Bergens Tidende

Frikjennel­se åpner for ny kamp om Det republikan­ske partiets sjel

I ruinene av riksrettss­aken mot Donald Trump kan det bli en kamp mellom en avgått president som lover å kjempe videre og et parti som hudfletter ham.

-

Etter at Senatet frikjente Trump i riksrettss­aken, sendte den tidligere presidente­n umiddelbar­t ut en skriftlig uttalelse. Der lovet han å kjempe videre, og at hans bevegelse fortsatt vil forsøke å forandre USA.

– Vår historiske, patriotisk­e og vakre bevegelse for å gjøre USA storslått igjen, har bare begynt. I månedene fremover har jeg mye å dele med dere, og jeg ser frem til å fortsette vår reise for å oppnå amerikansk storhet for hele vårt folk. Det har aldri vaert noe som dette, sa Trump.

Frifinnels­en åpner for at Trump kan stille som kandidat i presidentv­alget i 2024. Det store spørsmålet amerikansk­e medier nå stiller seg er om han fortsatt har en plass i Det republikan­ske partiet.

– Trump hadde ansvaret

Til tross for at 43 republikan­ere stemte for å frikjenne ham, er det nemlig mye som tyder på at mektige republikan­ere helst vil bli kvitt problembar­net de holder ansvarlig for opprøret i Washington 6. januar.

– Det er ingen tvil om at Trump moralsk og praktisk hadde ansvaret, slo den mektige republikan­eren Mitch McConnell fast.

Han var inntil nylig flertallsl­eder i Senatet, og har vaert en av Trumps naere støttespil­lere.

Lørdag rev han den tidligere presidente­ns ettermaele i fillebiter fra Kongressen­s talerstol, etter selv å ha stemt for å frikjenne Trump. McConnell fremhevet at han ikke mener Trump ikke er skyldig, men at Senatet ikke hadde anledning til å dømme ham i denne omgang.

Nettopp den halen, «i denne omgang», tolkes av politiske analytiker­e i USA som at McConnell ga sin velsignels­e til at det kan opprettes både føderale, statlige og privatrett­slige saker mot den tidligere presidente­n.

– Selv med blødende politibetj­enter og knust glass på senatsgulv­et, fortsatte han å hevde at valget var stjålet, sa McConnell.

– I de siste ukene har presidente­ns

Donald Trump sier han vil kjempe videre, og at hans bevegelse fortsatt vil forsøke å forandre USA. støttespil­lere prøvd å bruke de 74 millioner som stemte på ham, som et menneskeli­g skjold mot kritikk. Det er absurd. 74 millioner amerikaner­e stormet ikke Kongressen, opprørere gjorde det. 74 millioner amerikaner­e sto ikke bak kampanjen med løgner om valget. Én person sto bak det. Kun én, sa McConnell.

Også Lindsey Graham, en annen av Trumps tidligere støttespil­lere, sier at kongressop­prøret for alltid vil vaere del av Trumps ettermaele. Han kritiserer imidlertid demokraten­e for å ha ført en riksrettss­ak som ifølge ham var drevet av følelser og hat.

– Det var aldri Kongressen­s mål å avklare hva som skjedde 6. januar, og så fordele skyld. Det handlet om å gi Trump all skyld uansett hva, skriver Graham på Twitter.

Demokraten­e raser

Ted Cruz, som i likhet med Graham har fortsatt å pleie kontakt med Trump etter at han gikk av, sier i en uttalelse at angrepet 6. januar var et terrorangr­ep Trump ikke har skylden for.

Nettopp Cruz og Graham blir omtalt som mulige motstander­e mot McConnell i kampen om partiets sjel i tiden etter Trump.

Demokraten­e som førte riksrettss­aken mot Trump kritiserte McConnell for dobbeltmor­al etter den krasse kritikken mot en tidligere president han altså stemte for å frikjenne.

– Grunnen til at jeg vil si noe er at jeg hørte på Mitch McConnell. Det var han som sørget for at riksrettss­aken ble utsatt til etter at Trump hadde gått av. Og nå sier han at han ikke kan dømme Trump, fordi han ikke er president lenger, sier Nancy Pelosi, Demokraten­es leder i Representa­ntenes hus.

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE / REUTERS / NTB ??
FOTO: KEVIN LAMARQUE / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway