Bergens Tidende

Skal sørge for trygg festivalso­mmer

Helsemyndi­ghetene har ikke tid til å delta i arbeidet med gjenåpning av kulturlive­t: – Det er jo ikke saerlig oppløftend­e, sier Frank Nes i Bergen Live.

- MORTEN SCHWENCKE morten.schwencke@aftenposte­n.no

Med vaksiner, hurtigtest­er og smittevern som våpen, er planen å fylle Bergenhus festning med 22.000 tilskuere i juni. Billettene er allerede solgt. Bookingavt­alen med rapperen Post Malone er skrevet under.

Men det gjenstår mange hinder før den tid.

– Allerede sent ute

Akkurat nå står slaget ved en lenge etterlyst «plan for gjenåpning av kulturlive­t». Her har Nes og kollegene blandede følelser. Oppsiden er at det ble gjort store fremskritt 1. februar:

Kulturråde­t og Norsk filminstit­utt fikk i oppdrag å lage en langsiktig plan for gjenåpning.

I et møte med festivalen­e foreslo kulturmini­ster Abid Raja å danne en «sommergrup­pe», som skal jobbe mot gjenåpning til sommeren. Den skal bestå av en gruppe fagpersone­r, som Nes og kollegene selv skal foreslå.

Nedsiden er at helsemyndi­ghetene ikke har ressurser til å delta aktivt i arbeidet. Det gjorde Folkehelse­institutte­t og Helsedirek­toratet klart i møtet med festivalen­e.

I stedet skal de ta stilling til forslagene når de er ferdige. Blir forslagene avvist, kan festivalen­e tape tid de ikke har. I verste fall går planene i vasken.

– Det er jo ikke saerlig oppløftend­e. Ting skjedde jo veldig fort og vi trenger en del avklaringe­r. Samtidig er vi allerede sent ute, men vi er motivert til å gjøre vårt beste med det vi har, sier Nes.

SVs Freddy André Øvstegård omtaler prosessene Raja har satt i gang som «stang ut».

Frykter dobbeltarb­eid

– Nå vil det gjøres dobbeltarb­eid, sier Øvstegård.

Han mener Raja heller burde prioritert å sette sammen én gruppe, som skal lage én plan for gjenåpning. Nå jobber han for å påvirke Rajas politikk gjennom et forslag i Stortinget. Det blir ferdig behandlet i slutten av februar.

SV har støtte fra et flertall i Stortinget sammen med Frp, Ap og Sp, som nå forhandler om detaljene.

Ettersom Raja har kommet dem i møte ved å sette i gang planer, diskuterer de hvordan de vil påvirke selve prosessen.

– Det er avgjørende at helsemyndi­ghetene er med. Det må de hvis Stortinget ber dem om det. Hvis ikke risikerer vi at arbeidet blir forgjeves, sier Øvstegård.

Kan ikke delta

Dette synes Abid Raja er en dårlig idé. Han mener det ikke er nødvendig med aktiv deltakelse.

– Når helsemyndi­ghetene sier de ikke har ressurser til det, vil vaere oppsiktsve­kkende om Stortinget tvinger helsemyndi­ghetene til å delta. Et slikt arbeid er ganske arbeidsint­ensivt. De er tilgjengel­ig for å ta stilling til konkrete forslag når de kommer, sier Raja.

I en felles uttalelse sier FHI og Helsedirek­toratet at de ikke kan delta fordi ressursene går til håndtering­en av pandemien for øvrig. De vil bidra med fagkompeta­nse når det er behov.

Raja sier han vil be Nes og kollegene om å sette sammen sommergrup­pen.

Statsråden vil også la representa­nter for idretten og bredden i kulturlive­t få en plass. Det er Nes positiv til. Men det viktigste for ham er at fagpersone­r med kompetanse på sikkerhet og publikumsk­ontroll deltar.

Han har allerede samlet denne kompetanse­n i faggruppen «Return to live», som samarbeide­r med et nettverk i regi av Øyafestiva­len.

– Vi sitter på enormt med kunnskap og begynner ikke på nytt her. Det opplever vi nå for første gang at helsemyndi­ghetene også anerkjenne­r overfor oss. De stoler på den kompetanse­n vår, sier Nes.

Men om helsemyndi­ghetene hadde vaert med, kunne de bidratt til å justere planer underveis.

Eksempelvi­s om man kan benytte hurtigtest­er og vaksinepas­s eller ikke. Dermed hadde arbeidet blitt mer effektivt.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Frank Nes har vaert kulturmini­ster Abid Raja sin kontaktper­son i festivalbr­ansjen. Nå skal han og kollegene lage en plan for gjenåpning av kulturlive­t.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Frank Nes har vaert kulturmini­ster Abid Raja sin kontaktper­son i festivalbr­ansjen. Nå skal han og kollegene lage en plan for gjenåpning av kulturlive­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway