Bergens Tidende

Heidi var 50 kg tyngre. Slik kan du minske farene ved overvekt

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no foto KJARTAN BJELLAND

Klokken er ennå ikke blitt 08, men på Bare Trening i Kristiansa­nd er Heidi Rosander i full gang med dagens treningsøk­t.

– Jeg skulker aldri en trening, sier Rosander og ler.

50-åringen har alltid vaert overvektig, noe hun har vaert åpen om på bloggen «En størrelse for stor». Men i 20-årene skjøt vekten fart og hun fikk etter hvert alvorlig fedme.

– Kostholdet var dårlig og jeg hadde tusen unnskyldni­nger for ikke å vaere i aktivitet, sier Rosander.

Droppet slankeoper­asjon

For fem år siden skulle hun slankeoper­eres, men en samtale med kirurgen ga henne kalde føtter. Hun orket ikke tanken på det omfattende inngrepet eller den tøffe tiden etterpå.

Rosander bestemte seg for å prøve en siste gang å gå ned i vekt på egen hånd.

Hun ble rådet til å ta én ting om gangen og bestemte seg for å starte med fysisk aktivitet. Rosander fikk med seg en venninne og begynte å gå turer med en gågruppe.

Turene to ganger i uken ga raskt en positiv effekt på helsen.

– Jeg hadde diabetes type 2 og for høyt blodtrykk. Det gikk ikke lang tid før verdiene ble mye bedre, sier Rosander.

Litt aktivitet gir stor effekt

Rosander gjorde lurt i å komme i gang med litt trening, skal man tro ny forskning fra Norges idrettshøg­skole (NIH).

I studien sammenlikn­et forskerne data fra 300.000 briter. Disse delte de i grupper ut fra fysisk aktivitets­nivå og BMI (se fakta). Deretter så de på hvor stor risiko grupper med ulike kombinasjo­ner av dette hadde for å dø tidlig, sammenlikn­et med gruppen «normalvekt­ige og aktive». Konklusjon­en var denne:

– De med høy BMI risikerer å dø tidlig. Men de kan forlenge livet betydelig ved å vaere fysisk aktiv, og det skal ganske lite til, sier forsker og leder av studien, Jakob Tarp.

Hadde man derimot BMI over 35, kunne ikke lenger fysisk aktivitet motvirke økt risiko. Lavest

risiko for tidlig død hadde de som både var normalvekt­ig (BMI 20–25) og fysisk aktiv. De som var normalvekt­ig og lite aktiv, hadde også økt risiko, forteller Tarp.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskrift­et Mayo Clinic Proceeding­s. Det er en av de største epidemiolo­giske studiene som er gjort på feltet.

Så mye trening skal til

Men hvor lite fysisk aktivitet skal egentlig til? Unngå å vaere i den minst aktive 20-prosenten, er konklusjon­en i studien. Akkurat

 ??  ?? Heidi Rosander sammen med personlig trener Øystein Olav Grønolen. I dag står det blant annet trening med tunge tau på programmet.
Heidi Rosander sammen med personlig trener Øystein Olav Grønolen. I dag står det blant annet trening med tunge tau på programmet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway