, sier Dreyer.

I tillegg er det funnet en lunte og flere andre komponente­r som kan brukes til å fremstille bomber.

14 pågrepne

13 personer er pågrepet og varetektsf­engslet i Danmark i forbindels­e med saken. Ytterliger­e én person er pågrepet i Tyskland.

Ifølge danske medier er tre brødre med syrisk bakgrunn hovedmiste­nkte i saken.

Under pressekonf­eransen opplyste politiet at de syv personene som ble pågrepet i en større politiaksj­on på Sjaelland 6. til 8. februar, er siktet for å ha brutt den danske terrorlove­n, blant annet ved at de skal ha skaffet seg ingrediens­er for å lage sprengstof­f, samt våpen.

Det ble for øvrig lagt frem få nye opplysning­er, og politiet understrek­et at det er nødvendig å holde kortene tett til brystet i den innledende fasen av etterforsk­ningen.

Ukjent siktelse

Ytterliger­e seks personer ble fremstilt for varetektsf­engsling tidlig fredag, men foreløpig vil politiet ikke si hva de er siktet for, kun at de har forbindels­e med de syv andre.

Politiet understrek­et at ingenting tyder på at lokalbefol­kningen har vaert utsatt for noen umiddelbar fare. Flere av de pågrepne hadde adresse i Holbaek vest for København.

Politiet bekrefter også at det er funnet et IS-flagg, noe som gjør at de tror de pågrepne er inspirert av ytterliggå­ende islamisme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway