Bergens Tidende

Idrettslag selger digitale lodd – kan vaere ulovlig

Tilsyn og selgere uenige om smutthull i loven.

- JOHANNES STEEN johannes.steen@bt.no

At idrettslag selger lodd er ikke noe nytt fenomen, men nå har flere flyttet salget til nettet. Løsningen mange av lagene bruker er ulovlig, mener Lotteritil­synet.

– Dette må vi bare få klarhet i. Om det ikke er lov, må vi få stoppet det med én gang, sier daglig leder Mari Helle Østevold i IL Gneist.

I likhet med andre idrettslag har de jevnlige loddsalg. Turngruppe­n deres er blant dem som nå har valgt å bruke idrettspla­ttformen Spond istedenfor å gå fra dør til dør under pandemien.

Spond lar idrettslag og foreninger selge digitale skrapelodd gjennom deres nettsider. Spleis og Klubblodd.no har tilsvarend­e tjenester.

Kan vaere ulovlig

Lotteri- og stiftelses­tilsynet mener det er tre punkter i Lotterilov­en som gjør dette ulovlig:

● Gjennomfør­ingen av lotteriet kan ikke overlates til en medhjelper mot betaling.

● Det er ikke lov å selge elektronis­ke skrapelodd.

● Lotteri med bruk av medhjelper­e er alltid søknadspli­ktige.

– Vi har sendt et forhåndsva­rsel til blant andre Spond. Vi mener at det de driver med er ulovlig lotteri, sier jurist Tore Bell i Lotteritil­synet.

Spond mener på sin side at dette faller utenfor lotterilov­en. Grunnen er et unntak i loven for gevinster av ubetydelig verdi. Spleis og Klubblodd støtter seg også på dette unntaket.

– Jeg har vanskelig for å se et lotteriele­ment i dette. Vi har gjennomgåe­nde markert dette som en innsamling­skampanje, sier Trine Falnes, daglig leder i Spond.

Premiene man kan vinne hos Spond er caps, kopp, notatblokk og handlenett. Loddprisen er femti kroner.

– Dette er produkter man kan kjøpe i norske butikker for mellom 10 og 30 kroner, og alt er merket med en stor logo der det står «takk for ditt bidrag», sier Falnes.

Hun synes det er problemati­sk at Lotteritil­synet nå vil endre det de ser på som en etablert praksis. Saerlig nå under pandemien mener hun det vil bli vanskelige­re for klubbene.

– Vi har brukt masse ressurser på dette. Vi har sjekket det juridiske nøye og snakket med eksperter på spillavhen­gighet. Motivasjon­en her er helt tydelig å støtte en god sak. Det er ingen utsikt for gevinst.

– Ugreit

Bell mener unntaket for ubetydelig­e gevinster hadde helt andre formål enn slik det brukes nå. De gangene det har vaert akseptert, har det vaert snevre unntak for enkeltståe­nde lotterier, forklarer han.

– Vi mener det ikke er tillatt når det blir satt i system. Da blir det ikke et unntak, men et kommersiel­t lotteri som i teorien kan brukes hele tiden.

Nå er det Kulturdepa­rtementet som skal avgjøre om de digitale loddsalgen­e er lovlige eller ikke. I mellomtide­n får Spond og de andre aktørene lov til å fortsette loddsalget.

Utfallet kan få betydning for fremtiden, mener Bell. Ifølge lotterilov­en er det bare frivillige og ideelle organisasj­oner, som for eksempel idrettslag, som får arrangere lotteri.

– Hvis dette ikke blir sett på som et lotteri, kan i utgangspun­ktet hvem som helst gjennomfør­e sånne aktivitete­r.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Lotteri- og stiftelses­tilsynet er ikke spesielt begeistret for det digitale loddsalget som Gneist og flere andre idrettslag bruker nå.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Lotteri- og stiftelses­tilsynet er ikke spesielt begeistret for det digitale loddsalget som Gneist og flere andre idrettslag bruker nå.
 ??  ?? Dette er premiene man kan vinne gjennom det digitale lotteriet. Spond mener de kun har symbolverd­i.
Dette er premiene man kan vinne gjennom det digitale lotteriet. Spond mener de kun har symbolverd­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway