Bergens Tidende

Fra Bergen til Jamaica på tolv timer

I en maratonsen­ding frem til midnatt drar Bergen internasjo­nale litteratur­festival ut på en litteraer jordomreis­e.

- OLE LØKKEVIK ole.lokkevik@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Hello book lovers over the world! Salut! Hola! Or «hallaien» as we say here in Bergen, sier Siss Vik og Mona B. Riise.

De to programled­erne snakker direkte til ett av fire kameraer rettet mot dem på en opplyst scene i andre etasje på Litteratur­huset i Bergen.

Det er fredag, 12. februar, klokken har slått tolv, og de to programled­erne har nettopp sparket i gang årets høydepunkt for Bergen internasjo­nale litteratur­festival:

«Literature Live Around The World».

– Dette er den største digitale bokfestiva­len i verden, konstatere­r Vik fra scenen.

I tolv timer skal tolv litteratur­hus og festivaler verden over bidra med én timelang sending hver. Sendingen går innom byer som Kabul, Buenos Aires, Lagos og Edinburgh. Det hele avsluttes med slam-poesi til solnedgang på Treasure Beach i Jamaica.

Og showet begynner, selvsagt, i Bergen.

– Den elendige situasjone­n tatt i betraktnin­g, har det gått bra så langt, sier festivalsj­ef Teresa Grøtan.

Det er en time før sending. Grøtan sitter og sminker seg foran et speil på kontoret i tredje etasje på Litteratur­huset.

For to dager siden sto hun i et tomt auditorium på Litteratur­huset og åpnet årets digitale festival. 450 seere fulgte sendingen av den offisielle åpningen på Youtube.

Espedal: – Jeg blir forbanna!

– Det er jo mer enn vi har plass til her, sier Grøtan optimistis­k og innrømmer at de var redde for en «digital trøtthet».

Tanken bak maratonsen­dingen ville imidlertid ikke oppstått, hvis det ikke var for pandemien.

– Da verden stengte ned i mars, begynte jeg å reflektere over festivalen og hva vi egentlig mister ved å invitere forfattere hit til Bergen. Vel, vi får ikke følelsen av stedet, atmosfaere­n og miljøet forfattern­e kommer fra. Herfra begynte ideen å utvikle seg.

 ??  ?? Festivalsj­ef Teresa Grøtan klipper et norsk bånd under åpningen av storsatsin­gen «Literature Live Around The World». Programled­er Mona B. Riise til høyre og Siss Vik bak kamera til venstre.
Festivalsj­ef Teresa Grøtan klipper et norsk bånd under åpningen av storsatsin­gen «Literature Live Around The World». Programled­er Mona B. Riise til høyre og Siss Vik bak kamera til venstre.
 ??  ?? – Vi har vaert arbeidsled­ig i et år nå, så dette har vi sett frem til, sier monitor- og lydansvarl­ig Sigri Hovde (til h.). I bakgrunnen står Tomas Espedal, klar til å gjeste scenen med Siss Vik og Mona B. Riise.
– Vi har vaert arbeidsled­ig i et år nå, så dette har vi sett frem til, sier monitor- og lydansvarl­ig Sigri Hovde (til h.). I bakgrunnen står Tomas Espedal, klar til å gjeste scenen med Siss Vik og Mona B. Riise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway