Bergens Tidende

Bensinstas­jonene vegrer seg for å satse på hurtiglade­re

Store ulønnsomme investerin­ger stopper bensinstas­joner fra å bygge hurtiglade­re.

- ALF OLE ASK ask@ap.no

Høy risiko og lav inntjening. Det oppgir de fleste bensinstas­joner som hovedgrunn til at de ikke investerer i hurtiglade­re. Det viser en undersøkel­se blant medlemsbed­riftene som Virke Servicehan­del har gjort blant egne medlemmer.

Åtte av ti av de spurte forhandler­ne forventer en økning i etterspørs­elen etter ladetjenes­ter de naermeste månedene.

Men hele 80 prosent sier at de tror det er lite eller helt usannsynli­g at de vil etablere ladetjenes­ter.

Høye etablering­skostnader

Åse Bomann-Larsen er eiendomssj­ef i drivstoffk­jeden Circle K. Hun kjenner seg igjen i tallene fra undersøkel­sen.

Syv av ti som ikke har etablert hurtigladi­ng sier i undersøkel­sen at de neppe vil gjøre det, fordi utgiftene til graving, kabling og nye nettstasjo­ner gjør det ulønnsomt. Det er dette som kalles anleggsbid­raget som nettselska­pene krever.

– Regelen er at den som er først og utløser slike investerin­ger, må ta regningen. Dersom det er en ladestasjo­n som gjør at nettselska­pet for eksempel må trekke en kabel for å få frem strøm, er det den som må betale investerin­gene. Det kan derfor gjøre det ulønnsomt for en bensinstas­jon å investere i hurtiglade­re, sier hun.

Bomann-Larsen viser til et eksempel naer Askim. Her kunne man fått en stor hurtiglade­stasjon på en Circle K ved E18, men det ble for dyrt å føre frem strøm dit.

Dyrt å grave i en by

I byer som Oslo er det generelt dyrt å grave. På Økern, der Bomann-Larsen møter oss, er laderne installert, men andre stasjoner sliter med å se lønnsomhet i ladestasjo­ner.

– Men alternativ­et er at disse kostnadene velter over på andre forbrukere?

– Vi er klar over at vi må ta en del av kostnadene. Men det kan ikke vaere slik at den som utløser en slik investerin­g må ta alle kostnadene, sier hun og etterlyser at politikern­e kommer på banen med støtteordn­inger.

– Det må vaere en felles dugnad, mener Circle K-sjefen.

– Vi ser også at nettselska­pene forsøker å hjelpe til for å dele kostnadene på flere der det er mulig. Men dette er ofte komplisert­e saker, sier Bomann-Larsen.

Behovet for hurtiglade­re spredt over hele landet er absolutt til stede.

Behov for mer lading

I en rapport utarbeidet av Norconsult for Nye Veier i fjor anslås antall hurtiglade­stasjoner å vokse hvert år med 600. Dette er halvparten av det som trengs for å holde tritt med veksten av elbiler, hevder rapporten.

Norconsult mener at det ideelt bør vaere en ladestasjo­n hver 50. kilometer. Dette harmonerer med hvor dagens bensinstas­joner ligger.

– Overgangen fra bensin- til energistas­joner blir viktig de neste årene. Det må skje i takt med veksten i antall utslippsfr­ie biler, sier Ketil Kjenseth (V), leder av Stortinget­s energiog miljøkomit­é.

– Enova har fått nytt mandat og mer penger for å bidra til økt utbygging, understrek­er han.

Nettleien også et problem

Iman Winkelman, leder i Virke Servicehan­del, mener dagens struktur på nettleien også er et problem for å få lønnsomhet i utbygging og drift av hurtiglade­stasjoner.

I dag regnes ladestasjo­ner som naeringsak­tører, og dermed må de betale svaert høy nettleie selv om de brukes nokså sjelden.

Norges Vassdrags- og energiverk (NVE) har foreslått nye tariffer som skal fastsettes av Olje- og energidepa­rtementet. Forslaget er at små naeringsdr­ivende skal regnes som husholdnin­ger. Dermed blir nettleien tilpasset ladeaktøre­r med et høyt effektutta­k i korte perioder.

Dette er i tråd med Virke Servicehan­del og elbilforen­ingens ønsker.

Men Virke ønsker også å oppjustere grensen for årlig forbruk fra 100.000 kwh til helst 400.000. Ifølge Winkelman er grunnen at en ser at nye elbiler kan lade raskere.

 ??  ?? Psykiatris­k klinikk består av Psykiatris­k akuttmotta­k og fem avdelinger. Klinikken har tilhold i Sandviken.
Avdeling S4 som er sengepost for psykosepas­ienter, er første av i alt ni avdelinger som skal oppgradere­s. S4 har 14 rom og 12 behandling­splasser.
Oppgraderi­ngen av hele klinikken har et budsjett på 25 millioner kroner. Sivilombud­smannen har lukket tilsynet etter at Helse Bergen har vedtatt disse tiltakene. Åse Bomann-Larsen i Circle K mener risikoen ved å satse på utbygging av hurtiglade­re er for stor.
Psykiatris­k klinikk består av Psykiatris­k akuttmotta­k og fem avdelinger. Klinikken har tilhold i Sandviken. Avdeling S4 som er sengepost for psykosepas­ienter, er første av i alt ni avdelinger som skal oppgradere­s. S4 har 14 rom og 12 behandling­splasser. Oppgraderi­ngen av hele klinikken har et budsjett på 25 millioner kroner. Sivilombud­smannen har lukket tilsynet etter at Helse Bergen har vedtatt disse tiltakene. Åse Bomann-Larsen i Circle K mener risikoen ved å satse på utbygging av hurtiglade­re er for stor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway