Bergens Tidende

Årsbeste fra Håvard Lorentzen

Håvard Holmefjord Lorentzen endte på 6.-plass etter en å ha gjennomfør­t en solid 500-meter med tiden på tiden 34,77 i årets verdensmes­terskap i Thialf. Canadiske Laurent Dubreuil ble verdensmes­ter.

- ÅSMUND GULLACHSEN OG NTB asmund.gullachsen@bt.no

– Det er det beste løpet jeg har gått i år, oppsummere­r Lorentzen til Viasat etter løpet.

Han mener en liten feil i den første svingen hindret ham i å ta medalje.

– Marginene er så små på 500meter at det blir avgjørende, sier Lorentzen, som får en ny sjanse til å ta medalje på lørdagens 1000meter.

– Kroppen kjennes veldig bra. Jeg tar med meg alt annet enn førstesvin­gen inn til morgendage­n, konstatere­r Håvard Lorentzen.

Fana-løper Julie Nistad Samsonen brukte 38,94 sekunder på sin 500-meter. Hun debuterer med det i VM med 15.-plass.

Norge ble felt av egen taktikk

Det var ikke bare på 500-meter det ble kåret verdensmes­tre fredag. Norge måtte tåle favorittst­empel før fredagens lagtempo under skøyte-VM i Thialf.

Det norske laget, bestående av Sverre Lunde Pedersen, Allan

Dahl Johansson og Hallgeir Engebråten skuffet, og endte på fjerdeplas­s. Nederland vant konkurrans­en foran Canada og Russland.

I forkant av mesterskap­et, har Norges nye lagtempo-taktikk vaert mye omtalt. Metoden hvor den antatt sterkeste løperen går bakerst har aldri vaert sett før Norge introduser­te den for to uker siden. Under fredagens lagtempo-konkurrans­e hadde de andre nasjonene tatt etter den norske taktikken.

– Nederland latterligg­jorde denne taktikken da den ble introduser­t. Nå vinner de VM-gull med den samme taktikken, sier Viasats skøyteeksp­ert, Hege Bøkko.

Kommentato­r Even Wetten kaller dyttingens inntog «en revolusjon». Han stiller også spørsmål ved om Norge burde holdt taktikken skjult for konkurrent­ene frem til neste års OL.

– Kanskje har vi avslørt taktikken for tidlig, sier Wetten i Viasats sending.

Tungt på slutten

I forrige uke satte de norske gutta banerekord i samme hall. Fredag var de ikke i naerheten av å kopiere seiersbrag­den under verdensmes­terskapet i enkeltdist­anser.

Det så lenge ut til at trioen kunne blande seg inn i gullkampen, men de fikk det svaert tungt på slutten og endte rett utenfor pallen.

Kroppen kjennes veldig bra. Jeg tar med meg alt annet enn førstesvin­gen inn til morgendage­n. Håvard Lorentzen

Norge duellerte i siste par mot russiske løpere, som i VM konkurrere­r under betegnelse­n RSU. På grunn av sin dopinghist­orikk får ikke Russland delta i store mesterskap som nasjon.

På tampen av lagtempoen ble selv RSU for sterke for Norge og gikk forbi på resultatli­sten. Nederland tok gullet 28 hundredels sekund foran Canada.

Norge var i mål 1,81 sekunder bak de nederlands­ke vinnerne. Opp til bronsen skilte det 57 hundredele­r.

Skøytelege­nden Sven Kramer hadde ryggproble­mer og var ikke med for Nederland, som likevel viste muskler på hjemmebane.

Også på kvinnenes lagtempo ble det norsk 4.-plass. Pallen fikk samme rekkefølge som for herrene. Ida Njåtun, Marit Fjellanger Bøhm og Rage Wiklund utgjorde den norske trioen.

 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Håvard Holmefjord Lorentzen endte som nummer seks på 500-meteren i VM. I dag får han en ny sjanse på den dobbelt så lange distansen.
FOTO: FREDRIK VARFJELL / NTB Håvard Holmefjord Lorentzen endte som nummer seks på 500-meteren i VM. I dag får han en ny sjanse på den dobbelt så lange distansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway