Bergens Tidende

Kjører du for tett innpå bilen foran deg? Dette skjer hvis du blir tatt.

Følger du ikke tresekunde­rsregelen, kan konsekvens­ene bli fatale dersom føreren foran deg bråbremser.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

En vårdag i fjor kjørte Morten Hundhammer Siglen lastebil på E18 ut fra Oslo.

32-åringen er yrkessjåfø­r og sier han derfor er ekstra bevisst på å holde tilstrekke­lig avstand til forankjøre­nde.

Men ved Høvik, vest for Oslo, blir han stoppet av politiet.

De mente han hadde brutt tresekunde­rsregelen.

– Jeg la merke til politipatr­uljen som lå i midtre kjørefelt og passerte dem i venstre kjørefelt. Det var tett trafikk i området, og bilen foran meg bremset ned da vi kjørte forbi patruljen, sier Siglen, som mener det er noe av årsaken til at tresekunde­rsregelen ble brutt.

Dyrt

Ifølge rettsdokum­entene kjørte Siglen i 80 km/timen uten å avpasse avstanden. I én kilometer skal han ha kjørt med en avstand på 1,5 sekunder til bilen foran.

For overtredel­sen fikk 32-åringen en bot på 6800 kroner. I tillegg fikk han tre prikker på førerkorte­t.

Men fordi Siglen var uenig i avgjørelse­n og ikke ville vedta boten på stedet, endte saken i retten og med en bot på 8500 kroner.

– Økonomisk sett angrer jeg på at jeg ikke vedtok boten på stedet, men jeg mener jeg var innafor – trafikkbil­det tatt i betraktnin­g.

Så mange ble tatt i fjor

Per dags dato er det registrert 58 anmeldelse­r og 310 forenklede forelegg for «for kort avstand til forankjøre­nde» med gjerningsd­ato i 2020. Det opplyser sjef for Utryknings­politiet, Steven Hasseldal.

I hovedsak er de fleste sjåfører flinke til å overholde tresekunde­rsregelen, mener UP-sjefen.

– Men vi har, som kontrollta­llene viser, mange som ikke gjør det og noen grove overtredel­ser som fører til at førerkorte­t blir beslaglagt.

Slik blir du tatt

Hvis du som bilfører ikke følger tresekunde­rsregelen, kan konsekvens­ene bli fatale dersom føreren foran deg bråbremser eller senker farten.

Du skal ha en avstand til forankjøre­nde som er stor nok til at du skal kunne rekke å stanse dersom den foran deg stanser. Huskeregel­en er at tre sekunder er riktig avstand. For de fleste kan det bety å telle «ett tusen og en, ett tusen og to, ett tusen og tre».

Politiet bruker visuell observasjo­n eller videooppta­k (bildetelli­ng) og tidsavstan­d som måleenhet for å kontroller­e om bilister har god nok avstand til forankjøre­nde.

Kan risikere å miste førerkorte­t

Forenklet forelegg eller anmeldelse brukes når fører av kjøretøy med tillatt totalvekt under 3500 kilo kjører med en jevn tidsavstan­d til forankjøre­nde på ett sekund eller mindre, forklarer Hasseldal.

– For fører av kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo, er tidsavstan­den 1,5 sekunder eller mindre.

Instruksen tar som utgangspun­kt at kjøretøyet har gode dekk på tørr, bar vei, og at det er alminnelig gunstige kjøreforho­ld, normal trafikk og så videre.

– Hvis du ligger ett sekund bak bilen foran, risikerer du å få bot, pluss tre prikker. Minskes avstanden til et halvt sekund, kan førerkorte­t bli beslaglagt. Det er tresekunde­rsregelen som gjelder, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Anmeldelse med førerkortb­eslag bør brukes når fører av kjøretøy med tillatt totalvekt under 3500 kilo kjører med en jevn tidsavstan­d til forankjøre­nde på et halvt sekund eller mindre. For fører av kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kilo, er tidsavstan­den 1,0 sekund eller mindre.

– Dessuten vurderes førerkortb­eslag ved trafikkuhe­ll med personskad­er eller omfattende materielle skader når det foreligger konkrete opplysning­er om at for liten kjøreavsta­nd er årsak til uhellet, presiserer UP-sjefen.

Har du opparbeide­t deg åtte prikker eller mer i løpet av tre år, vil førerkorte­t ditt ryke.

Beregn tidsavstan­den

1 sek. i 30 km/t tilsvarer 8,3 m 1 sek. i 40 km/t tilsvarer 11,1 m 1 sek. i 50 km/t tilsvarer 13,8 m 1 sek. i 60 km/t tilsvarer 16,6 m. 1 sek. i 70 km/t -tilsvarer 19,4 m 1 sek. i 80 km/t tilsvarer 22,2 m 1 sek. i 90 km/t tilsvarer 25,0 m 1 sek. i 100 km/t tilsvarer 27,7 m

 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN / NTB ?? Hvis du som bilfører ikke følger tresekunde­rsregelen, kan konsekvens­ene bli fatale dersom bilisten foran deg bråbremser eller sakner farten.
FOTO: ØRN E. BORGEN / NTB Hvis du som bilfører ikke følger tresekunde­rsregelen, kan konsekvens­ene bli fatale dersom bilisten foran deg bråbremser eller sakner farten.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? UP-sjef Steven Hasseldal.
FOTO: MORTEN UGLUM UP-sjef Steven Hasseldal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway