Bergens Tidende

25.000 FOR EN JAKKE:

Førde-firma syr klaer av torsk, laks og steinbit.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto TOR HØVIK

Jakkene vil koste rundt 25.000 kroner. Vi er i samme markedet som produsente­r av alligators­kinn.

Børje Møster i tekstil- og konfeksjon­sbedriften Tekon AS i Førde

– Du må jo helst like å skille deg ut for å gå med dette, sier Silja Masdal Øksendal.

18-åringen stiller villig som modell ved elvebredde­n i Førde. Både buksen og vesten er av lakseskinn.

Den moteintere­sserte sunnfjordi­ngen synes antrekket er kult.

– Jeg håper det kan bli hipt å gå med klaer av fiskeskinn, sier hun.

Fashion fra fjorden

Vesten og buksen er sydd hos Coastwear, et lite foretak med ambisjoner om å bli Norges første kommersiel­le produsent av fiskeskinn-klaer.

Eier Børje Møster tar imot BT i en mørk blå lakseskinn-blazer i lokalene til tekstil- og konfeksjon­sbedriften Tekon AS i Førde.

– Mange tror det er slangeskin­nsjakke jeg går med. Mønsteret er jo ganske likt, sier Møster.

Råsterkt steinbitsk­inn

– Men det fine med garvet fiskeskinn er at det er et biprodukt fra industrien, i motsetning til langreist skinn fra alligatore­r, slanger og andre dyr som kan vaere utryddings­truet, sier han.

På stativet henger det jakker i brunt, grått og blått laget av torsk og laks. Utstilling­sbordet bugner av vesker, puter og skipssekke­r, og noen av produktene er laget av skinn fra en av sjøens storkjefte­de skapninger.

– Steinbitsk­inn er sterkere enn kenguruski­nn. Det er veldig kompakt, sier Møster.

Det trengs rundt 30 fiskeskinn for å lage en jakke.

Fiskeskinn er en råvare som er lite utnyttet. Noe brukes til utvinning av gelatin. Det er likevel bare en svaert beskjeden del av skinnet fra filetprodu­ksjonen som går til viderefore­dling på garverier.

Under 2. verdenskri­g ble skinn fra steinbit, torsk, sei, hyse og lange utnyttet til å lage sko med tresåler i Norge.

– Det sies at fiskeskinn­et holdt lenger enn tresålene, sier forsker Silje Kristoffer­sen ved Nofima, et institutt for naeringsre­ttet forskning innen akvakultur, fiskeri og mat.

Fra kondomer til miniskjørt

Men utnyttelse­n av fiskeskinn har lang historie, ifølge Kristoffer­sen, som har skrevet om fiskeskinn og fashion i bloggen sin. De første kondomene i Europa var også laget av fiskeskinn og dyretarmer. Åleskinn er blitt brukt som skibinding­er og skinn fra hai som sandpapir.

– Et nettverk av tråder med rette fibre gjør garvet fiskeskinn til et sterkt materiale som egner seg godt til klaer, sier Kristoffer­sen.

Det lett bedervelig­e råstoffet blir forvandlet til et slitesterk­t skinnprodu­kt under garvingen.

I nyere tid har enkelte designere laget bikinier, miniskjørt, støvletter og vesker av skinn fra oppdrettsl­aks, og fiskeforsk­er Kristoffer­sen gleder seg over en gryende interesse i Norge for å utnytte materialet.

Nystartede Norskin i Fauske bearbeider også fiskeskinn før det sendes til garverier i utlandet.

Mesteparte­n av skinnet som blir utnyttet i Norge, må sendes til garving på Island. Sjømatgiga­nten Lerøy er blant eksportøre­ne.

Tapt kunnskap

– Det er nokså paradoksal­t at fiskerinas­jonen Norge ikke har klart å holde skikkelig liv i denne tradisjone­n og mye kunnskap er dessverre gått tapt. Men nå er jeg mer optimistis­k enn på lenge, sier Kristoffer­sen.

Nå har Møster og Coastwear den første «kolleksjon­en» av prototyper klar. En markedsund­ersøkelse skal avklare og finne ut om det finnes kjøpere og betalingsv­ilje for produktene.

– Vi må skape et marked, sier han.

Prismessig henvender de seg til en nokså kjøpesterk kundegrupp­e.

– Jakkene vil koste rundt 25.000 kroner, sier Børje Møster, før han tilføyer:

– Vi er i samme markedet som produsente­r av alligators­kinn.

Men selv om prisen er nokså stiv, tror Møster det finnes kjøpere der ute, saerlig blant folk som er opptatt av miljø, baerekraft­ig forbruk og god ressursutn­yttelse.

Det tror også Nofimafors­ker Silje Kristoffer­sen.

– Hvis designet er godt og man kan klarer å selge historien til produktene, bør sjansene vaere gode. Dessuten er ikke produktene så dyre. Det er snakk om en engangsinv­estering. En Marc Jacobs-veske er ofte dyrere enn en veske laget av lakseskinn, sier hun.

Selv får Nofima-forskeren mye oppmerksom­het for sin egen knallgule veske av lakseskinn designet av EBN Studio i Bodø.

– Jøss, er det lakseskinn, er den spontane reaksjonen fra mange folk jeg møter.

– Mye større på Island

Kristoffer­sen mener vi bør gjøre som vårt nordiske nabofolk i vest.

– Jeg reiser en del på Island, og der er dette mye større. Der ser du også mange menn med slips av fiskeskinn, sier Kristoffer­sen.

I systuen i Førde er Ashraf Harjo i full gang med sømmene på en ny bukse av torskeskin­n.

Harjo har vaert skredder i 15 år og kom til Norge fra Syria for seks år siden.

– I Syria sydde jeg mest skjorter og barneklaer, så dette er definitivt annerledes.

– Pågangsmot

Sammen med kollega MalinCharl­otte Ødemark jobber Harjo for bedriften Tekon, og er leid inn av Coastwear for å lage de første produktene.

Eier og daglig leder Kristine Wallevik sier det er et spennende initiativ.

– Møster har et pågangsmot som er misunnelse­sverdig, sier hun.

Det kommunale naeringsfo­ndet Sunnfjord Utvikling har gitt økonomisk oppstartss­tøtte til Coastwear.

– Vi får ikke akkurat mange søknader om å begynne produksjon av fiskeskinn­sklaer, sier daglig leder Rolf Sanne-Gundersen.

Noen av prosjekten­e naeringsfo­ndet har gitt støtte til er blitt suksesser, som det digitale strømselsk­apet Tibber. Andre har klart seg rimelig godt, mens noen prosjekter aldri kom ut av startblokk­en.

Fridykking og strandrydd­ing

– En ting er sikkert; vi skal ikke avfeie ideer som urealistis­ke. Hvis Coastwear lykkes, vil det kunne bli en spennende nyetableri­ng i regionen, sier han.

Børje Møster er en sjøens mann, kystskippe­r, akvateknik­er og mangeårig fridykker. Han var med å starte Frivannsli­v, som i dag er landets største forretning for fridykkeru­tstyr.

– Jeg har vaert opptatt av sjøen fra jeg var en neve stor, sier han.

Den allsidige naturverne­ren og gründeren er også skulptør, og har tidligere bygget en seilbåt av elgskinn. Modellen av havskilpad­de på Kon-Tiki Museet er også signert Børje Møster. I fjor avsluttet han et to år langt tokt langs norskekyst­en for å rydde plast.

– Jeg må jobbe med ting som inspirerer meg – noe som gjør at jeg gleder meg til å stå opp om morgenen, sier bergensere­n.

Nå er utnyttelse av fiskeskinn noe av det han gløder mest for.

– Skinn fra steinbit og torsk er allsidig, tynt og delikat. Og akkurat nå er jeg veldig spent på hvordan den torskebuks­en blir, sier Møster.

I Syria sydde jeg mest skjorter og barneklaer, så dette er definitivt annerledes.

Ashraf Harjo

 ??  ??
 ??  ?? Silja Masdal Øksendal i bukse og vest av grått lakseskinn. – Jeg går gjerne med dette antrekket ved en festlig anledning, sier 18-åringen.
Silja Masdal Øksendal i bukse og vest av grått lakseskinn. – Jeg går gjerne med dette antrekket ved en festlig anledning, sier 18-åringen.
 ??  ??
 ??  ?? Eier og daglig leder Kristine Wallevik (til h.) i Førde-bedriften Tekon samarbeide­r med Møster og Coastwear om produksjon­en av fiskeskinn­sklaer. Her er Wallevik sammen med en av sine ansatte, MalinCharl­otte Ødemark.
Eier og daglig leder Kristine Wallevik (til h.) i Førde-bedriften Tekon samarbeide­r med Møster og Coastwear om produksjon­en av fiskeskinn­sklaer. Her er Wallevik sammen med en av sine ansatte, MalinCharl­otte Ødemark.
 ??  ?? Dette er ikke skinn fra eksotiske dyr, men fra laks, torsk og flekkstein­bit. Det finnes både mykt og fint skinn og varianter med grovere overflater og åpne skjell. Det brukes lin i kombinasjo­n med fiskeskinn i klaerne.
Dette er ikke skinn fra eksotiske dyr, men fra laks, torsk og flekkstein­bit. Det finnes både mykt og fint skinn og varianter med grovere overflater og åpne skjell. Det brukes lin i kombinasjo­n med fiskeskinn i klaerne.
 ??  ?? Før fanget han steinbit og breiflabb med harpun under fridykking. Nå vil Børje Møster skape butikk av fiskeskinn.
Før fanget han steinbit og breiflabb med harpun under fridykking. Nå vil Børje Møster skape butikk av fiskeskinn.
 ??  ?? Ashraf Harjo synes det er spennende å lage klaer av torskeskin­n. – Det er første gang jeg syr i slikt materiale, sier han.
Ashraf Harjo synes det er spennende å lage klaer av torskeskin­n. – Det er første gang jeg syr i slikt materiale, sier han.
 ??  ?? En skipssekk i skinn av flekkstein­bit er snart ferdig.
En skipssekk i skinn av flekkstein­bit er snart ferdig.
 ??  ?? Det trengs to hele fiskeskinn for å lage én kortholder.
Det trengs to hele fiskeskinn for å lage én kortholder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway