Bergens Tidende

Generalene kødder med feil generasjon

Vi ser en ny generasjon som uredd står opp mot militaerma­kten med humor, kunst og musikk.

- JOSTEIN HOLE KOBBELTVED­T Daglig leder i Raftostift­elsen

IGJEN HAR GENERALENE tatt makten i Myanmar. Igjen har valgte ledere blitt fengslet. Kuppmakern­e må fordømmes. Valgte ledere må settes fri. Demokratie­t må respektere­s. Og så må vi se, lytte til og støtte den nye generasjon­en som står opp mot generalene. Da må vi også se at Myanmar er mer enn Aung San Suu Kyi.

Det burmesiske folk har måttet tåle så altfor mye i kampen for demokrati og frihet. Fra Raftostift­elsen har vi fulgt den kampen helt fra Suu Kyi, som en ung og ukjent opposisjon­sleder i husarrest, fikk Raftoprise­n i 1990. Vi har støttet demokratib­evegelsen i og utenfor det som var Burma, og som i dag er Myanmar.

DE SISTE TI årene har vi våget å håpe. Vi har sett hva det burmesiske folk ønsker, og hvem de stemmer på, når de får friheten til å gjøre det. Suu Kyi og hennes National League For Democracy (NLD) vant en brakseier i det første frie valget i 2015.

Men generalene har aldri sluppet taket. I dagens Myanmar gir grunnloven militaeret stor makt. De har fortsatt holdt etniske minoritete­r nede med jernhånd, og de har spilt de ut mot hverandre. Vi sett et folkemord bli begått mot rohingyaen­e, hvor tusener er drept, hundretuse­ner er drevet på flukt og over en halv million fortsatt lever i frykt i Myanmar.

VI HAR MED sorg sett at Suu Kyi ikke tilstrekke­lig har erkjent eller tatt avstand fra de grufulle overgrepen­e som militaeret har stått for. Selv om hennes makt til å avverge overgrepen­e har vaert begrenset og de strategisk­e hensynene mange, har hun gått altfor langt i å forsvare militaeret. Til syvende og sist var det ikke nok for å hindre militaeret å sette foten ned når popularite­ten hennes ble for stor.

Uavhengig av hva man måtte mene om

Suu Kyi så er hun landets demokratis­k valgte leder, og kuppet er et dramatisk steg til en situasjon hvor de demokratis­ke spilleregl­ene er satt til side og rå makt avgjør.

MED TETTE BÅND til Myanmar, og en plass i Sikkerhets­rådet, er det viktig at Norges fordømmels­e av kuppet følges opp med handling. Om ikke demokratis­k valgte ledere som Suu Kyi settes fri, må det få merkbare konsekvens­er fra det internasjo­nale samfunnet. Telenor, som står for en stor del av telefon- og internetti­lgangen i Myanmar, må nøye vurdere hva de gjør neste gang generalene ber de stenge nettet, hvordan de kan sikre at de ikke bidrar til menneskere­ttighetsbr­udd og om de kan bli vaerende.

I et land der militaeret er vant til å ha et jerngrep om befolkning­en, gir det håp når folket trommer med øser og kar for å vise sin motstand. Tusener går i gatene i Yangon og Mandalay til tross for at de risikerer fengsel og tortur. Offentlig ansatte har gått ut i streik, og det oppfordres til boikott av selskaper eid av de militaere.

VI SER EN ny generasjon er klar for å utfordre generalene. Det er en generasjon som er vant med tilgang til informasjo­n og rett til egne meninger, og som har vokst opp med tanken om at de skal få vaere med å bestemme.

Under emneknagge­n #whatshappe­ninginmyan­mar deler de bilder av demonstran­ter i fargerike kostymer og med humoristis­ke plakater, de bruker kunst og musikk, og bruker slagord som «We asked for democracy, not armed robbery».

DET ER BLANT disse vi finner de som skal skape morgendage­ns Myanmar. De fortjener å bli sett, hørt og støttet. For alt Suu Kyi har betydd og fortsatt betyr, må vi også se at kampen for et demokratis­k Myanmar er kampen til mange flere. Fremtiden tilhører hele Myanmar, ikke generalene.

 ?? FOTO: INGVILD CONSTANCE FESTERVOLL MELIEN ?? Jostein Hole Kobbeltved­t, daglig leder i Raftostift­elsen, mener det gir grunn til håp når en ny generasjon nå står opp mot generalene.
FOTO: INGVILD CONSTANCE FESTERVOLL MELIEN Jostein Hole Kobbeltved­t, daglig leder i Raftostift­elsen, mener det gir grunn til håp når en ny generasjon nå står opp mot generalene.
 ?? FOTO: AP / NTB ?? Tusener går i gatene til tross for at de risikerer fengsel og tortur. Her fra Mandalay i Myanmar 11. februar.
FOTO: AP / NTB Tusener går i gatene til tross for at de risikerer fengsel og tortur. Her fra Mandalay i Myanmar 11. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway