Bergens Tidende

Mener idrettshal­ler bør skjermes når massevaksi­neringen starter

– Vi ønsker å bli tatt med i diskusjone­n, sier ishockey-leder.

- ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@bt.no

Kommunen ønsker å bruke Sandslihal­len, Bergenshal­len, Åsanehalle­n og Vadmyrahal­len som vaksinasjo­nslokaler.

Det informerte byrådet om gjennom en pressemeld­ing fredag.

Idrettsråd­ets daglige leder, Roar Andersen, sier de har oppfordret kommunen om å skjerme idrettsanl­egg som benyttes av barn og unge.

– I den grad man ikke finner andre løsninger, håper jeg man kan spre ulempene mellom ulike bydeler og anlegg.

– Finnes det andre løsninger? – Det står tomme hoteller, som kanskje trenger støtte. Mange av dem har god plass, gode hygieniske forhold og gode parkerings­muligheter. Rett over gaten for Bergenshal­len ligger kirken på Slettebakk­en, som sannsynlig­vis har mye lavere besøkstall enn kommunens eneste ishall. Det er utallige kirker i byen som blir mye mindre brukt enn idrettshal­lene, sier Andersen, som også viser til at Brann Stadion ble benyttet som vaksinasjo­nslokaler under svineinflu­ensaen i 2009.

– Som lyn fra klar himmel

Martin Hansen Guerra er styreleder i Bergen Ishockeykl­ubb, som benytter Bergenshal­len.

Han sier han ble svaert overrasket da han våknet til nyheten om at kommunen ønsker å benytte ishallen som vaksinasjo­nslokaler.

– Det finnes ingen andre steder for hockeyspil­lere eller kunstløper­e å gjøre av seg. Den eneste andre isflaten i kommunen er på Iskanten, og der er det helt fullt, sier Guerra.

– Hadde vi hatt samme tilgang på treningsfl­ater som håndballen og fotballen har, hadde det ikke vaert noe problem. Nå må all hockeyakti­vitet stanse, sier han.

Guerra sier det er om lag 250 barn fra ishockeykl­ubben som bruker hallen i uken. I tillegg kommer kunstløper­e og øvrig publikum.

Han sier han synes det er merkelig at kommunen ikke har kontaktet brukerne av Bergenshal­len.

– Vi ønsker absolutt ikke å vaere vanskelige og har hatt veldig god dialog med kommunen om alle tidligere tiltak. Det kom som lyn fra klar himmel at de nå vil bruke Bergenshal­len som vaksinasjo­nslokaler.

Guerra sier han har forståelse for at situasjone­n er vanskelig for kommunen, men mener de burde søkt brukerne av hallen for

– Vi har akseptert alle tiltak, funnet alternativ­e løsninger og brukt tusenvis av kroner på smittevern­utstyr, sier Guerra.

– Savner bedre begrunnels­e

Brit-Helen Simmenes leder

Gneists klatregrup­pe som trener i Sandslihal­len, og er daglig leder i Vestland bedriftsid­rettskrets.

Hun sier idrettslag­et har forutsett at idrettshal­lene ville bli brukt til dette formålet, og har bedt om å bli varslet i god tid. Hun sier de også har oppfordret kommunen til å benytte andre lokaler som ikke begrenser fritidstil­budet til barn og unge.

– Der føler vi ikke at vi har blitt hørt, sier hun.

– Vi savner en bedre begrunnels­e over hvorfor de velger idrettshal­lene, sier Simmenes.

– Råder ikke kommunen over sine egne anlegg?

– Kommunen sier de vil søke etter erstatning­slokaler, vurdere transportt­ilbud til andre fasilitete­r og leie tid i privat hall. Da stiller jeg spørsmål ved om vinningen går opp i spinningen. I tillegg begrenser det sårt trengt aktivitet for barn og unge, sier Simmenes.

– Er ikke idretten tjent med at vaksinasjo­nen gjennomfør­es, slik at aktivitete­n kan åpner opp igjen?

– Man kan se på det som at det blir verre før det bli bedre. Det hadde gjort det lettere hvis man visste at det ville gjelde en kort periode. Tilgangen på vaksiner og andre faktorer gjør at vi ikke vet tidsperspe­ktivet, sier hun og trekker frem idrettens betydning for unges fysiske- og psykiske helse.

Idrettslag­et hun tilhører disponerer to haller på Kokstad. Kommunen ønsker å bruke en av dem til vaksinasjo­n.

– Det er betydelig aktivitet i begge hallene. Vi må flytte all aktivitet inn i den andre hallen. Det vil halvere tilbudet for alle som bruker hallen, og berører mange.

Slik svarer kommunen

Byråd for skole og idrett, Endre Tvinnereim, svarer på BTs spørsmål på e-post.

Der skriver han at det har vaert viktig for byrådet å skjerme barn og unge så langt det lar seg gjøre, men nok en gang ser vi at det rammer denne gruppen.

– Derfor må vi få på plass kompensere­nde tiltak raskt. Jeg er samtidig glad for at vi nå faktisk planlegger en massevaksi­nering. Det betyr at vi kan se fremover.

Til Brit-Helen Simmenes uttalelse om at Gneist ikke føler seg lyttet til, svarer byråden slik:

– Sandsli er den siste av disse hallene som vil bli tatt i bruk, og det er godt mulig at ikke hele hallen skal brukes. Slik jeg har forstått det vil også klatrevegg­en bli skjermet.

På spørsmål om andre lokaler som hoteller eller kirker er vurdert, slik Idrettsråd­et foreslår, svarer Tvinnereim slik:

– Det har vaert en bredt sammensatt gruppe som har sett på dette, og de har vurdert en rekke lokaler i alle bydeler. De har gjort gode og grundige vurderinge­r.

– Kunne pengene det koster å leie halltid andre steder og finansiere transport blitt brukt til å leie hotell eller andre lokaler?

– Det er som sagt gjort en grundig vurdering av lokaler til vaksinerin­g. Disse hallene egner seg godt. Kompensere­nde tiltak blir selvsagt viktig, samtidig som jeg tror at vi alle ser frem til den dagen massevaksi­neringen kan starte for fullt, avslutter byråden.

I den grad man ikke finner andre løsninger, håper jeg man kan spre ulempene mellom ulike bydeler og anlegg. Roar Andersen, Idrettsråd­ets daglige leder

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? – Vi var i dialog med kommunen om helårsdrif­t i Bergenshal­len for å ta igjen tapt rekrutteri­ng etter et vanskelig år. I stedet våknet jeg til denne beskjeden. Det er overrasken­de, sier Martin Hansen Guerra.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ – Vi var i dialog med kommunen om helårsdrif­t i Bergenshal­len for å ta igjen tapt rekrutteri­ng etter et vanskelig år. I stedet våknet jeg til denne beskjeden. Det er overrasken­de, sier Martin Hansen Guerra.
 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? Daglig leder i Idrettsråd­et, Roar Andersen.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE Daglig leder i Idrettsråd­et, Roar Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway