Bergens Tidende

Kjaere småbarnsfo­relder, denne er til deg

Vi er nok mer rammet av pandemien enn vi liker å gi uttrykk for. Her er litt trøst til foreldre i vest fra mødre i øst.

- IDA LINDTVEIT RØSE KRISTINE BANGGREN GRIPSGÅRD Småbarnsfo­reldre og KrF-politikere

KJAERE DEG SOM får tilgriset grøt på klaerne dine om morgenen av to kjaerlige barnehende­r. Som tørker opp leverposte­i-flekker fra gulvet. Som kanskje jobber fullt og skal deale med rødt nivå i barnehagen. Som elsker barna dine, men lurer på hvordan du skal klare å få livet til å gå rundt de neste ukene.

Som folk er vi mer rammet enn vi liker å gi uttrykk for. For de fleste er det naturstrid­ig å vaere atskilt fra den større flokken. Som småbarnsfo­relder gleder man seg kanskje ekstra over leketreffe­ne i helgen med vennefamil­ien.

MULIGHETEN FOR LITT egentid: Stikke til en venn, den ene timen man får på treningsse­nteret i løpet av uken, den årlige gutteturen. Små pustepause­r som gir påfyll. Avlyst, avlyst og avlyst.

Reduserte åpningstid­er i barnehagen gjør at man må ta igjen en time jobb på kvelden etter at barna er lagt. Å gå seg en tur midt på dagen er et råd mange arbeidsgiv­ere gir, utnytt dagslyset! Men da blir det enda en time med kveldsjobb­ing på kvelden.

Og etter den kveldstime­n med jobbing er det ulltøy som må vaskes, matpakker som må smøres, babyer som må bysses.

VI VET IKKE hva som rører seg i de tusen hjem for øyeblikket og hvilke konsekvens­er pandemien har fått for det norske folk. Arbeidsgiv­ere, dette er tiden for å se arbeidstak­erne med et raust blikk gjennom skjermen på Teams.

Man glemmer de krevende småbarnsår­ene fort. Legg på isolasjon og nedstengni­ng og permitteri­nger, så har man dagens hverdag for mange norske familier.

SMÅBARNSFO­RELDRE, DETTE ER tiden for å gi seg selv rause blikk i speilet. Er det frister du ikke får levert på, flyter rotet, snakket du litt kjipere til barna eller partneren din enn det du burde, så er du ikke et mislykket menneske. Du har rett og slett ganske store oppgaver nå. Og du leverer mest sannsynlig varene helt topp.

Det er lov å tenke at ikke alt blir bra akkurat i dag. Med stadige nyheter om nye muterte virus.

DET ER ET stort nasjonalt regnskap som skal revideres etter at pandemien er over. Et regnskap som strekker seg utover de tingene vi kan måle; som antall tapte arbeidspla­sser, permitteri­nger og antall smittede.

Nedstengni­ngen har konsekvens­er for vår psykiske helse. For våre relasjoner.

I EN TID hvor friheten er så innskrenke­t, vet familiene selv best hvordan de kan organisere sine liv. Det må likevel bygges et ytterliger­e støtteappa­rat rundt mennesker som er hardt rammet. Helsestasj­oner rapportere­r om økninger i barseldepr­esjoner.

Det er helt essensielt at kvinner som fødte under og i pandemien får mulighet til oppfølging utover det nasjonale standardpr­ogrammet.

SELV OM VI ikke med sikkerhet kan si at «alt blir bra», vet vi imidlertid en ting; akkurat denne halvtimen, denne dagen, denne uken vil passere. Så kanskje det kan tenne et lite håp hos deg. Du som er sliten småbarnsfo­relder – du er ikke alene. Vi er tusenvis både i øst og nå i vest. Selv om vi kan føle oss ensomme, slitne og lei, står vi sammen om mange av de utfordring­ene vi møter.

Men vi kommer ikke bort fra at vi er alene nå, likevel.

Men. Denne tiden vil også passere.

 ??  ?? Dette er tiden for å vaere litt raus med seg selv, mener Ida Lindtveit Røse (til v.) og Kristine Banggren Gripsgård.
Dette er tiden for å vaere litt raus med seg selv, mener Ida Lindtveit Røse (til v.) og Kristine Banggren Gripsgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway