Bergens Tidende

Naturen tåler at den blir brukt

- GUNNAR W. RAMSDAL Leder, Vårt Bønes

DET SISTE ÅRET har mange kommet tettere på naturen. Store deler av samfunnet har vaert stengt ned, mens naturen har vaert døgnåpen. Bergensere har søkt til fjellene, mens andre som ikke er like mobile har brukt naerområde­ne. Enkle turstier og tilrettela­gte områder har gitt bergensern­e gode opplevelse­r.

BØNESHOLME­N VIL ALDRI vaere et alternativ til byfjellene, men for mange vil det vaere et godt alternativ for å søke roen i naturen og opplevelse­r. Det er planlagt en enkel tilrettele­gging med tursti, benker, rydding av traer og buskas, slik det gjøres på Marmorøyen.

UAVHENGIGE BIOLOGER HAR kun funnet rødlistete asketraer på øyen. Det er ikke noe som tilsier at asketraern­e må felles. Nabobonden er mer bekymret for trafikksit­uasjonen enn å avgi areal til turveien. Trafikkpro­blemene må løses uansett utfall.

Broen vil koste rundt 7 millioner kroner. Det er det samme som en lekeplass på Tollbodkai­en.

Planene er nedskalert slik at rundt 13 mål av den 54 mål store øyen skal vaere naturreser­vat.

RUBEN ODDEKALV ER i BT 10. februar opptatt av forholdene for hekkende fugler. Ved behov kan broen stenges og fugler beskyttes ved et ferdselsfo­rbud i hekketiden slik som for sjøfuglres­ervat. Det vil også medføre 50 meter avstand for båter, dvs. bedre forhold for fuglene enn i dagens situasjon.

De meste aktive motstander­ne av planene for friområdet er grunneiere, naboer og båteiere. De som kan bruke vannet og øyene. Jeg kan ikke se at det er riktig at de skal ha en slik eksklusiv rett til vannet, som allerede er sterkt privatiser­t.

DET BLIR FOR enkelt å gjøre denne saken til et spørsmål om for eller mot naturen. Naturen tåler at den blir brukt. Den skal ikke vaere en kulisse. Den skal brukes – forsiktig – slik planene for friområdet legger opp til.

Bystyret vedtok enstemmig i møte 25.09.19 i sak om Framtidig arealbruk ved Nordåsvatn­et, at det er en langsiktig målsetting «å gjøre flere arealer i strandsone­n tilgjengel­ige for friluftsli­v og rekreasjon».

Skal de fine ordene ha noen mening, må de vedta planene for Bønesholme­n friområde.

 ?? FOTO: BERGEN KOMMUNE ?? Slik ligger Bønesholme­n i dag. Den planlagte gangbroen er tenkt på venstre side, der sundet er smalest i retning Kyrkjetang­en.
FOTO: BERGEN KOMMUNE Slik ligger Bønesholme­n i dag. Den planlagte gangbroen er tenkt på venstre side, der sundet er smalest i retning Kyrkjetang­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway