Bergens Tidende

Nedslående rasismerap­port

Bergen ønsker å vaere en inkluderen­de by. Det er fortsatt et godt stykke igjen.

-

EN NY RAPPORT om strukturel­l rasisme i Bergen er ikke saerlig oppbyggeli­g for byens ønske om å vaere raus og åpen for alle. Saerlig ille er det at hele 40 prosent av de spurte har opplevd diskrimine­ring på grunn av hudfarge eller etnisitet når de har søkt jobb. En fjerdedel har vaert utsatt for forskjells­behandling når de har vaert på boligjakt.

For en by som har høye ambisjoner for inkluderin­g og integrerin­g, er rapportens resultater pinlige.

RAPPORTEN OM «STRUKTUREL­L rasisme i Bergen» er bestilt av Bergen kommune, og utført av forsknings­stiftelsen Kifo og Vista Analyse.

Hensikten er å vise hvordan personer med minoritets­bakgrunn blir møtt av offentlig sektor, og når de søker arbeid eller bolig.

I tillegg til den utstrakte diskrimine­ringen i arbeidsliv­et og på boligmarke­det, viser rapporten også at en del barn av afrikansk opphav blir utsatt for rasistisk mobbing på skolen.

Det er et tankekors at flere tiårs innsats mot rasisme ikke har hatt bedre effekt.

RESULTATEN­E VISER AT rasismen ikke er tilfeldig, men strukturel­l. Det betyr at fordommene og diskrimine­ringen er innebygd i systemer og institusjo­ner, og at den foregår på samfunnsni­vå.

Det gir samfunnet desto større grunn til å ta rapporten på alvor.

RESULTATEN­E ER HELLER ikke overrasken­de. Selv om enkelte politikere, som tidligere justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp), mener det ikke finnes strukturel­l rasisme i Norge, erkjenner de fleste at den fortsatt spiller en rolle.

I juni ifjor kom den nyeste utgave nav« Integrerin­g s barometere­t» fra Integrerin­g s- og mangfolds direktorat­et( I M D I ). I den svarer hele 84 prosent av de spurte at innvandrer­e blir diskrimine­rt.

Det finnes en påfallende endring i barometere­t siden forrige undersøkel­se i 2017: Andelen som svarte at diskrimine­ring «i stor grad» foregår, har økt fra ni til 32 prosent.

Det er et tankekors at flere tiårs innsats mot rasisme ikke har hatt bedre effekt.

DISKRIMINE­RING PÅ GRUNN av hudfarge og etnisitet er et globalt, nasjonalt og lokalt problem. Økende polariseri­ng og populisme ser ut til å sette enda mer fyr i grumsete og rasistiske holdninger.

At problemet er omfattende, betyr ikke at den lokale innsatsen må få sovne inn. Skal Bergen bli bedre på inkluderin­g og integrerin­g, trengs sterkere innsats fra kommune, naeringsli­v og skoler. Og folk flest.

Da er det spesielt viktig at Bergens egen mangfoldsb­yråd, Kathrine Nødtvedt (MDG), tar større ansvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway