Bergens Tidende

– Jeg kunne tjent mye mer, men dette er drømmejobb­en

Gitarmaker­en Victor Manzanera Morales (45) bruker rundt én måned på hver gitar.

- REIDUN DRAEGEBØ reidun.dregebo@bt.no foto TUVA ÅSERUD

Kjørende, syklende og gående haster forbi utenfor de store vinduene i Kong Oscars gate. På innsiden flyr krøllene av høvlet tre rundt gitarmaker Victor Manzanera Morales.

Det fascineren­de arbeidet fanger oppmerksom­heten til flere forbipasse­rende, som kaster et nysgjerrig blikk inn. Nordmenn stopper ikke opp, det er det helst turistene som gjør, sier Morales.

Siden 2011 har han hatt verkstedet sitt her. Saget, høvlet, pusset og montert, til lukten av tre og nøye utvalgt CD-musikk.

– Noen lager 20 gitarer i året, jeg skjønner ikke hvordan de klarer det. Jeg bruker rundt én måned pr. gitar, sier Morales.

Det krever presisjon, kraft og tålmodighe­t å bygge et strengeins­trument. Noe av det viktigste, ifølge gitarmaker­en, er kvalitetsm­aterialer.

– Du kan bygge en gitar av alle typer tre, men kun de solide sortene holder lenge, sier han.

Canadisk sedertre, rød gran fra Oregon, ibenholt, mahogni og indisk palisander, ramser han opp.

Mesteparte­n av tiden bruker Morales til å reparere gitarer for vestlendin­ger. Men under koronaneds­tengingen i vår, fikk gitarmaker­en anledning til å bygge en gitar fra bunnen av.

Det var ingen som ville reparere instrument­ene sine da.

Vindeltrap­pen fører ned i kjelleren, på til sammen rundt 15 kvadratmet­er. En sløydbenk tar halve gulvflaten, mens hyller med trebiter og materialer tar så å si resten.

Morales trekker frem en trefjøl av rød gran, og stryker hånden sin over den. Kvalitet, beskriver han det som.

– I Norge er det ingen gitarindus­tri lenger, men i Spania har de en lang tradisjon.

Treet er kjøpt med fra Murcia, byen midt mellom Valencia og Málaga, der hvor han laget sin første gitar som tolvåring.

– Faren min mente at det ikke gikk han å jobbe som gitarmaker. Min jobb skulle vaere å ta over familiebed­riften, forklarer han.

Spanjolen har en bachelor i økonomi. Da faren døde for 15 år siden, fulgte han drømmen og reiste til øyen Vancouver i Canada for å laere å lage gitarer.

– Jeg kunne tjent mye mer, men dette er drømmejobb­en.

 ??  ?? Victor Manzanera Morales holder også gitarmaker­kurs i Bergen, hvor han i løpet av noen uker hjelper bergensere til å bygge sin egen gitar.
Victor Manzanera Morales holder også gitarmaker­kurs i Bergen, hvor han i løpet av noen uker hjelper bergensere til å bygge sin egen gitar.
 ??  ?? Victor Manzanera Morales endte opp i Norge og Bergen på grunn av kjaerlighe­ten. Selv om den tok slutt, ble han vaerende.
Victor Manzanera Morales endte opp i Norge og Bergen på grunn av kjaerlighe­ten. Selv om den tok slutt, ble han vaerende.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway